ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Στην Ολομέλεια οι νομοθεσίες για τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση τους στην επιτροπή Παιδείας της βουλής

Newsroom K

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται οι δύο νομοθεσίες που αφορούν τον «Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος του 2017», καθώς και τον «Ο περί Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Νόμος του 2012», των οποίων η συζήτηση ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού . Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι μετά από μακράν συζήτηση και προβληματισμό τα δύο νομοσχέδια θα καταλήξουν στην Ολομέλεια.

«Έχουν ενσωματωθεί εισηγήσεις σε σχέση με την επιβολή διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, καθώς επίσης και για τα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα οποία δεν είναι έτοιμα ή δεν έχουν εκείνες τις αναγκαίες άδειες που σχετίζονται με τα κτηριακά, εισήχθηκε φόρμουλα μεταβατικής περιόδου όπου διασφαλίζοντας πρόσβαση, καθώς επίσης πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στην περίπτωση που έχουν υποβάλει αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες στις αρμόδιες αρχές, μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία. Η συζήτηση εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα δίδακτρα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχουν "κλειδώσει" την υποχρέωση του ιδιωτικού σχολείου να συμφωνεί για τη συνολική περίοδο φοίτησης του μαθητή, δηλαδή για εφτά χρόνια φοίτησης θα συμφωνεί μαθητής ή γονείς μαζί με το σχολείο τη συνολική πορεία των διδάκτρων και αυτό είναι μια καινοτομία. Όσον αφορά τα φροντιστήρια, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα μητρώο φροντιστηρίων.

Ερωτηθείς πόσα φροντιστήρια δεν πληρούν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν έχει τους ακριβείς αριθμούς. «Είχαμε περίπου 700 φροντιστήρια, 400 εξ αυτών είναι ανύπαρκτα ή ενώ υπάρχουν δεν είναι πουθενά γραμμένα. Υπάρχει ένα χάος, υπάρχει μια φοροδιαφυγή, υπάρχει μια έλλειψη ελέγχου, διαφάνειας. Πολλοί κάνουν (φροντιστήριο) που δεν δικαιούνται. Επιχειρούμε με την πρόταση νόμου αυτή να μπει ένα συγύρισμα. Εάν δεν κάνουμε νόμο που θα διαχειριστούμε αυτή την αταξία τότε εξυπηρετούμε το κακό το οποίο σήμερα υπάρχει και συντηρούμε ή καλλιεργούμε περαιτέρω τους κινδύνους που υπάρχουν είτε αυτοί οι κίνδυνοι είναι ηθικοί είτε φοροδιαφυγής είτε άλλης μορφής ασφάλειας στους χώρους που παρέχεται αυτή η υπηρεσία», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει πρόταση νόμου, η οποία κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση να επιλυθούν προβλήματα που ταλαιπωρούν το εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικά, το θέμα με τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

«Επιχειρήθηκε η εισαγωγή πρόνοιας, που να περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις, ούτως ώστε να δίνεται άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικά φροντιστήρια χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις που προβλέπει η πρόταση νόμου. Θεωρούμε ότι αυτό θα επενεργήσει αρνητικά στο να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ισχυρό, το οποίο να αντιμετωπίζει τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι διαφωνούν με την τελευταία ρύθμιση που φαίνεται να υιοθετείται από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Παιδείας και σημείωσε ότι θεωρούν πως πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ελέγχει και να συμφωνεί και να εγκρίνει τις οποιεσδήποτε αυξήσεις, ως ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι διαφωνούν κάθετα με αυτή τη ρύθμιση και θα ενεργήσουν σχετικά στην πορεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προς την Ολομέλεια και θα καταθέσουν τροπολογία για να επαναφέρουν το νομοσχέδιο ως είχε σε αυτό το σημείο κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν πρέπει, συνέχισε, να αφεθούν τα ιδιωτικά σχολεία ανεξέλεγκτα στο να καθορίζουν τις αυξήσεις των διδάκτρων στους μαθητές.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, είπε ότι έχει αναθεωρηθεί η πρόνοια με την οποία ήρθε το Υπουργείο Παιδείας και έχει εισαχθεί η πρόνοια η οποία υπηρετεί τη διαφάνεια και τη λειτουργικότητα του υπολογισμού των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία και οι όποιες αυξήσεις δεν θα τυγχάνουν της έγκρισης του Υπουργείου, όμως είναι υποχρεωμένα τα ιδιωτικά σχολεία να ενημερώσουν εμπεριστατωμένα το Υπουργείο Παιδείας για την πρόθεση τους να αυξήσουν τα δίδακτρα και οι όποιες αυξήσεις θα δημοσιοποιούνται προκειμένου να γνωρίζουν οι γονείς το μέγεθος του κόστους φοίτησης σε κάθε ιδιωτικό σχολείο.

«Ο γονιός, ανεξάρτητα σε ποια χρονική περίοδο θα μπει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα συμφωνεί και θα υπογραφεί με το ιδιωτικό σχολείο το σύνολο των διδάκτρων που θα πληρώσει καθόλη τη διάρκεια της φοίτησης του παιδιού του. Απ’ εκεί και πέρα, το θέμα των αυξήσεων στα δίδακτρα, η εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας ήταν να εγκρίνεται από τον Υπουργό, δεδομένου ότι δεν θα υπερέβαινε το 150% του πληθωρισμού, θεωρήσαμε ότι αυτό το μοντέλο δεν ήταν λειτουργικό. Έχουμε αλλάξει τη σχετική πρόνοια και έχουμε εισάγει στο νομοσχέδιο την υποχρέωση του ιδιωτικού σχολείου όταν θα προχωρήσει σε αύξηση διδάκτρων, εκτός συμβολαίου βέβαια, να ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία έγγραφα που τεκμηριώνουν την ανάγκη του ιδιωτικού σχολείου να προχωρήσει σε αύξηση των διδάκτρων», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X