ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτόκολλο για τη διαχείριση υποθέσεων απαγωγής παιδιών προωθεί το υπ. δικαιοσύνης

Στόχος η πρόληψη και την διαχείριση των υποθέσεων απαγωγής ή κατακράτησης παιδιών.

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι επεξήγησε στην Επιτροπή Εσωτερικών, τις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε ότι αφορά την πρόληψη και την διαχείριση των υποθέσεων απαγωγής ή κατακράτησης παιδιών.

Το πρόβλημα παρουσιάζει αυξητική τάση, λόγω της αύξησης των γάμων Κυπρίων είτε με υπηκόους κρατών της ΕΕ, είτε με υπηκόους τρίτων χωρών, είπε ο κ. Νικολάου προσθέτοντας ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης αξιολογήθηκε το ζήτημα και έγινε τροποποίηση της νομοθεσία 2015 για ποινικοποίηση της κατακράτησης παιδιού.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας είπε ότι αφού ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες των Υπουργείων και Υπηρεσιών το 2014 συντάχθηκε κείμενο από το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια ετοιμάστηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε περαιτέρω ότι το πρωτόκολλο θα κατατεθεί μέχρι τέλος Ιουλίου στο Υπουργικό ώστε να καταστεί δεσμευτικό.

«Δεν μείναμε αδρανείς, αξιολογήσαμε ορθά και ετοιμάσαμε το πρωτόκολλο», είπε αναφέροντας ότι οι όποιες κατηγορίες για αδράνεια δεν ευσταθούν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτηθείς για την υπόθεσης απαγωγής της Μαρίε, απέφυγε να κάνει την όποια αναφορά, επειδή όπως είπε «πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα». Πρόσθεσε πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προς κάθε κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως παρά το γεγονός ότι το θέμα που ενεγράφη ήταν για την απαγωγή και μεταφορά παιδιών σε τρίτες χώρες, ωστόσο ανέφερε η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε μόνο σε απαγωγές από υπηκόους 3ων χωρών επειδή υπάρχουν απαγωγές και αρπαγές και από υπηκόους κρατών ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε ικανοποίηση για σημείωμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για καθοδήγηση σε περιπτώσεις εξαφάνισης η απαγωγής, επειδή όπως είπε η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση είναι πολύ σημαντική για μια υπόθεση απαγωγής.

Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ετοιμάσθηκε το πρωτόκολλο, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα κείμενο, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση απαγωγής συνέρχεται άμεσα Ομάδα που θα συνίσταται από την Αστυνομία, όχι μόνο για το ανακριτικό πεδίο αλλά να περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση από εξειδικευμένη ομάδα διαπραγμάτευσης στην Αστυνομία. Συνεχίζοντας ανέφερε πως η ομάδα θα συγκαλείται άμεσα και ο συντονιστής θα αναλαμβάνει ότι να γίνεται διερεύνηση, εντοπισμός και επιστροφή του παιδιού.

Στην αρπαγή έχουν σημασία τα πρώτα 24ωρα και το πρωτόκολλο θα καθορίζει πως ενεργοποιούνται έλεγχοι στα οδοφράγματα, ενεργοποιήσει της Europol και Interpol οι περιπτώσεις που επιστρέφουν παιδιά δεν είναι μέσα από δικαστικές διαδικασίες, αλλά από μέσα από διαπραγμάτευση. Η οποία θα πρέπει να αρχίζει άμεσα.

Ουδέποτε θα πρέπει να το βάλουμε κάτω στην προσπάθεια επιστροφής για κανένα παιδί που έφυγε με αυτό τον τρόπο, είπε καταλήγοντας.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε τα βήματα που γίνονται προς την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πάρα πολύ αργά. Υπενθύμισε ότι από το 2014 που πρωτοσυζητήθηκε το θέμα, το 2017 ανακάλυψαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών ο συντονισμός.

Πρόσθεσε πως η τελευταία υπόθεση απαγωγής, ήταν η πίεση που οδήγησε ώστε να αναρτηθεί το σημείωμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ αναμένονται απόψεις από τα άλλα Υπουργεία για το πρωτόκολλο.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε πως οι απαγωγές παιδιών έχουν πολλές παραμέτρους, προσθέτοντας ότι θα ήταν σημαντική η νομική αρωγή του γονέα του οποίου το παιδί μεταφέρθηκε σε χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητής για θέματα απαγωγών παιδιών.

Η κ. Κουκουμά απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε αν οι ενέργειες έχουν οδηγήσει κάπου ανησυχία για την υπόθεση της απαγωγής της Μαρίε, έδειξε υπέρμετρο εκνευρισμό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε περαιτέρω ότι τα θέματα των απαγωγών παιδιών δεν είναι για να γίνεται αντιπολίτευση. Πρόσθεσε πως από το 2014 που άρχισε η συζήτηση έγινα κάποια αργά βήματα αλλά δεν έγινε τίποτε μέχρι τώρα στην υπόθεση της Μαρίε.


Η κ. Κυριακίδου είπε επίσης πως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει να παρακολουθεί, διευκρινίζοντας ότι η πραγματικότητα, είναι πως υπάρχουν χώρες που δεν υπέγραψαν τη Σύμβαση της Χάγης και που με το εθνικό τους δίκαιο απέδωσαν όλα τα δικαιώματα στον πατέρα που δυσκολεύει κάθε προσπάθεια επιστροφής του παιδιού.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση επί της έκθεσης της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων αιτητών ασύλου που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο Κέντρο 72 παιδιά.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε πως η Επιτροπή ζήτησε από την Υπηρεσία Ασύλου να κατατεθεί αναλυτικό σημείωμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

Πρόσθεσε πως στην έκθεση διαπιστώνεται η απουσία προγραμμάτων ψυχαγωγίας, παιδοτόπων, η προβληματική πρόσβαση προς τα γυμνάσια και οι ανεπαρκείς χώροι υγιεινής και ανέφερε πως το θέμα θα επανεξεταστεί σε νέα συνεδρία μετά τις θερινές διακοπές.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι οι διαπιστώσεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου είναι πως οι υποδομές παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, γίνονται αναφορές για απασχόληση των παιδιών σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ενώ όπως ανέφερε χρειάζεται ψυχολόγος και ψυχίατρος στο κέντρο καθώς ο κόσμος εκεί έχει διαφύγει από εμπόλεμες καταστάσεις και χρειάζεται υποστήριξη.

Αφού ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για απάμβλυνση των προβλημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση