ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάμπης Κυρίτσης: Κατοχύρωση ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων

«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τα εργασιακά δικαιώματα με θεσμικά και νομοθετικά μέτρα»

Newsroom K

Το κράτος οφείλει να κατοχυρώσει ένα ελάχιστο πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων που να είναι αποτέλεσμα τριμερούς συλλογικής διαπραγμάτευσης και να αφορά τουλάχιστον μισθό, ωράρια και υπερωρίες, δημόσιες αργίες και 13ο μισθό. Αυτό δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πελέντρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των μεταλλωρύχων, των αμιαντωρύχων και των οικοδόμων το 1948.

Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι στις μέρες μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λαϊκές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα όχι απλά αμφισβητούνται αλλά στην πράξη δέχονται μια σκληρή και μεθοδευμένη επίθεση.

«Με την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και τη συμφωνία του κ. Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup και την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει επιταχυνθεί αφάνταστα με αποτέλεσμα τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την ενίσχυση της διαδικασίας που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Το κοινωνικό κράτος έχει ουσιαστικά ξηλωθεί» ανέφερε ο Πάμπης Κυρίτσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε, προτεραιότητα για τη ΠΕΟ είναι η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η επανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. «Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τα εργασιακά δικαιώματα με θεσμικά και νομοθετικά μέτρα, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο θα συνομολογούνται αλλά και να εφαρμόζονται. Το κράτος οφείλει να κατοχυρώσει ένα ελάχιστο πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων που να είναι αποτέλεσμα τριμερούς συλλογικής διαπραγμάτευσης και να αφορά τουλάχιστον μισθό, ωράρια και υπερωρίες, δημόσιες αργίες και 13ο μισθό. Οφείλει επίσης να διαμορφώνει κοινωνική πολιτική, με προγράμματα και παροχές που θα στηρίζουν τις νέες οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους ανάπηρους, τους μονογονιούς, τις πολυμελές οικογένειες, τους χαμηλά και μεσαία αμειβόμενους, στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της στέγασης, της ανάπαυσης κ.α.», υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του αγώνα των αμιαντωρύχων, μαζί με το αποτέλεσμα των αγώνων των μεταλλωρύχων της ΚΜΕ στο Μαυροβούνι, στη Σκουριώτισσσα, τη Λεύκα και το Ξερό αλλά και τους αγώνες των οικοδόμων της ίδιας περιόδου, υπήρξε καθοριστικό για την κατοχύρωση εκείνων των συνδικαλιστικών ελευθεριών, οι οποίες επέτρεψαν την μετέπειτα οργάνωση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος της Κύπρου και τη διεκδίκηση και την κατάκτηση όλων των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση