ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Brexit δεν επηρεάζει, ακόμη, Κύπριους φοιτητές

Διάχυτη η ανησυχία για τις αλλαγές, τι λένε οι αρμόδιοι φορείς μετά και τις προθέσεις της Τερέζα Μέι

Η κατάσταση η οποία επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit, οι όποιες αλλαγές επέλθουν και το τι διαμορφώνεται,δημιουργεί ανησυχίες σε χιλιάδες φοιτητές από την Κύπρο οι οποίοι έχουν επιλέξει για σπουδές το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανησυχίες που φαίνεται να υπάρχουν και σε γονείς μαθητών, οι οποίοι τελειώνουν τον ερχόμενο Μάιο την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα μπουν στη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν και μέσα στην εβδομάδα όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την επανεξέταση όλων των εκπαιδευτικών παροχών, αλλά και τα δίδακτρα που επιβάλλουν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν. Επανεξέταση που θα την αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, η οποία μεταξύ άλλων καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν εκ νέου τα επιδόματα συντήρησης που παρέχονταν στους φτωχότερους φοιτητές, με τις συστάσεις της να αναμένονται στις αρχές του 2019.

Σε επικοινωνία της «Κ» με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου Άδωνη Αμερικάνο, ο πρόεδρος ανέφερε ότι τα δεδομένα σήμερα είναι όπως ακριβώς ήταν πριν από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., με τα δίδακτρα να παραμένουν στις 9250 στερλίνες ετησίως στο προπτυχιακό επίπεδο και τους φοιτητές να έχουν το δικαίωμα στο ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο. «Τα δεδομένα αυτά τα οποία έχουμε ενώπιόν μας δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε και για τους φοιτητές οι οποίοι θα πάρουν την απόφαση να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμερικάνος.

Εξήγησε δε ότι αυτά τα προνόμια θα συνεχίσουν να τα έχουν σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Σχολιάζοντας για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της φοίτησης επιτευχθεί η μείωση των διδάκτρων που επιδιώκει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι σήμερα δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι όπως συνέβη με την αύξηση οπότε είχαν επηρεαστεί όλοι οι φοιτητές, έτσι και στην περίπτωση της μείωσης, θα επηρεαστούν επίσης όλοι θετικά.

Ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο

Ένα άλλο σημείο το οποίο απασχολεί πολλούς φοιτητές είναι και αυτό του ευρωπαϊκού φοιτητικού δανείου με τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου να δέχεται πολλά ερωτήματα από γονείς, για το τι ακριβώς ισχύει. Ο κ. Αμερικάνος επεσήμανε ότι όλοι φοιτητές ξεκινούν να το αποπληρώνουν μετά το τέλος των σπουδών τους, εξηγώντας παράλληλα ότι έκαστος πληρώνει το δάνειο με βάση το βιοτικό επίπεδο της χώρας του, εφόσον, όπως υποστήριξε, ο κάθε φοιτητής ξεκινάει να πληρώνει το δάνειό του με επιτόκιο 3% συν το ύψος του πληθωρισμού.

«Δεν ισχύει το επιτόκιο αυτό όμως αν είσαι υψηλόμισθος. Οι πλείστοι Κύπριοι φοιτητές αποπληρώνουν το δάνειο με επιτόκιο το 3%», κατέληξε. Καταλήγοντας σημείωσε ότι μια μείωση διδάκτρων θα αυξήσει και το ποσοστό των Κύπριων οι οποίοι θα στραφούν προς τη Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές τους, προβλέποντας ότι σε καμιά περίπτωση η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. δεν θα επηρεάσει τη ροή φοιτητών προς αυτή.

Ανησυχίες από φοιτητές

Τις δικές τους ανησυχίες για τα τεκταινόμενα στη Μεγάλη Βρετανία εκφράζουν και οι οργανωμένοι φοιτητές. Μιλώντας στην «Κ» για το συγκεκριμένο θέμα η πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Γεωργία Γιάγκου υποστήριξε ότι οι σημερινές τιμές των διδάκτρων είναι αρκετά ψηλές, πράγμα που αποδεικνύεται από την πρόσφατη δήλωση της ίδιας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Οι συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων Φοιτητών στη χώρα, όπως είπε, έχουν μια δυσκολία, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος στέγασης και σίτισης, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Όπως σημείωσε παρόλο που οι Κύπριοι φοιτητές απολαμβάνουν κάποια προνόμια όπως η κρατική φοιτητική χορηγία και το ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο, αυτά δεν αποδεικνύονται αρκετά έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής και επιτυχημένη διάρκεια σπουδών των φοιτητών, μιας και οι τιμές των ενοικίων και των διδάκτρων αυξάνονται αλλά οι χορηγίες παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Η ΠΟΦΕΝ δέχεται πολλές ερωτήσεις από γονείς και φοιτητές για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στη μετά Brexit εποχή, και τόνισε ότι μέσα στο πλαίσιο γενικότερου προγραμματισμού και της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Γενική Γραμματεία θα λάβουν χώρα συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας, με κόμματα, αλλά και με τον Οργανισμό Νεολαίας με στόχο τον συντονισμό και τη λύση προβλημάτων και κατευνασμού των ανησυχιών των φοιτητών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση