ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμπιαούρης: Η ενιαία εκπαίδευση αποτελεί πρωταρχική εκπαιδευτική επιλογή

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι «η ενιαία εκπαίδευση μετατοπίζει την εστίαση από το παιδί στο σχολείο»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ενιαία εκπαίδευση αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρωταρχική εκπαιδευτική επιλογή, εφόσον ως προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας ανέγνωσε εκ μέρους του η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Αίγλη Παντελάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «iDecide - Ένα Καινοτόμο Ηλεκτρονικό Εργαλείο για Λήψη Αποφάσεων χωρίς Αποκλεισμούς».
 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι «η ενιαία εκπαίδευση μετατοπίζει την εστίαση από το παιδί στο σχολείο και συνδυάζει τη δικαιοσύνη με την απόδοση και την επίδοση, ενώ σε σχολεία όπου εφαρμόζεται επιτυχώς η ενιαία εκπαίδευση, όλοι οι εκπαιδευόμενοι πετυχαίνουν στο μέγιστο να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους».
 
Είπε ότι «η εκπαίδευση έχει νομική, πρακτική και ηθική υποχρέωση να διατηρεί ένα μαθησιακό περιβάλλον αγωγής των παιδιών στο οποίο να παρέχονται ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις ή οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμό» για να προσθέσει ότι «έτσι, το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζει πολιτικές και εξειδικευμένα προγράμματα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό και κατ’ επέκταση τον μαθησιακό αποκλεισμό».
 
Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ενδεικτικά «στην αντιρατσιστική πολιτική του κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού, το πρόγραμμα αλφαβητισμού, τα προγράμματα στήριξης μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, τη στήριξη παιδιών ευάλωτων ομάδων πληθυσμού για απασχόληση στον ελεύθερο τους χρόνο και το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ».
 
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «iDecide» είπε ότι είναι και αυτό ένα πρόγραμμα «με στόχο την ενδυνάμωση των σχολείων, έτσι ώστε να εφαρμόσουν επιτυχώς τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, όπου όλοι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν στο μέγιστο τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, το «iDecide» έχει τη δυνατότητα να παρέχει συστάσεις που αφορούν τις καθημερινές αποφάσεις του σχολείου για 23 τομείς, όπως για παράδειγμα τη διδασκαλία, το διάλειμμα, τις εκδρομές, τη συνεργασία με γονείς/κηδεμόνες και τις σχολικές εκδηλώσεις και για 73 χαρακτηριστικά/ταυτότητες μαθητών/τριών.
 
Εξήγησε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά/ταυτότητες είναι για παράδειγμα «παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα μαθησιακών δυσκολιών, θέματα νοητικής ή σωματικής αναπηρίας, παιδιά με θέματα Υγείας ή Ψυχικής Υγείας ή παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία».
 
Τέλος, το εργαλείο «iDecide», «δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να βρουν εξειδικευμένες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν την πολιτική και τη νομοθεσία της χώρας έτσι ο εκπαιδευτικός της Κύπρου μπορεί να εντοπίσει και να ανατρέξει εύκολα σε σχετικές εγκύκλιους, νομοθεσίες και πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», είπε κλείνοντας ο Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Το πρόγραμμα, με διάρκεια τριών ετών και συνολικό προϋπολογισμό 780.000 ευρώ, ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Στις 25 Οκτωβρίου  θα διεξαχθεί το τελικό συνέδριο του έργου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του εργαλείου στις πέντε χώρες που συμμετέχουν.

Εκτός από την Κύπρο στο Έργο συμμετέχουν η Ρουμανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
 
Επίσης, θα διεξαχθεί συζήτηση με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών συμπεριληπτικής παιδείας με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Deborah Youdell από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή για το έργο της στον αναπτυσσόμενο τομέα της βιοκοινωνικής εκπαίδευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X