ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλες οι αλλαγές με τη νέα εγκύκλιο των τετραμήνων

Μεταφέρεται πλέον χρονικά η λήξη του Α’ τετραμήνου για τις 15 Ιανουαρίου, σε αντίθεση με τις 10 Ιανουαρίου που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Νέες και σημαντικές αλλαγές επιφέρει στα σχολεία της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Κατεύθυνσης η νέα αναθεωρημένη εγκύκλιος που αφορά την εφαρμογή των τετραμήνων για την Α’ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Οι νέες τροποποιήσεις δεν αλλοιώνουν τη φύση και τα ποσοστά αξιολόγησης του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ παράλληλα η συγκεκριμενοποίηση ημερομηνιών αφορά στην παρούσα φάση αποκλειστικά το Α΄ τετράμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουάριου του 2020.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που παρατηρείται στη νέα εγκύκλιο, αφορά τη λήξη μαθημάτων για τη σχολική χρονιά που διανύουμε, όπου παρατηρείται μια σημαντική μεταβολή. Συγκεκριμένα για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα είναι πλέον στις 15 Μαΐου 2020, ενώ με βάση την προηγούμενη εγκύκλιο η λήξη μαθημάτων οριζόταν η 10η Ιουνίου.

Αναφορικά με το Α’ τετράμηνο που διανύουμε αυτή την περίοδο, με βάση την αναθεώρηση της εγκυκλίου της 11ης Οκτωβρίου, μεταφέρεται χρονικά η λήξη του Α’ τετραμήνου για τις 15 Ιανουαρίου, σε αντίθεση με τις 10 Ιανουαρίου που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Επιπρόσθετα σε ότι αφορά τις ημερομηνίες διεξαγωγής των κεντρικών εξετάσεων, αυτές παρατείνονται κατά μια ημέρα, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία μέρα εξέτασης αντί 19 του ίδιου μήνα.

Ένα σημείο που παραμένει αναλλοίωτο είναι το γεγονός πως κατά τις ημέρες των Εξετάσεων δεν διεξάγονται μαθήματα μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Το γεγονός πως τα σχολεία παραμένουν ανοικτά αποτέλεσε αντικείμενο τριβής ανάμεσα σε εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η απόφαση για αναθεώρηση της εγκυκλίου από το Υπουργείο προέκυψε μετά τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τόσο της ΟΕΛΜΕΚ όσο και της ΟΛΤΕΚ, οι οποίες συμπεριέλαβαν το εν λόγω ζήτημα στη στάση εργασίας που κατήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η διαμεσολαβητική παρέμβαση του Συνδέσμου Διευθυντών φέρεται να λειτούργησε καταλυτικά ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των επι μέρους ζητημάτων, ενώ και η έκτακτη συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Κώστα Χαμπιαούρη την περασμένη Παρασκευή φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Αναλλοίωτη η φιλοσοφία

Συγκεκριμένα επι της δομής του νέου αυτού μέτρου, το 60% της συνολικής βαθμολόγησης των μαθητών θα προέρχεται από την προφορική του επίδοση, ενώ το υπόλοιπο 40% από δυο γραπτές αξιολογήσεις, εκ των οποίων η πρώτη χρονικά θα είναι διάρκειας 45 λεπτών και θα αποτελεί το 10% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ η κεντρική εξέταση που θα πηγάζει από το ίδιο το Υπουργείο, θα είναι χρονικής διάρκειας 90 λεπτών για τα εξεταζόμενα μαθήματα και θα αξιολογείται με 30%. 

Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τα μαθήματα γλωσσών η διάρκεια του κεντρικού δοκιμίου αξιολόγησης θα είναι 135 λεπτά. Σε ότι αφορά τα μη εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει ένα μόνο προειδοποιημένο γραπτό διαγώνισμα διάρκειας 45 λεπτών ανά Τετράμηνο.

Αναφορικά με τα αναλυτικά χρονοδιαγράμματα και τις ποσοστώσεις όπως ισχύουν μετά την αναθεώρηση της εγκυκλίου, πατήστε ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X