ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:04
 

Στο μικροσκόπιο η «λευκή απεργία» των εκπαιδευτικών

Εντός νομιμότητας τα μέτρα που λήφθηκαν λέει ο γ.γ της ΠΟΕΔ

Newsroom K

Στην εφαρμογή απεργιακών μέτρων προχώρησαν τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, σκοπεύουν απέχουν από οποιαδήποτε εξωδιδακτική δραστηριότητα στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, θα βρίσκονται εντός του σχολείου ασκώντας αποκλειστικά τα διδακτικά τους καθήκοντα και απέχοντας από τις όποιες δράσεις έχουν να κάνουν με τον συντονισμό την επιμόρφωση ή και άλλες. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως λευκή απεργία, με πολλούς να θέτουν κατά πόσο ξεπερνά το πλαίσιο της νομιμότητας.

Τι είναι λευκή απεργία

Τι αποτελεί ωστόσο λευκή απεργία; Σύμφωνα με την εργατική νομολογία μια απεργία μπορεί να θεωρηθεί ως «λευκή», όταν οι εργαζόμενοι δεν απέχουν από την εργασία τους, αλλά παρέχουν εργασία μειωμένης ποσότητας, δηλαδή με μικρότερη από τη συνηθισμένη αποδοτικότητα (π.χ. επιβράδυνση ρυθμού παραγωγής, σχολαστική τήρηση των κανονισμών και τυπικών διατυπώσεων της εργασίας και η επίδειξη υπερβολικού - φαινομενικά – ζήλου). Σημειώνεται πως η μείωση της ποιότητας της εργασίας δεν αποτελεί λευκή απεργία.

Ήδη νομικοί κύκλοι θέτουν ζήτημα ότι η λευκή απεργία αποτελεί παρανομία. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ΚΕΒΕ μέσω ανακοίνωσής της σημείωσε ότι τα νέα μέτρα «ενδεχομένως να παραβιάζουν και τα σχέδια υπηρεσίας με βάση τα οποία έγιναν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης  μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για λήψη νέων απεργιακών μέτρων, αυξάνει το χάσμα και οδηγεί σε επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία σίγουρα θα επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες στην εκπαίδευση».

Το μελετά το Εργασίας       

Η «Κ» ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο θεωρούν ότι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να θεωρηθούν ως «λευκή απεργία». Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο, για να διαπιστωθεί αν είναι λευκή απεργία θα πρέπει να δουν τα σχέδια υπηρεσίας έτσι ώστε να αποφανθεί αν όντως απέχουν από εξωδιδακτικά καθήκοντα ή μόνο από διδακτικά.

ΠΟΕΔ: Νόμιμα τα μέτρα

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔ δεν θεωρεί ότι μπορούν να χαρακτηριστούν ως «λευκή απεργία» τα μέτρα τα οποία έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν εντός της βδομάδας. Συγκεκριμένα ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους δήλωσε στην «Κ» πως «δεν θα σχολιάσω αν θεωρείται λευκή απεργία ή όχι, η οργάνωση έχει αποφασίσει κάποια νόμιμα μέτρα, για να δείξει ότι διαφωνεί με τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Πρόσθεσε δε, πως αν η κυβέρνηση δεν θεωρεί αυτά τα μέτρα νόμιμα, μπορεί να το διαχειριστεί όπως αυτή θεωρεί βάση του νόμου.

Σχετικά με το μέτρο άρνησης τους να αναλάβουν τα οποιαδήποτε εξωδιδακτικά καθήκοντα όπως τον έλεγχο και την διανομή των βιβλίων, σχολίασε ότι, «αυτό είναι θέμα του σχολείου, να ζητήσει βοήθεια από τις σχολικές εφορείες για τις διανομές των βιβλίων». «Δεν είναι υποχρεωμένος ο εκπαιδευτικός να κουβαλά βιβλία, ασχέτως αν το έπραττε αυτό με όλη του την καλή πρόθεση όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε.

Τόνισε δε, πως αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή, και θέλουν να δείξουν στο Υπουργείο Παιδείας, πως, αν δεν αλλάξει την στάση του, αυτή η χρονιά δεν θα είναι σαν τις άλλες.

Οι καταγγελίες

Πάντως, η αντιπαράθεση των δύο μερών φαίνεται πως δεν παίρνει τέλος. Αίσθηση για παράδειγμα προκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας το γεγονός ότι μέλη της ΠΟΕΔ, κατευθύνθηκαν στους πλησιέστερους αστυνομικούς σταθμούς για να καταγγείλουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη και τη γενική Διευθύντρια του υπουργείου Αίγλη Παντελάκη για παραβίαση άσκησης των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων από το υπουργείο Παιδείας μετά και τις αποφάσεις του υπουργικού την 4η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών ξεκίνησε η καμπάνια ενημέρωσης αλλά και έμφασης των εκπαιδευτικών στην ασφάλεια και υγεία στα δημόσια σχολεία. Η ασφάλεια και υγεία στα σχολεία υπήρξε άλλωστε και η αιτία της μεγάλης κρίσης στην παιδεία μετά τον θάνατο του 10χρονου. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας πιστοποιητικά καταλληλότητας των κτιρίων. Ήδη μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, εκπαιδευτικοί κινήθηκαν συντεταγμένα για να αποδείξουν την ακαταλληλότητα των κτιρίων και την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων, προβάλλοντας, εργοτάξια εντός των σχολείων, ραγισμένους τοίχους ακόμη και την ύπαρξη τρωκτικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το ακαδημαϊκό προσωπικό των Σχολών και των Τμημάτων για τα προγράμματα

Ημέρα γνωριμίας στο ΤΕΠΑΚ

Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και ενημερώθηκαν επίσης για θέματα φοιτητικής ζωής και ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X