ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:35
 

ΠΣΕΜ: Με λύπη μας παρατηρούμε να μεγαλοποιούνται αρνητικά περιστατικά

«Καταθέσαμε πρόταση στους εμπλεκόμενους φορείς όπως καθοριστούν και θεσμοθετηθούν διαδικασίες για τέτοιες δραστηριότητες»

Newsroom K

Έντονη και προβληματισμένη παρουσιάζεται η ΠΣΕΜ σχετικά με την διάσταση που πήρε το θέμα με τις εκδρομές – διανυκτερεύσεις των μαθητών σε περιοχές όπως η Κακοπετριά. Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως δεν θέλουν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο τους γιατί όντως υπάρχουν περιστατικά παραβατικότητας από μερίδα μαθητών, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί γίνεται τέτοια μεγαλοποίηση και γενίκευση τέτοιων φαινομένων, «κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ όλους τους μαθητές, για ανωριμότητα και παραβατικότητα».

«Είναι με λύπη μας που παρατηρούμε πάντα να παρουσιάζονται και να μεγαλοποιούνται αρνητικά περιστατικά, τη στιγμή που παρουσιάζονται από λίγο έως καθόλου εκδηλώσεις, τοποθετήσεις, κινητοποιήσεις κ.α. που δείχνουν την ωριμότητα των μαθητών», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, η ΠΣΕΜ.

Αυτούσια η ανακοίνωση της:

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σχετικά με τις τριήμερες εκδρομές που διοργανώνουν τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια αυτή την περίοδο. Πραγματικά είναι άξιο απορίας το γιατί ανοίχτηκε αυτό το θέμα τώρα, τη στιγμή που αυτές οι εκδρομές διοργανώνονται εδώ και χρόνια.

Ως ΠΣΕΜ, δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, γιατί όντως υπάρχουν περιστατικά από μερίδα μαθητών που δεν μας τιμούν. Από την άλλη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί γίνεται τέτοια μεγαλοποίηση και γενίκευση τέτοιων φαινομένων, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ όλους τους μαθητές, για ανωριμότητα και παραβατικότητα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μόνοι μας εμείς οι μαθητές διοργανώσαμε εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία και χωρίς παρατράγουδα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Συνέδριο της ΠΣΕΜ που κάθε χρόνο διοργανώνουμε με επιτυχία με συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσιάζοντας τους στόχους μας χωρίς να μας καλύψει κανένα τηλεοπτικό ΜΜΕ. Είναι με λύπη μας που παρατηρούμε πάντα να παρουσιάζονται και να μεγαλοποιούνται αρνητικά περιστατικά, τη στιγμή που παρουσιάζονται από λίγο έως καθόλου εκδηλώσεις, τοποθετήσεις, κινητοποιήσεις κ.α. που δείχνουν την ωριμότητα των μαθητών.

Όσον αφορά τα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται στις τριήμερες, καλούμε τους αρμόδιους να προβληματιστούν γιατί κάποιοι μαθητές καταλήγουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Μήπως υπάρχουν κοινωνικά αποκλεισμένοι μαθητές, μήπως το σχολείο δεν μας καλλιεργεί πολιτιστικές και ηθικές αξίες, μήπως η κοινωνία και τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν και δεν προωθούν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας της νεολαίας, μήπως υπάρχει κοινωνική ανισότητα; Η παραβατικότητα και η χρήση ουσιών δεν είναι άσχετα με την κοινωνική πραγματικότητα και καλά κάνουν οι αρμόδιοι, αντί να ρίχνουν απειλές, να επενδύσουν στην πρόληψη και στη διαπαιδαγώγηση. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στα πλαίσια του τι σχολείο θέλουμε. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο δεν θα κυνηγούμε το βαθμό, θέλουμε ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό, που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, θα μας αναπτύσσει την κριτική σκέψη, πολιτιστικές και αισθητικές αξίες. Σε ένα τέτοιο αγώνα, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αρμόδιων συμβάλλοντας με ιδέες και προτάσεις.

Όσον αφορά τις εκδρομές, ως ΠΣΕΜ καταθέσαμε εδώ και πολλά χρόνια πρόταση στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως καθοριστούν και θεσμοθετηθούν διαδικασίες για τέτοιες δραστηριότητες, αν είναι δυνατό και μέσα από την τροποποίηση της νομοθεσίας, με βασικό στόχο την ασφάλεια των μαθητών. Δυστυχώς, η εισήγηση μας δεν συζητήθηκε καν. Αν οι εμπλεκόμενοι φορείς ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το θέμα των εκδρομών, ας μας καλέσουν, έστω και τώρα, να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Τέλος, καλούμε όλους τους μαθητές που θα συμμετέχουν στις τριήμερες να διασκεδάσουν μέσα σε κόσμια πλαίσια μακριά από εξαρτήσεις και βία. Παράλληλα καλούμε τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια να μεριμνήσουν ώστε και οι άποροι συμμαθητές μας να μπορούν να μεταβούν στις εκδρομές, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα ΚΜΣ ή μαθητή του ΚΜΣ να αισχροκερδήσει σε βάρος των συμμαθητών μας. Αν παρατηρηθούν συμπεριφορές χρηματισμού θα καταγγέλλονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X