ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:02
 

Στον Γενικο Εισαγγελέα οι γκαφατζήδες του υπουργείου Παιδείας

Συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι έρευνες για να διαφανεί τι συνέβη στην διαρροή των εξετάσεων

Newsroom K

Συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι έρευνες για να διαφανεί τελικώς τι συνέβη στο θέμα των πρώτων εξετάσεων διορισίμων και στο ενδεχόμενο πειθαρχικών παραπτωμάτων λειτουργών του Υπουργείου παιδείας οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες φέρονταν να δίδασκαν σε φροντιστήριο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο προετοίμαζε φοιτητές για τις εξετάσεις.

Για τον λόγο αυτό όπως αναφέρει η ελεγκτική υπηρεσία ο Γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να μελετήσει τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότηση τους. Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι η έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα, συντάχθηκε κατόπιν καταγγελίας που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στις εξετάσεις αυτές. Ο Κώστας Κληρίδης θα πρέπει αφού μελετήσει την σχετική έκθεση να προχωρήσει σε γνωμάτευση προς στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ως προς τυχόν ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ενημερωθούν ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλη του προσωπικού.

Θέματα ιδιωτικής απασχόλησης

Όπως γίνεται σαφές από την έκθεση, εξετάζονται θέματα ιδιωτικής απασχόλησης λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης και μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου «και υποδεικνύονται περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότηση τους.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία παράλληλα αναφέρει ότι «αντικείμενο καταγγελιών και άρα εξέτασης αποτέλεσε επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, ιδίως σε σχέση με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κέντρο. Για τα θέματα αυτά επίσης καταγράφονται τα γεγονότα, όπως και τα μέτρα που λήφθηκαν για χειρισμό των καταστάσεων αυτών από τους εμπλεκόμενους. Η επάρκεια των μέτρων αυτών αναμένεται να αξιολογηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία τέλος φαίνεται να έχει διαπιστώσει ότι ορισμένοι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης είχαν έγκριση από την αρμόδια αρχή για διδασκαλία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του προαναφερόμενου εκπαιδευτικού κέντρου.

Έγκυρες οι εξετάσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη όπως τόνισε με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκή.

Ως προς το περιστατικό της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με βάση το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ίδιο το περιστατικό δεν εγείρει θέμα διαβλητού ή έλλειψης αξιοπιστίας της ευρύτερης διαδικασίας των εξετάσεων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία ξεκίνησε ήδη η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας από ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο».

Κατέστησε σαφές ότι «για όλες τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εφαρμόσει τον Πειθαρχικό Κώδικα και θα λάβει όλα τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».


Τελειώνουν με μια βδομάδα καθυστέρηση

Σε μια άλλη εξέλιξη και με τα γεγονότα να είναι πλέον γνωστά αναμένεται να λάβουν το πρωί του Σαββάτου τέλος και επίσημα οι πρώτες εξετάσεις του νέου συστήματος διορισμών.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις, οι οποίες είχαν αναβληθεί, στα γνωστικά αντικείμενα της Φυσικής και των Θρησκευτικών, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα γνωστικά αντικείμενα της Χημείας, της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις στα πιο πάνω πέντε γνωστικά αντικείμενα είχαν ακυρωθεί όταν αναρτήθηκαν τα εξεταστικά δοκίμια στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), πριν από την έναρξη των αντίστοιχων εξετάσεων.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση