ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς ολομέτωπη σύγκρουση στο λιμάνι Λεμεσού, λέει η ΠΕΟ

Για δυναμική διεκδίκηση κάνει λόγο η συντεχνία

ΚΥΠΕ

Η απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού να παραπέμψει σε πειθαρχική επιτροπή τους λιμενεργάτες που δεν εργάστηκαν στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2018 στο Λιμάνι Λεμεσού και η άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να μεσολαβήσει για την επίλυση της εργατικής διαφοράς, οδηγεί σε ολομέτωπη σύγκρουση, αναφέρει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και κάνει λόγο για «δυναμική διεκδίκηση».

«Οι Λιμενεργάτες και Σημειωτές στο Λιμάνι Λεμεσού δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από τη δυναμική διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος τους να υπερασπιστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, την εργασιακή πρακτική και γενικά τις εργασιακές σχέσεις όπως διαμορφώθηκαν εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο» προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ «η απόφαση του Συμβούλιου Λιμενεργασίας Λεμεσού δημιουργεί απαράδεκτα τετελεσμένα που αν γίνουν αποδεκτά, ουσιαστικά όχι μόνο δεν ‘ρυθμίζουν’ (όπως η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ απαιτούν και το συνδικαλιστικό κίνημα διαφωνεί), αλλά καταργούν το δικαίωμα της απεργίας στα λιμάνια».

Η συντεχνία επισημαίνει πως το Συμβούλιο Λιμενεργασίας «αγνοώντας τις θέσεις των εργαζόμενων αποφάσισε με πλειοψηφία να παραπέμψει την εργατική διαφορά για επίλυση σε διαιτητικό δικαστήριο». Διερωτάται παράλληλα πως είναι δυνατόν οι ανανεώσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων να αποφασίζονται με πλειοψηφία είτε από σώματα όπως το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, είτε από διαιτητικά δικαστήρια.

«Μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Λιμενεργασίας δεν υπήρξε ποτέ μέρος της διαδικασίας ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό γινόταν πάντοτε στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και το αποτέλεσμα επικυρωνόταν από το Συμβούλιο», λέει.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ δηλώνει πως ουδέποτε θα αποδεχθεί να επιλύονται οι εργατικές διαφορές έξω από το υφιστάμενο Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων, όπως αυτό λειτουργεί στην Κύπρο με επιτυχία για δεκαετίες, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσει τις προσπάθειες της, για την επίλυση τους και στα λιμάνια.

«Εάν και αυτή η απόφαση του προέδρου του Συμβούλιου Λιμενεργασίας Λεμεσού δεν αποσυρθεί, την ευθύνη για ότι θα επακολουθήσει δεν θα φέρουν οι εργαζόμενοι», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X