ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τους στόχους της για την φετινή χρονιά παρουσίασε η ΠΣΕΜ

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Πραγματοποίησε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου η νέα Γραμματεία της ΠΣΕΜ

Newsroom K

Η μη εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο και η αλλαγή των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2017, είναι ανάμεσα στους στόχους που έθεσε για τη σχολική χρονιά 2018-2019 η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), η οποία την περασμένη Πέμπτη καταρτίστηκε σε σώμα. Στα πλαίσια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης που πραγματοποίησε το πρωινό της Τρίτης 30 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της  ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ως νέα Γραμματεία της ΠΣΕΜ δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε άξιος συνεχιστής της μέχρι σήμερα πορείας της ΠΣΕΜ, μιας πορείας αγώνων και διεκδικήσεων για το μαθητικό κίνημα, αλλά και για τον τόπο γενικότερα». Πρόσθεσε δε, πως ήδη έχουν αποστείλει επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης ώστε να συναντηθούν και να θέσουν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για όσα ζητήματα αφορούν τους μαθητές, την εκπαίδευση αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Αυτούσια τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ:

«Ως ΠΣΕΜ από την περασμένη Πέμπτη που καταρτιστήκαμε σε σώμα έχουμε θέσει τους στόχους και τις προτεραιότητες μας για τη σχολική χρονιά που διανύουμε. Ως το εκλεγμένο και θεσμοθετημένο όργανο των μαθητών επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, είτε αυτά αποτελούν θέματα εκπαιδευτικά και μαθητικά είτε κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Ως νέα Γραμματεία της ΠΣΕΜ δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε άξιος συνεχιστής της μέχρι σήμερα πορείας της ΠΣΕΜ, μιας πορείας αγώνων και διεκδικήσεων για το μαθητικό κίνημα, αλλά και για τον τόπο γενικότερα. Οι στόχοι μας και οι προτεραιότητες μας για τον επόμενο ένα χρόνο είναι οι εξής:

1.   Πάνω από όλα τα θέματα για εμάς, όπως και για το λαό μας, μπαίνει το Κυπριακό. Στόχος μας είναι το μαθητικό κίνημα να συνεχίσει να δίνει με σθένος τον αντικατοχικό αγώνα, για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θα πραγματοποιήσουμε όπως και κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου, αντικατοχικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα εκφράσουμε την ετοιμότητα μας να αγωνιστούμε για επανένωση του τόπου και του λαού μας και ότι δε συμβιβαζόμαστε με τα κατοχικά δεδομένα. Παράλληλα θα στείλουμε μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του λαού μας και του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγουμε για επανένωση της πατρίδας μας.

2. Ανάμεσα στις προτεραιότητες μας βρίσκεται και η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και του δικαιώματος στη μόρφωση. Θα δώσουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο που θα μετατρέψουν το σχολείο σε μεγάλο εξεταστικό κέντρο που προωθεί τη βαθμοθηρία και τον ατομικισμό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό που θα μορφώνει ολόπλευρα το μαθητή και θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη. Μαζί με τους καθηγητές μας και τους γονείς μας θα αντισταθούμε στις προσπάθειες υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των μαθητών στη μόρφωση.

3.   Επιπλέον, θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της βίας στα σχολεία και της ασφάλειας των μαθητών που βρίσκεται αυτό το διάστημα στην επικαιρότητα. Για εμάς τα ζητήματα βίας στα σχολεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και όχι με τις κάμερες ασφαλείας στα σχολεία, τα μεγάλα κιγκλιδώματα και τα άλλα μέτρα καταστολής που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά απλά μεταφέρουν τη βία εκτός σχολείων.

4. Παράλληλα, θεωρούμε ότι το «κυνηγητό» και το «στρατοκρατικό» κλίμα που προσπαθούν να αναπτύξουν διάφορες διευθύνσεις, με πρόφαση τη μαθητική στολή και την ευπρεπή εμφάνιση, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην παιδεία μας, αλλά αντίθετα την αποπροσανατολίζει από τα σημαντικά ζητήματα. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να μας αφήσουν αδιάφορους.

5. Θεωρούμε ότι είναι καιρός, η πολιτεία να επαναφέρει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία στα σχολεία, καθώς κάθε χρόνο οι οικογένειες μας επιβαρύνονται με ένα σημαντικό ποσό για τη μεταφορά μας στα σχολεία.

6. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξουν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2017, οι οποίοι είναι αντιπαιδαγωγικοί και αντιδημοκρατικοί. Θα αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι απουσίες που δικαιούμαστε μέσα στη σχολική χρονιά και να επαναφερθούν οι δικαιολογημένες απουσίες, καθώς πολλοί συμμαθητές μας που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας ή συμμετείχαν σε αθλητικές διοργανώσεις είχαν πρόβλημα με τις απουσίες κατά την προηγούμενη χρονιά.

7. Θα επιδιώξουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς, με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους γονείς, τους καθηγητές και όσους άλλους επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εκπαίδευση.

8. Τέλος, ως ΠΣΕΜ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ενισχυθεί το Οργανωμένο Μαθητικό Κίνημα και ο μαθητικός συνδικαλισμός. Η ΠΣΕΜ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην προσπάθεια κάποιων να διαλύσουν το οργανωμένο μαθητικό κίνημα και να υποβαθμίσουν το θεσμικό ρόλο της ΠΣΕΜ. Δεν θα επιτρέψουμε τη φίμωση των μαθητών. Είναι δικαίωμα μας να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψη μας και κανείς δεν μπορεί μας το απαγορεύσει.                                                                                                                                  

Ως ΠΣΕΜ έχουμε ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης ώστε να συναντηθούμε και να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και τις απόψεις μας για όσα ζητήματα αφορούν τους μαθητές, την εκπαίδευση αλλά και την κοινωνία γενικότερα και ευελπιστούμε στη θετική τους ανταπόκριση. Καλούμε όλους τους μαθητές να σταθούν δίπλα μας ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που έχουμε ανάγκη στον τόπο μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X