ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην επ. Υπουργών Ε/κ αιτητής με περιουσία στα κατεχόμενα

Ο αιτητής δικαιώθηκε το 2009 από το ΕΔΑΔ και αναμένει από το 2010 την καταβολή αποζημίωσης από την Άγκυρα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αποκατάσταση της περιουσίας του στα κατεχόμενα και ετήσια αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να εκτελέσει τα τελευταία 8 χρόνια τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ζητά με επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης.

Ο αιτητής ο οποίος δικαιώθηκε το 2009 από το ΕΔΑΔ και αναμένει από το 2010 την καταβολή αποζημίωσης από την Άγκυρα, επικαλείται με τη σειρά του την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου περί αναποτελεσματικότητας της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Στην επιστολή του ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών για εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, μεταξύ 5 και 7 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Ορφανίδης ζητά συγκεκριμένα τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την άμεση και άνευ όρων καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης από την Τουρκία. Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα, ζητά επίσης άμεση αποκατάσταση της περιουσίας του, καθώς και ετήσια αποζημίωση για την περίοδο 2010-2018 λόγω μη εκτέλεσης της απόφασης.

Επικαλείται παράλληλα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέγοντας πως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται άμεσα από το εναγόμενο κράτος, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών και χωρίς κάποια παρέμβαση από άλλο μέρος, όπως την επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Καταληκτικά, ο κ. Ορφανίδης σημειώνει ότι το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως είναι παρατεταμένη και αναποτελεσματική η διαδικασία ενώπιον της συγκεκριμένης επιτροπής, σύμφωνα με την τελική απόφαση στην υπόθεση Ιωάννου τον Δεκέμβριο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες επιστολές στάληκαν νωρίτερα αυτό το μήνα και από αριθμό άλλων Ελληνοκύπριων αιτητών, που είναι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών σε Αμμόχωστο και Κερύνεια, επικαλούμενοι την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει δικαιοδοσία σε «στρατιωτικές ζώνες» στα κατεχόμενα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΣΤΕΚ: Καταγγελία για ηχορύπανση στις τουριστικές περιοχές

«Ας κλείσουν ξενοδοχείο σε περιοχή που δεν έχει "ηχορύπανση" γιατί αν χαμηλώσουμε τα ντέσιμπελ, πάλε ...»
Logik  |  16:04

ΣΤΕΚ: Καταγγελία για ηχορύπανση στις τουριστικές περιοχές

«Ας κλείσουν ξενοδοχείο σε περιοχή που δεν έχει "ηχορύπανση" γιατί αν χαμηλώσουμε τα ντέσιμπελ, πάλε ...»
Logik  |  16:04

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

«Προς τί τόσο ντόρος για έρευνα; Η απάντηση είναι απλή: Φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ!!! …ένεν Πρόδρομε ...»
Ai Em  |  09:44

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση