ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην επ. Υπουργών Ε/κ αιτητής με περιουσία στα κατεχόμενα

Ο αιτητής δικαιώθηκε το 2009 από το ΕΔΑΔ και αναμένει από το 2010 την καταβολή αποζημίωσης από την Άγκυρα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αποκατάσταση της περιουσίας του στα κατεχόμενα και ετήσια αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να εκτελέσει τα τελευταία 8 χρόνια τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ζητά με επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης.

Ο αιτητής ο οποίος δικαιώθηκε το 2009 από το ΕΔΑΔ και αναμένει από το 2010 την καταβολή αποζημίωσης από την Άγκυρα, επικαλείται με τη σειρά του την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου περί αναποτελεσματικότητας της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Στην επιστολή του ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών για εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, μεταξύ 5 και 7 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Ορφανίδης ζητά συγκεκριμένα τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την άμεση και άνευ όρων καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης από την Τουρκία. Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα, ζητά επίσης άμεση αποκατάσταση της περιουσίας του, καθώς και ετήσια αποζημίωση για την περίοδο 2010-2018 λόγω μη εκτέλεσης της απόφασης.

Επικαλείται παράλληλα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέγοντας πως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται άμεσα από το εναγόμενο κράτος, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών και χωρίς κάποια παρέμβαση από άλλο μέρος, όπως την επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Καταληκτικά, ο κ. Ορφανίδης σημειώνει ότι το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως είναι παρατεταμένη και αναποτελεσματική η διαδικασία ενώπιον της συγκεκριμένης επιτροπής, σύμφωνα με την τελική απόφαση στην υπόθεση Ιωάννου τον Δεκέμβριο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες επιστολές στάληκαν νωρίτερα αυτό το μήνα και από αριθμό άλλων Ελληνοκύπριων αιτητών, που είναι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών σε Αμμόχωστο και Κερύνεια, επικαλούμενοι την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει δικαιοδοσία σε «στρατιωτικές ζώνες» στα κατεχόμενα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X