ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Παραγκωνισμένο, με κτηριακά προβλήματα το Γυμν. Δροσιάς

Επιζητούν λύση των προβλημάτων οι γονείς – Κάνουν σκέψεις για κλείσιμο του σχολείου

Του Νικόλα Πέτρου

Αντίξοες είναι οι συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το μη διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου Δροσιάς στη Λάρνακα. Το σχολείο αυτό έχει απασχολήσει κατά καιρούς την Επιτροπή Παιδείας αφού όπως διαφαίνεται είναι παραγκωνισμένο σε μεγάλο βαθμό και οι μαθητές εκτίθενται καθημερινά λόγω των απαρχαιωμένων κτηριακών τους εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι γονείς του σχολείου κινητοποιούνται έντονα τα τελευταία τρία χρόνια προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το Γυμνάσιο Δροσιάς ωστόσο φέρεται να λαμβάνουν συνεχώς υποσχέσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Σημειώνεται πως το εν λόγω σχολείο είναι κτισμένο σε τ/κ γη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πέρα από κτηριακά είναι και πληθυσμιακά. 

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, πως κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου Δροσιάς ανέφερε πως αν δεν γίνουν κάποιες ενέργειες για επίλυση των προβλημάτων θα έκλιναν το σχολείο. Όπως πληροφορείται η «Κ», ο Σύνδεσμος δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια διότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέλαβε ρόλο «πυροσβέστη» και προσπάθησε μέσω ενεργειών του να φέρει στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητηθούν τα εν λόγω προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγιάννης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να προγραμματιστεί αυτή η συνάντηση χωρίς όμως να λάβει αρχικά κάποια απάντηση. Μετά από μια δεύτερη προσπάθεια που έγινε ο σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Σκαλιάς, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρόεδρου της Επιτροπής και ανέφερε πως γίνονται ενέργειες προκειμένου να γινεί αυτή η συνάντηση. Ένα μήνα μετά την συνεδρία της Επιτροπής το Γυμνάσιο Δροσιάς είναι σε στάση αναμονής περιμένοντας να γινεί κάποια συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να μεταβιβάσουν εκ νέου τα αιτήματα τους και να διαφανεί αν θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του σχολείου.

Πληθυσμιακά προβλήματα

Όπως αναφέρθηκε προ ημερών σε ρεπορτάζ της έντυπης «Κ», στο σχολείο φοιτούν συνολικά 466 μαθητές, ενώ οι εγκαταστάσεις του σχολείου μπορούν να ανταποκριθούν μόνο για 330 μαθητές. Αυτός ο υπερπληθυσμός, είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι καθηγητές να εξαναγκάζονται να βγάζουν τα παιδιά για μάθημα έξω στην αυλή.Προκειμένου να καλυφθεί προσωρινά αυτό το πρόβλημα η διεύθυνση του σχολείου αναγκάστηκε να βάλει πολλά παράλληλα τμήματα φυσικής αγωγής, παρά να γίνονται μαθήματα έξω στην αυλή. Όμως από όπου και αν το πιάσεις το όλο θέμα... αν δεν επιλυθούν άμεσα τα προαναφερόμενα προβλήματα προκύπτουν άλλα ζητήματα όπως το ότι σε μια μικρή αίθουσα αποδυτηρίων που υπάρχει στο σχολείο παράλληλα καλούνται να αλλάξουν 50 παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν ανθυγιεινές συνθήκες αλλά και να διατρέχουν διάφορους κινδύνους.

Απαρχαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις

Σχετικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου προκύπτουν διάφορα προβλήματα όπως η κακή μόνωση στις αίθουσες αλλά και η απουσία κιοσκιών ώστε να μπορούν οι μαθητές να προφυλαχθούν από πιθανές βροχές. Το μόνο κιόσκι που υπάρχει εντός του σχολείου, προκειμένου να μην είναι όλα τα παιδιά εκτεθειμένα στην θέα του ήλιου ή σε περίπτωση βροχής, έχει κτιστεί με έξοδα του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου. Εξαιτίας της παλιάς κατασκευής του κτηρίου, στην στέγη υπάρχουν κεραμίδια αντί για μόνωση, με αποτέλεσμα όταν βρέχει σε ορισμένα σημεία στάζουν νερά εντός της αίθουσας. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η «Κ», στα τοιχώματα των κτηρίων φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχουν προβλήματα υγρασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα αυτά ανέδειξε και η μαθήτρια του σχολείου Χαρά Φωκά, σε δηλώσει της στην «Κ». Η Χαρά κατέλαβε την πρώτη θέση στον 47ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συγγραφής Επιστολών για νεαρά άτομα.

Σχολείo... αρίστων

Παρόλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν το Γυμνάσιο Δροσιάς καταγράφει πολύ μεγάλα ποσοστά αρίστων μαθητών. Πολλοί κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου, κάνουν λόγο για σωστή προσέγγιση από την διεύθυνση του σχολείου και του καθηγητές, δίνοντας τους τα σωστά ερεθίσματα για να ασχοληθούν με αυτά που τους αρέσει και να λαμβάνουν μέρος σε εξωσχολικούς διαγωνισμούς. Τα όσα ισχυρίζονται οι γονείς διαφαίνονται από τις επιδόσεις των μαθητών του σχολείου στους Παγκύπριους διαγωνισμού Ολυμπιάδας που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Κύπρο αλλά και από την Παγκόσμια επιτυχία της Χαράς.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπράβο! Συγχαρητήρια που βρήκατε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με την άσχημη κτιριακή κατάσταση που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες το Γυμνάσιο Δροσιάς στην Λάρνακα.
Διερωτώμαι όμως, θα είχατε ασχοληθεί με την κατάσταση του Γυμνασίου αν δεν βραβευόταν η έκθεση της μαθήτριας ή θα παρέμενε κάτω από το χαλί για ακόμα καμιά δεκαριά χρόνια μέχρι σ’ ότου ερχόταν κάποια άλλη διάκριση;
Διερωτώμαι επίσης, έχουν τέτοια χάλια τα γυμνάσια της Ελβετίας, της Νορβηγίας και των άλλων χωρών που έχουν πολύ καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα από τα δικά μας;
Και μια συμβουλή στα παιδιά που φοιτούν σε κάποιο άλλο παραγκωνισμένο σχολείο: τρέξτε να λάβετε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς, ολυμπιάδες και τα συναφή επειδή αν καταφέρετε και διακριθείτε τότε ίσως και να «βγουν στην φόρα» τα προβλήματα του σχολείου σας. Όπως λέμε στην κυπριακή διάλεκτο «ας εν τζιαι έτσι».
Το αν θα λυθούν, φυσικά είναι ένα άλλο θέμα…

Σοφούλης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Ο μόνος τρόπος να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει ο Μιχαηλίδης και να κατεβεί απο το καλάμι, είναι ...»
Ανώνυμος  |  14:32

Λ.Παντελίδης-Α.Σοζέν: Ελβετικό μοντέλο πολυπεριφερειακής αντί για ΔΔΟ

«Η καλά στημένη θεατρική πράξη από τον Μόνιμα Αναξιόπιστο Πρόεδρο-Μ.Α.Π ότι ξαφνικά ο Σοφός Πολιτικός ...»
Θεοχάρης Θεοχάρης  |  10:30

Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν

«Πρεπει να πουμε ομως οτι και οι προδοσιες γινονται απο κιοτιδες που τολμουν ιστορικες υποχωρησεις !!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:25

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X