ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:00
 

Σε τρία νέα προγράμματα της PESCO συμμετέχει η Κύπρος

Καυστικός ως προς την Τουρκία ο ΥΠΑΜ, τι είπε για συμμετοχή τρίτων χωρών για συμμετοχή στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO), η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ανακοινώνοντας ότι η Λευκωσία συμμετέχει ήδη σε 3 νέα προγράμματα της PESCO τα οποία εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο.

Σε παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα μάχης πέραν του ορίζοντα (EU Beyond the Line of Sight (BLOS) land Battlefield Missile System), το οποίο αφορά στην ανάπτυξη νέας γενιάς ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων μάχης μεσαίου βεληνεκούς πέραν του ορίζοντα.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την Ευρωπαϊκή Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών (Joint EU Intelligence School), που έχει στόχο την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού (Στρατιωτικού και μη στρατιωτικού) της ΕΕ στους κλάδους των πληροφοριών σε συνεργασία των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας των κρατών μελών και της ΕΕ καθώς επίσης και των Κέντρων Αριστείας του ΝΑΤΟ.

Επίσης, αναφέρθηκε στον Ενιαίο – Μεταφερόμενο Σταθμό Διοίκησης και Ελέγχου (One Deployable SOF Tactical C2 Command Post (CP) – for Small Joint Operations(SOCC)) με σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία μεταφερόμενου σταθμού Διοίκησης και Ελέγχου Διακλαδικών – Ειδικών Επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

Για την Τουρκία

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι για να συμμετάσχουν στο μέλλον τρίτα κράτη στην PESCO, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι εν λόγω χώρες ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων για παράδειγμα τον σεβασμό και υιοθέτηση των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να καυτηριάσει μάλιστα την προκλητική στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου. Προειδοποίησε δε ότι οι σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού.

Σημειώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ήδη σε 5 άλλα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης Επιχειρήσεων ΕΕ (Network of logistic Hubs in Europe and support to Operations), στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Αντιμετώπισης Κρίσεων (EUFOR Crisis Response Operation Core - EUFOR CROC) και στην Αναβάθμιση Θαλάσσιας επιτήρησης (Upgrade of the Maritime Surveillance).

Επίσης συμμετέχει στην Πλατφόρμα Ανταλλαγής Πληροφοριών Απειλών και Ανταπόκρισης σε Επιθέσεις Κυβερνοάμυνας (Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform) και στη Στρατιωτική Κινητικότητα (Military Mobility).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X