ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε θέματα νεολαίας οφείλεις να ψάχνεις συνεχώς νέους δρόμους

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΝΕΚ μιλάει στην «Κ» για τα νέα προγράμματα του οργανισμού

Τα βήματα που έκανε τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου για να καταφέρει να αφουγκραστεί καλύτερα τα θέλω των νέων, αναλύει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Παναγιώτης Σεντόνας. Μιλάει για τους στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός, καθώς και τα προγράμματα που έχει δημιουργήσει για να προσεγγίσει περισσότερους νέους. Τέλος, αναφέρεται στην αποχή των νέων από την πολιτική, τονίζοντας ότι ο οργανισμός τους θέλει να είναι παρόντες.

–Τον περασμένο Μάιο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία. Ποια είναι η σημασία υλοποίησής της και ποια βήματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής;

–Η Στρατηγική αποτυπώνει το όραμα της Πολιτείας για τους νέους της Κύπρου. Θέτει στόχους σε τομείς που είναι βασικοί, που επηρεάζουν τη ζωή τους, που ενισχύουν το μέλλον τους. Αυτή τη Στρατηγική θέλουμε να την κάνουμε άμεσα πράξη και όχι να αφήσουμε να ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι. Κάνουμε, λοιπόν, αυτό το φιλόδοξο άλμα από τη θεωρία στην πράξη. Ένα άλμα ταυτόχρονα δύσκολο και απαιτητικό. Προχωρήσαμε στον καταρτισμό σχεδίων δράσης εφαρμογής της Στρατηγικής που να επιφέρουν έμπρακτα και άμεσα αντίκτυπο στη νεολαία. Εκσυγχρονίσαμε υφιστάμενα προγράμματα και υπηρεσίες του Οργανισμού. Σχεδιάσαμε νέα προγράμματα που συνδέονται με τις σημερινές πραγματικότητες.

–Ποιος είναι ο σκοπός των προγραμμάτων αυτών;

–Ποιος άλλος από το να στηρίξουν ουσιαστικά τους νέους. Πρόκειται για 10 εντελώς σύγχρονα προγράμματα, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια ακόμα «θα». Βρισκόμαστε ήδη επί του πρακτέου.Τα προγράμματα αυτά στηρίζουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την πληροφόρηση αλλά και την ουσιαστική ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων στην Κύπρο.

–Δώστε μας κάποια παραδείγματα αυτών των προγραμμάτων.

–Τα «Κέντρα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Νέων», λόγου χάρη, όπου παρέχεται κατάρτιση για ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες προς τους νέους που προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ένα άλλο πρόγραμμα είναι το Makerspace. Ο πρωτοποριακός χώρος που βασίζεται στο τρίπτυχο,«φαντασία – πειραματισμός – δημιουργία». Εκεί, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Να φτιάξουν πρωτότυπα με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και να μάθουν, μέσα από εξειδικευμένα εργαστήρια. Ένα τρίτο, επίσης σημαντικό πρόγραμμα, είναι το «TheSTEAMers», που στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων,για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε. Εκεί, οι νέοι μπορούν να παρακολουθούν εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού, δημιουργικής γραφής, digitalvisualarts, μουσικής, θεάτρου, τέχνης. Αυτά βέβαια, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα προγράμματα του Οργανισμού.

–Το νέο σλόγκαν «Με σένα για σένα»του Οργανισμού ποιο μήνυμα θέλει να μας μεταφέρει;

–Στην ουσία αντιπροσωπεύει τον νέο τρόπο που δουλεύουμε. Την αντίληψή μας για το πώς πρέπει να εργάζεται ένας δημόσιος οργανισμός.Το «Με σένα» αντικατοπτρίζειτις συμμετοχικές διαδικασίες που εφάρμοσε ο Οργανισμός, για να αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων. Και το «Για σένα» καταδεικνύει ακριβώς την αποστολή του Οργανισμού, που είναι να υπηρετεί τον κάθε νέο της Κύπρου μέσα από σύγχρονα προγράμματα και σύγχρονες πολιτικές.

–Ποιες πιστεύετε είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα και ποιο είναι το κυρίαρχο στοίχημα;

–Αυτή η γενιά μεγαλώνει σε περιόδους εκπληκτικών αλλαγών. Η τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής τους. Επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτονται, εργάζονται και συσχετίζονται. Ο αυτοματισμός αλλάζει τον κόσμο της εργασίας, εξαλείφοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργώντας παράλληλα άλλες με περιεχόμενο πρωτόγνωρο. Ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών,γίνεται επιτακτική ανάγκη, η απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, όπως είναι η κριτική και αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και κυρίως η ικανότητα για μάθηση (learnability). Οι νέοι μας ζουν σ’ έναν κόσμο ανοιχτό και συνδεδεμένο με τρόπους, που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μία ή δύο δεκαετίες προηγουμένως. Το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να έχουν τα εφόδια που θα χρειάζονται.

Οι συνθήκες και η αποχή

–Πιστεύετε ότι το κράτος παρέχει στους νέους τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν;

–Αυτή τη στιγμή γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Με την ενίσχυση του Οργανισμού Νεολαίας, και την υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής, αυτό ακριβώς επιχειρούμε να πετύχουμε. Στο σύνολο του κράτους έχουν ληφθεί μέτρα ή έχουν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις με θετικό αντίκτυπο στους νέους. Και αυτό δεν μπορεί κανένας να το παραγνωρίσει. Για παράδειγμα η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τα σχέδια ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, η μείωση της στρατιωτικής θητείας κ.ά. λειτουργούν οπωσδήποτε επωφελώς για τους νέους. Βεβαίως, δεν ισχυρίζομαι ότι όλα πια είναι τέλεια, υπάρχει ακόμα δρόμος. Αυτό που συχνά λέω σε νέους που συναντώ είναι ότι όταν ασχολείσαι με τα θέματα νεολαίας οφείλεις να ψάχνεις συνεχώς νέους δρόμους, οι οποίοι υπάρχουν μόνο όταν τους βρεις και τους περπατήσεις βήμα-βήμα.

–Βλέπουμε πολλούς νέους, ωστόσο, να γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές, ποια μηνύματα λαμβάνετε εσείς από τις επαφές σας με τους νέους αυτού του τόπου;

–Οι νέοι κρατάνε απόσταση. Ειδικά για την πολιτική, ούτε θέλουν να ακούσουν. Αυτό είναι λάθος, εμείς θέλουμε οι νέοι να είναι παρόντες. Πρέπει να είναι εκεί, απαιτητικοί, κριτικοί, μπολιάζοντας το πολιτικό γίγνεσθαι με τις ιδέες τους. Είναι σωστό να ξέρουν ότι η απόσταση και η αποχή τους αποψιλώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Μια κακή διακυβέρνηση είναι αποτέλεσμα αυτής της άρνησης για συμμετοχή. Η πρόοδος δεν θέλει μόνο καλούς κυβερνήτες, θέλει και καλά πληροφορημένους πολίτες που επιλέγουν και ελέγχουν αυτούς που τους κυβερνούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X