ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρά λόγια Κοτζιά για το οικόπεδο απέναντι από το Μετόχι

Λάβρος ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά του δικηγόρου της Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αλγεινές εντυπώσεις για την τροπή που έχει προσλάβει η παραχώρηση ενός τεμαχίου γης της Μονής Κύκκου απέναντι από το Μετόχι του μοναστηριού στην Έγκωμη στο Ελληνικό κράτος το 1998 προκειμένου να ανεγερθεί η νέα Ελληνική πρεσβεία, προκάλεσαν τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ενώπιον του οποίου βρίσκεται η απαίτηση της Μονής Κύκκου για επιστροφή του συγκεκριμένου τεμαχίου γης, επειδή δεν έχει εκπληρωθεί ο λόγος για τον οποίο παραχωρήθηκε το τεμάχιο.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει. Ο κ. Κοτζιάς, που σε κάποιες στιγμές της διαδικασίας ήταν ιδιαίτερα έντονος με το συνήγορο της Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη, ούτε λίγο ούτε πολύ υπέδειξε ως υπεύθυνο για τη δικαστική διαμάχη της Μονής Κύκκου με το Ελληνικό κράτος τον δικηγόρο της Μονής, Κώστα Βελάρη. Κατά την διάρκεια της κατάθεσης ο κ. Κοτζιάς έφθασε στο σημείο να κάνει ιδιαίτερα σκληρά σχόλια για τη συμπεριφορά του δικηγόρου απέναντι στο Ελληνικό κράτος.

Το επίμαχο οικόπεζο απέναντι από το Μετόχι Κύκκου

Μείζον θέμα

Οι τόνοι εντός της δικαστικής αιθούσης ανέβηκαν όταν ξεκίνησε η αντεξέταση του Νίκου Κοτζιά από τον δικηγόρο της Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη. Στην αρχή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε πως ο ίδιος χειρίστηκε την διαφορά μεταξύ Μονής και Ελληνικού Δημοσίου για το οικόπεδο στην Έγκωμη, λέγοντας πως ο ίδιος κλήθηκε να διαχειριστεί το όλο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά. «Η έφεση είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «πίστευα και πιστεύω, ότι το ελληνικό δημόσιο και η εκκλησία μπορούσαν να συνεννοηθούν εν ειρήνη. Θεωρούσα ανεπίτρεπτο να βρεθώ αντιμέτωπος με τον ηγούμενο Κύκκου, ο οποίος ορθά διεκδίκησε το οικόπεδο».

Σε κάποια στιγμή εντός της αιθούσης επικράτησε κλίμα έντασης με τον κ. Κοτζιά να καλεί τον κ. Βελάρη να σέβεται την Ελλάδα. Μάλιστα συνεχίζοντας συμπλήρωσε «ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα και Έλληνας υπουργός σε δικαστήριο».

Η συμφωνία και τα βέλη

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, καλεσμένος εκδήλωσης της Αρχιεπισκοπής, είχε συναντηθεί με τον Ηγούμενο Κύκκου με τον οποίο βρήκαν λύση στη διαφορά που έχει προκύψει.

Όπως ο ίδιος είπε, η συμφωνία με τον Ηγούμενο ήταν να προχωρήσει η ανέγερση και μάλιστα όπως ανέφερε ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές διαδικασίες. Μάλιστα παρουσίασε στον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Νικόλαο Σάντη, έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ όπου φαίνεται η εκταμίευση ποσού 4,5 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την Κύπρο και την ελληνική διπλωματική αποστολή.

Ο Ηγούμενος όπως περιέγραψε στο δικαστήριο «δάκρυσε όταν μας είπε ότι θέλει να βλέπει την ελληνική σημαία και πρεσβεία απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου». Επίσης όπως αναφέρθηκε στη συμφωνία αντέδρασε ο Κώστας Βελάρης, ο οποίος είπε τότε ότι δεν χρειάζονται και τα οκτώ στρέμματα. «Τότε ο ηγούμενος Κύκκου χτύπησε το χέρι στο γραφείο και είπε: αυτό είναι μια απόφαση δική μου και του Θεού. Θα δοθούν και τα οκτώ στρέμματα. Μετά ο ηγούμενος μου έδωσε συγχαρητήρια για την πολιτική μου στο κυπριακό και με ευχαρίστησε για την στήριξη στην Κύπρο. Στη συνέχεια μου ήλθε μια επιστολή με τις απαιτήσεις του δικηγόρου»..

Ο κ. Κοτζιάς, όχι μία φορά, είπε με νόημα στο δικαστήριο πως «κάποιος ήθελε να τινάξει τη συμφωνία Ελλάδας με ηγουμένου Κύκκου στον αέρα». Ενώ σε κάποιο άλλο σημείο σε έντονο ύφος έκανε παραλληλισμό με ένα κομμάτι γης που είχε δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο από την Άγκυρα. «Τέτοια ζητήματα δεν μας έχει υποβάλει ούτε η Τουρκία. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο γη το 1939 για πρεσβεία και θα ανεγερθεί μετά από 80 χρόνια.

Πλήρη στήριξη σε Ηγούμενο

Ο Νίκος Κοτζιάς καθ’ όλη την διάρκεια της αντεξέτασής του από τον δικηγόρο της Μονής Κύκκου φρόντισε και κράτησε αποστάσεις από τον Ηγούμενο Κύκκου, τον οποίο χαρακτήρισε φιλέλληνα με όραμα να δει, όπως είπε, έστω και μια μέρα την Ελληνική Πρεσβεία απέναντι από το Μετόχι. Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε την υποβολή του κ. Βελάρη ότι ο ίδιος προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στον Ηγούμενο Κύκκου μέσω του Ιωάννη Κασουλίδη και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ο Κ. Κοτζιάς απέρριψε επίσης τα όσα είπε ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου ότι το συγκεκριμένα οικόπεδο πέρασε στην κατοχή του ΤΑΪΠΕΔ, λέγοντας ότι ιδιοκτήτης είναι το Ελληνικό Δημόσιο.  Μάλιστα επικαλέσθηκε πως στο Κτηματολόγιο ιδιοκτήτης του οικοπέδου εμφανίζεται το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ΤΑΪΠΕΔ.

Η αντεξέταση του Νίκου Κοτζιά κράτησε τρείς και πλέον ώρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση