ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σπεύδουν ταχέως για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ο ΟΑΥ συνεχίζει τις επαφές με τους παρόχους υγείας με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία το επόμενο διάστημα

Τρέχουν σε όλα τα επίπεδα οι διαδικασίες για εφαρμογή του ΓεΣΥ καθώς με βάση τον Νόμο που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, η πρώτη φάση που αφορά στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2019. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΥ εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως τονίζεται από πλευράς οργανισμού οι εργασίες μέχρι σήμερα προχωρούν κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθοριστεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι ακόμα χρειάζεται να γίνουν πολλές ενέργειες με τα χρονοδιαγράμματα να είναι στενά. Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων, ο Οργανισμός όπως τονίζεται έχει καταθέσει ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τις προτάσεις του και αναμένει τις επίσημες θέσεις του ΠΙΣ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από πλευράς ΟΑΥ, πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για τη θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων. Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ, αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις που αφορούν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, αφορά τους Προσωπικούς και Ειδικούς Ιατρούς σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες προπαρασκευαστικές και ενημερωτικές συναντήσεις με συνδέσμους των βιομηχάνων και των εισαγωγέων φαρμάκων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και αποζημίωσης των φαρμάκων στα πλαίσια του ΓεΣΥ, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών και των εργαστηρίων.

Με την ψήφιση του νόμου του ΓεΣΥ ο Οργανισμός κατέγραψε αναλυτικά και σε λεπτομέρεια όλα όσα χρειάζονται να γίνουν για να μπορέσει το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί στα χρονικά αλλά και θεσμικά πλαίσια που καθορίζει ο νόμος. Αυτό το έγγραφο αποτελεί τον οδικό χάρτη και με βάση αυτόν ο Οργανισμός εργάζεται ταυτόχρονα σε πολλά έργα και επίπεδα. Πέραν των διαβουλεύσεων με τους παρόχους υπηρεσιών, οι κυριότεροι τομείς δράσης του Οργανισμού στο παρόν στάδιο εστιάζονται στην υλοποίηση του συστήματος πληροφορικής μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση μιας πλειάδας διεργασιών του ΓεΣΥ, την ετοιμασία και έγκριση της δευτερογενούς νομοθεσίας, την καταγραφή των εσωτερικών διαδικασιών, τον καταρτισμό και υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής έτσι ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι δικαιούχοι και οι πάροχοι υπηρεσιών για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για το ΓεΣΥ.

Πρόθεση για διάλογο

Μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιερά Ισσεγιέκ σημείωσε ότι ήδη έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του συλλόγου και του ΟΑΥ, η οποία ήταν κυρίως ενημερωτική για το πώς θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις των δύο μερών για την συμμετοχή των γιατρών στο ΓεΣΥ. Σημείωσε ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει η διαβούλευση όσον αφορά την αποζημίωση των φαρμακοποιών από το νέο σχέδιο Υγείας. Μάλιστα, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προχωρήσει και σε οικονομοτεχνική μελέτη με τους λογιστές του με σκοπό να δουν και οι ίδιοι πώς προχωρούν χωρίς αυτή να τίθεται προς το παρόν στάδιο στο τραπέζι των συζητήσεων με τον ΟΑΥ.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς φαρμακοποιών, οι ίδιοι είναι έτοιμοι για διάλογο και για συμφωνία για ένταξή τους στο νέο σύστημα υγείας καθώς, όπως τονίζουν, με τα σημερινά δεδομένα είναι αδικημένοι. Τονίζουν ότι με το σημερινό σύστημα υγείας έχουν να ανταγωνιστούν το δημόσιο τομέα στον οποίο μπορούν οι δικαιούχοι ασθενείς να πάρουν τα φάρμακα σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που θεωρούν μεγάλο ανταγωνισμό.

Δύο διεκδικήσεις

Όπως σημείωσε η κ. Πιέρα ένα πάγιο ζήτημα το οποίο οι ίδιοι συνεχίζουν να ζητούν είναι να τους επιτραπεί να παρέχουν και άλλες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει και σε άλλα συστήματα υγείας, γεγονός που, όπως τονίζει, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αποφόρτιση των νοσηλευτηρίων. Οι υπηρεσίες αυτές, όπως σημειώνουν, είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως επίσης και η παραχώρηση άδειας για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καθώς θα συμβάλει στον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων λόγω της προσβασιμότητας που θα έχουν. Τέλος οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι θα πρέπει στο νέο σύστημα υγείας να γίνει ορθή γεωγραφική κατανομή των φαρμακείων για να προστατευτούν τα υφιστάμενα και να μην αφεθούν να καταρρεύσουν σε ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση του αριθμού τους.

Παίρνουν αποφάσεις

Τις δικές του αποφάσεις για το ενδεχόμενο σύμβλησης με το ΓεΣΥ αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Συγκεκριμένα μετά την αποστολή από τον ΟΑΥ στις επιστημονικές ομάδες των καταλόγων με την βαθμολόγηση των μονάδων για την ιατρική πράξη, η ηγεσία του ΠΙΣ θα έχει το επόμενο διάστημα συνάντηση με όλες τις επιστημονικές του ομάδες για να τύχουν όλοι οι γιατροί έγκυρης ενημέρωσης.

Μέσω γενικής συνέλευσης θα αποφασίσουν εάν τα δεδομένα τα οποία θα αναλυθούν από το ελεγκτικό οίκο με τον οποίο συνεργάζονται θα αποτελέσουν πλαίσιο συμφωνίας των γιατρών με τον ΟΑΥ. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τα δεδομένα που υπάρχουν για να αποφασίσουν εάν θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, ενώ για όποιους αποφασίσουν τελικώς να μην συμμετέχουν να μελετήσουμε εάν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική επιλογή», σημείωσε στη «Κ» ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο ΟΑΥ να δώσει όλα τα δεδομένα για να μπορέσουν και οι γιατροί να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους το συντομότερο δυνατό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X