ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:52
 

Σχέδιο για επέκταση του ΤΕΠΑΚ

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του ΤΕΠΑΚ ενέκρινε το Υπουργικό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε αργά το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Πετρίδης στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα η Τεχνική Σχολή Λεμεσού θα στεγαστούν υφιστάμενες σχολές του ΤΕΠΑΚ, για τις οποίες τώρα ενοικιάζονται κτίρια, ή θα δημιουργηθούν και νέες σχολές για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ΤΕΠΑΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Παιδείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να μεταστεγαστεί η Τεχνική Σχολή το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως έχει ήδη εξασφαλιστεί χώρος για μια σύγχρονη νέα Τεχνική Σχολή στον Δήμο του Υψωνα, έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός και έχουν προϋπολογισθεί 2 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.

Ακόμη έχει αποφασιστεί εντός έξι μηνών να μετακινηθεί το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, στη Λεμεσό, το οποίο στεγάζεται πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού, είπε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας πως με την κένωση του χώρου της Τεχνικής Σχολής και του χώρου πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού απελευθερώνονται 34 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις κύριες ανάγκες της λειτουργίας των σχολών του ΤΕΠΑΚ ή και για τη δημιουργία κάποιων νέων σχολών.

Επίσης, ανέφερε, έχει αποφασιστεί όπως παραχωρηθούν 90 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή του οικισμού Βερεγγάρια για τρεις συγκεκριμένες αναπτύξεις, για τις οποίες υπάρχει ανάγκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες για να στεγαστούν οι φοιτητές, αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνται και από το κοινό και από τους γειτονικούς δήμους, και εργαστηριακοί και ερευνητικοί χώροι για το Πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο σχεδιασμού του οικισμού Βερεγγάρια, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως έχει γίνει ο προκαταρκτικός χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού. Είπε πως πρόκειται για συνολική έκταση 260 περίπου χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης, εκ των οποίων τα 90 χιλιάδες θα δοθούν στο ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την ερευνητική Κύπρο είναι ότι ένα άλλο μεγάλο μέρος του χώρου αυτού θα καθοριστεί στο τοπικό σχέδιο ως περιοχή υποδοχής ερευνητικών κέντρων και κέντρων καινοτομίας, ενδεχομένως από τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού, όπως είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για την ερευνητική Κύπρο σε αυτή την περιοχή, αφού θα γειτνιάζει με το ΤΕΠΑΚ, λόγω των υποδομών και λόγω του ότι είναι πλησίον του κέντρου της πόλης.

Σημείωσε πως προβλέπονται επίσης κάποιοι χώροι για τη δημιουργία δημοτικών σχολείων και κάποιοι άλλοι ανοικτοί χώροι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως θα είναι πολύ σημαντικές οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν για το ΤΕΠΑΚ από αυτό τον σχεδιασμό. Πέραν αυτού, σημείωσε, θα ανεγερθούν νέοι σύγχρονοι χώροι που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει κάνει τεράστια άλματα μπροστά στην Κύπρο και η χώρα εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε ένα περιφερειακό κέντρο με πολύ καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X