ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προγράμματα για προσέλκυση νέων επιστημόνων από το ΠΚ

Ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίουεξασφάλισε 5 εκ. ευρώ από την Ευρώπη για θέματα ενέργειας

Πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε από εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, από την βιομηχανία αλλά και από μεγάλες εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα 4 χρόνια λειτουργίας της. Παράλληλα η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ» έχει εξασφαλίσει πέραν των 40 ευρωπαϊκών, εθνικών και άλλων ανταγωνιστικών προγραμμάτων καθώς και χρηματοδότηση από την κυπριακή βιομηχανία.

Μιλώντας στην «Κ» για τις επιτυχίες της μονάδας ο διευθυντής της, καθηγητής του πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η μονάδα, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της, έχει να επιδείξει σημαντική και ουσιαστική συνεισφορά στα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, στην ενεργειακή αειφορία, στην υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Όπως εξήγησε η δημιουργία της μονάδας επιτεύχθηκε το 2014 όταν εγκρίθηκε από την Βουλή. Δημιουργήθηκε στο πανεπιστήμιο Κύπρου με σκοπό να αναπτύξει τα θέματα ενέργειας, με το αρχικό προσωπικό της να μην υπερβαίνει τα έξι άτομα. Στην πλειονότητα τους ήταν καθηγητές που είχαν στα ενδιαφέροντα τους τα θέματα ενέργειας. Το έργο το οποίο έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα αξιολογείται διεθνώς και επιβραβεύεται.

Η ερευνητική μονάδα, όπως τόνισε ο διευθυντής της, έλαβε τα τελευταία χρόνια διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και πέτυχε μακρόχρονα συμβόλαια με κολοσσούς στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Κινητήρια δύναμη της μονάδας αυτής αποτελεί το ερευνητικό, μεταδιδακτορικό, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο ξεπερνά τα 40 άτομα σε αριθμό, και συνεχίζει την πλούσια ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική του δράση με στόχο την αειφόρο αριστεία, με την χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν να έρχεται μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα.

Πέρα από την άμεση συμβολή της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου. Η Μονάδα ΦΩΣ εκπροσωπείται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ παράλληλα έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με το Δήμο Λευκωσίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο του Texas A&M Qatar και άλλες εταιρείες/οργανισμούς στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο κύριος Γεωργίου επεσήμανε ότι έχουν ως στόχο την γνώση την οποία μεταφέρουν και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο οι απόφοιτοι των Πανεπιστήμιων θα παραμένουν στην Κύπρο είτε για να εργοδοτηθούν σε αυτές είτε για να φτιάξουν δικές τους εταιρείες. Η βάση των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά είναι οι διδακτορικοί φοιτητές οι οποίοι και χρηματοδοτούνται σε διάφορα θέματα με σκοπό να κάνουν την έρευνα τους. «Θέλουμε οι νέοι επιστήμονες να μείνουν στον τόπο τους, έτσι μέσα από τα προγράμματα αυτά θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας δείχνοντας τους ότι θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο» είπε, καταληκτικά ο διευθυντής της ερευνητικής μονάδας Γιώργος Γεωργίου.

Επιτεύγματα μονάδας

Μεταξύ των κυριοτέρων ερευνητικών επιτευγμάτων της Ερευνητικής Μονάδας «ΦΩΣ», πέρα από την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για την εγκατάσταση νέου συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης προς επαγγελματίες του χώρου, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, :

• Συντονισμός του προγράμματος TwinPV με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον τομέα των φωτοβολταϊκών και υποστηρικτικών τεχνολογιών για την ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το ενοποιημένο έξυπνο δίκτυο, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη βιομηχανία.
• Διεξαγωγή μελέτης για το μελλοντικό ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου (συντονιστής του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου SmartPV) με εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε 300 «έξυπνους» χώρους κατανάλωσης ενέργειας.
• Συντονισμό του έργου StoRES για την ανάπτυξη βέλτιστης πολιτικής για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών (ΦΒ) και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δοκιμών έξυπνων λύσεων σε πέντε νησιά και αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.
• Ανάληψη του καινοτόμου ερευνητικού έργου GOFLEX με στόχο να προσφέρει λύσεις για το δίκτυο διανομής.
• Ανάληψη του έργου PV-EXPERT, κύριο θέμα του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου για την έγκαιρη και αξιόπιστη ανίχνευση της φθοράς των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
• Ανάληψη του προγράμματος IPERMON για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης της απόδοσης που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση