ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:11
 

Πολλά ερωτηματικά για το ναυάγιο ανοικτά της Γιαλούσας

Αγνωστο ακόμα το σχέδιο του καπετάνιου, των διακινητών και ο τελικός αριθμός των προσφύγων που επέβαιναν στο πλοιάριο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το ναυάγιο με τους πρόσφυγες στα ανοιχτά της Γιαλούσας, εκτός από δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αφήνει πίσω τους πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Μιάμιση ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της μεγάλης τραγωδίας, ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει ξεκαθαρίσει. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 25 αγνοούμενους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν υποψίες και ερωτηματικά σχετικά με την ακρίβεια αυτού του αριθμού καθώς δεν έχουν γίνει γνωστά το σχέδιο του καπετάνιου και των διακινητών και ο τελικός αριθμός ανθρώπων που επέβαινε στο μοιραίο πλοιάριο

Το λιμάνι όπου ξεκίνησε το πλοιάριο και ο τελικός προορισμός του δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι τώρα. Κάποιες πληροφορίες στην Τουρκία θέλουν το πλοιάριο να ξεκίνησε από τη Μερσίνη με τελικό προορισμό ένα «ευρωπαϊκό λιμάνι», ενδεχομένως και την Κύπρο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από καμία αρχή και μέσο ενημέρωσης.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Επίσης, αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν και με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η τουρκική πλευρά στο μεγάλο ναυάγιο. Το μοιραίο σκάφος ξεκίνησε να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα χθες γύρω στις 05.30 τα ξημερώματα . Το σχετικό ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού αναφέρει ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον πέντε ώρες και η παρέμβαση ενός άλλου σκάφους με σημαία Παναμά για να ξεκινήσουν οι εργασίες διάσωσης των προσφύγων. Στη συνέχεια, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι εξέδωσε NAVTEX για παροχή βοήθειας από όλα τα σκάφη που βρισκόντουσαν στην περιοχή, επέλεξε να ανταποκριθεί με δικά της μέσα στις ανάγκες και στο αίτημα βοήθειας των προσφύγων.

Τέλος, αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα σχετικά με τη σχέση του ναυαγίου με το νέο ρεύμα προσφύγων που παρατηρείται στη Μεσόγειο. Μήπως το ναυάγιο αποτελεί το προοίμιο για τα όσα ακολουθούν στην περιοχή σε συνάρτηση με τα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στη Συρία και τις «κρυφές» προθέσεις της Τουρκίας στο ευαίσθητο ζήτημα; Στην Τουρκία αρχές και αναλυτές αφήνουν αναπάντητο αυτό το ερώτημα.

Σε σχέση με τα προαναφερόμενα, αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται προπαγανδιστικά την όλη εξέλιξη μοιράζοντας στα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες με τους πρόσφυγες να σιτίζονται στην Τουρκία και την τουρκική πλευρά να προβάλλει τον εαυτό της, ως η μοναδική περιφερειακή δύναμη που παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες. Αξιοσημείωτο είναι και το μήνυμα του «υπουργού Συγκοινωνιών», όπου αναφέρει ότι «ΤΔΒΚ» και Τουρκία παλεύουν μόνες τους στην περιοχή με το προσφυγικό ζήτημα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση