ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κυπριακά ύδατα το γεωτρύπανο της ENI-TOTAL

Άγκυρες από το Saipem 12000 στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ» θα υποδεχθεί το 2018 το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL το οποίο αφίχθηκε στην περιοχή προκειμένου να κάνει ποδαρικό στο ερευνητικό ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεωτρύπανο εισήλθε στα κυπριακά ύδατα από την πλευρά της Αιγύπτου στα όρια των ΑΟΖ με την Κύπρο και στη συνέχεια με κατεύθυνση νότιο δυτικά με τελικό προορισμό το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και το στόχο «Καλυψώ» όπου είναι προγραμματισμένη η μια από τις δυο ερευνητικές γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες.

Όπως και στην περίπτωση του άλλου γεωτρύπανου που πραγματοποίησε έρευνες στο τεμάχιο 11 η έλευσή του Saipem 12000 πραγματοποιήθηκε χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα. Αρμόδιες πηγές μας έλεγαν πως το γεωτρύπανο από τη στιγμή που έφθασε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν αντιμετώπισε την οποιαδήποτε παρενόχληση από άλλο πλεούμενο στην περιοχή και η πορεία του από την Κρήτη προς την πλευρά της Αιγύπτου και από εκεί στην Κυπριακή ΑΟΖ ήταν ομαλή. Στο σημείο της γεώτρησης το γεωτρύπανο το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει την τελική του θέση προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει και επίσημα το ερευνητικό του έργο. Παράλληλα με την άφιξη του Saipem 12000 σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα σκάφη που θα υποστηρίξουν τις εργασίες του γεωτρύπανου.

Πριν τις Προεδρικές

Η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 όπως υπολογίζεται θα έχει ολοκληρωθεί την περίοδο των Προεδρικών εκλογών με κάποιες απόψεις να θέλουν το έργο του γεωτρύπανου να έχει ολοκληρωθεί ακόμα και πριν την πρώτη Κυριακή. Αμέσως μετά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν υποβάλει στη Λευκωσία οι εταιρείες ENI και TOTAL το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 6 προκειμένου να κτυπήσει σε δεύτερο στόχο.

Στη Λευκωσία οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Ειδικά για το τεμάχιο 6 όπου αποτελεί στόχο των Τούρκων με συνεχείς δεσμεύσεις για την διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων τα αρμόδια τμήματα της Δημοκρατίας έχουν προβεί ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το γεωτρύπανο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έργο του. Στην περιοχή της γεώτρησης θα κάνει την πρώτη παρουσία του και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαΐδης στη συνέντευξή του στην «Κ» θα παραληφθεί το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την Παιδεία

«Οι γονεις και ολος ο υπολοιπος κοσμος περιμενει απο τον υπουργο, την κυβερνηση ή τον οποιονδηποτε μεσολαβητη ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  04:48

Γεμίζει παράνομους μετανάστες η Κύπρος

«ΑΜΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΤΕΛΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ...»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:31

Ζητούν μετάθεση συνάντησης οι Εκπαιδευτικοί

«Ολοι οι γονεις και ο υπολοιπος κοσμος ζητα απο την κυβερνηση να προχωρησει σε επιβολη μετρων για μειωση ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  18:29

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση