ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς ανεξαρτητοποίηση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων

Τόσο η Επιτροπή όσο και η Βουλή γενικότερα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού

ΚΥΠΕ

Νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, προωθείται στη Βουλή και με τη στήριξη της Επιτροπής Θεσμών.

Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, η Επίτροπος Ισότητας των φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, δήλωσε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η Βουλή γενικότερα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού, τόσο με τον έλεγχο που ασκούν όσο και με το νομοθετικό έργο.

Σημείωσε επίσης ότι ωρίμασε ο χρόνος για αναβάθμιση του θεσμού της Επιτρόπου και θα είναι έτοιμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, ώστε αυτός ο θεσμός να λειτουργεί με το νόμο και όχι με τη σύσταση ενός θεσμού που ανήκει στην προεδρία, με προβλήματα όπως η έλλειψη ίδιου προϋπολογισμού, και η δυνατότητα διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Επίσης ο θεσμός αυτός θα πρέπει να θεωρηθεί ένας θεσμός, ο οποίος προωθεί την ισότητα αντρών και γυναικών και μπορεί να εξαλείψει όλες τις διακρίσεις που υπάρχουν σε βάρος είτε των αντρών είτε των γυναικών», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ωρίμασε ο χρόνος ώστε η ισότητα να μην αντιμετωπίζεται μόνος ως γυναικείο ζήτημα αλλά ως ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία γιατί αντανακλά τη σύνθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρία, ο θεσμός είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, έχει γίνει αξιόλογο έργο, ωστόσο παρατηρούνται κάποια προβλήματα όπως η αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθεσία που να καθορίζει τη λειτουργία του θεσμού και ότι υπάρχει σε διάφορα Υπουργεία και Τμήματα μια αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες σε μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να αντλήσει κονδύλια από την ΕΕ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα λόγω της υπαγωγής του θεσμού στην Προεδρία που προβλέπει να γίνονται όλες οι αιτήσεις μέσω των Υπουργείων, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά προγράμματα.

Τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία, είναι μέσω των θεσμών να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στην οποία να κρίνεται ο άνθρωπος με βάση την αξία του και όχι με βάση το φύλο του και με βάση την αξία του να προχωρεί. Σε κάτι τέτοιο, είπε, θα βοηθήσει πολύ μια νομοθεσία που να καθιστά ανεξάρτητη την υπηρεσία της Επιτρόπου, έχοντας ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό και έχοντας τη δυνατότητα για ένα σωστό προγραμματισμό.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει ζητήσει από τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και θα ολοκληρωθεί μια μελέτη που θα πάει στην Ολομέλεια στο κεφάλαιο Δ’ προς συζήτηση και τα συμπεράσματα θα σταλούν προς την εκτελεστική εξουσία, ώστε να στηριχθεί ο θεσμός.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Επίτροπο Ιωσηφίνα Αντωνίου που παρόλες τις αντιξοότητες έχει προσφέρει πάρα πολύ μεγάλο έργο σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, καταδικάζοντας τα «απαράδεκτα φαινόμενα» που καταγράφονται εις βάρος γυναικών, είπε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν και εξαλειφθούν τα έμφυλα στερεότυπα τότε θα συνεχίσει να αποτυγχάνει η Κύπρος στην αντιμετώπιση της άνισης μεταχείρισης αντρών και γυναικών.

Σημειώνοντας με ικανοποίηση τη δράση του θεσμού, εξέφρασε την άποψη ότι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένου θεσμού δεν προσφέρει παρά μόνο αφαιρεί. Είπε επίσης ότι έχει φθάσει η ώρα να υπάρξει επίσημη θεσμοθέτηση του θεσμού με νομοθετικό περιεχόμενο, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αυτόνομο προϋπολογισμό και συγκεκριμένες δράσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση