ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:18
 

Πρόβλημα οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για ΕΕΕ στο Υπ. Εργασίας

Προωθεί νέα μέτρα και διαδικασίες για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί μέτρα και διαδικασίες για αντιμετώπιση του φαινομένου των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων, αλλά και για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που λαμβάνουν επιδόματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φάνος Κουρουφέξης.

Ο κ. Κουρουφέξης είπε ότι τις αλλαγές που προωθούνται θα ανακοινώσει σύντομα η ίδια η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ανέφερε για το ΕΕΕ ότι υπάρχει το ζήτημα πως πάρα πολλοί πολίτες, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί είτε για το ύψος των εισοδημάτων τους είτε για το ποσό των καταθέσεων τους είτε γιατί δεν μεταβαίνουν σε εργασία που τους αποστέλλει το Υπουργείο, έρχονται την επόμενη ημέρα της απόρριψης της αίτησης τους και καταθέτουν νέα αίτηση.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, οι υπηρεσίες προβαίνουν σε επανάληψη των διαδικασιών εξέτασης της νέας αίτησης και σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί και πάλι, το άτομο αυτό καταθέτει και τρίτη αίτηση, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουμε πλέον το φαινόμενο κάποιος αριθμός πολιτών να έχουν καταθέσει αίτηση για έκτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του ΕΕΕ, παρά την απόρριψη των προηγούμενων αιτήσεων του.

Ο κ. Κουρουφέξης είπε ότι από τις 2.500 αιτήσεις που εξετάζει σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας οι περίπου 1.600 είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέραν της μιας φοράς.

Ανέφερε επίσης ότι οι δικαιούχοι ΕΕΕ το 2018 είναι γύρω στις 25.000 οικογένειες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μονομελής οικογένειες (συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες) και πρόσθεσε ότι πριν τρία χρόνια ο αριθμός των δικαιούχων ανερχόταν στις 36.000 αλλά λόγω της σημαντικής μείωσης της ανεργίας έχει μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων.

Επίδομα τέκνου

Εξάλλου, ο κ. Κουρουφέξης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τέλος του περασμένου Αυγούστου για επίδομα τέκνου θα πληρωθούν τέλος Νοεμβρίου, λόγω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Είπε ακόμη ότι όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν τέλος Δεκεμβρίου, ενώ όσες υποβλήθηκαν Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα πληρωθούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αντίστοιχα.

Σημείωσε ότι για το επίδομα τέκνου υποβάλλονται ετήσια πέραν των 65.000 αιτήσεων και ότι το κοινό μπορούσε από τις αρχές του 2018 να αρχίσει να υποβάλει αίτηση για το επίδομα τέκνου.

Πληρωμή επιδομάτων Δεκεμβρίου πριν τα Χριστούγεννα

Εξάλλου, ο κ. Κουρουφέξης είπε ότι τα επιδόματα Δεκεμβρίου (δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χαμηλοσυνταξιούχοι), τα οποία περιλαμβάνουν και τα επιδόματα τέκνου και μονογονιού, θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες χρονιές.

Αν κάποιος υποβάλει αίτηση το Νοέμβριο προφανώς δεν θα είναι δυνατό να του καταβληθεί το επίδομα αρχές Δεκεμβρίου αλλά εντός Ιανουαρίου, εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο 35χρονος καταδικασθείς, με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Πέντε φορές ισόβια στον Μεταξά

Δακρυσμένος ο 35χρονος είπε, «αναλαμβάνω τις ευθύνες, όσο και να το θέλω δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Εκφράζω μεταμέλεια ...
Του Δημήτρη Λουκά
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X