ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στήριξη από το κράτος ζητούν οι ορεινές κοινότητες της Λεμεσού

Με ψήφισμα τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ορεινές κοινότητες της Λεμεσού ζητούν ουσιαστική στήριξη από το κράτος

ΚΥΠΕ

Με ψήφισμα τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ορεινές κοινότητες της Λεμεσού ζητούν ουσιαστική στήριξη από το κράτος, με παροχή κινήτρων και αναπτυξιακών έργων, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη κατάσταση που έχει φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση.
 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε σε κινητοποίηση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ στον δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, παρά τη διασταύρωση Σαϊττά , κατά την οποίαν απέκοψαν συμβολικά για λίγα λεπτά το δρόμο.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού Λευτέρης Περικλή, είπε πως η σημερινή εκδήλωση είναι ένα δείγμα συμπαράστασης προς τους ανθρώπους των 'ταλαιπωρημένων μειονεκτικών περιοχών, ορεινών και ημιορεινών'.
 
"Σήμερα οφείλουμε να περάσουμε ένα δυνατό μήνυμα που θα φτάσει στα σωστά αυτιά. Η Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού, στο συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν εκπρόσωποι των ορεινών κοινοτήτων, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους αρμόδιους φορείς, κόμματα, οργανώσεις και εκάστοτε κυβερνώντες, εδώ και χρόνια", συμπλήρωσε.
 
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν διαχρονικά, συνέχισε, αυτές δεν υπήρξαν αρκετές ή δραστικές, με αποτέλεσμα "η ορεινή ύπαιθρος μας σβήνει και μαζί της τα ήθη και τα έθιμα μας", ενώ πρόσθεσε ότι "παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κατά καιρούς για στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά".
 
" Με την οικονομική κρίση αποκόπηκαν χορηγίες, επιδόματα, στεγαστικά προγράμματα και τα τραπεζικά ιδρύματα που με κόπο και μόχθο και ιδρώτα των ντόπιων δημιουργήθηκαν, έκλεισαν εν μέσω μια νύχτας και αναμένεται δύσκολος αγώνας", ανέφερε ο Λευτέρης Περικλή και τόνισε ότι όλα αυτά έχουν φέρει σε δεινή θέση την ορεινή Λεμεσό.
 
Υπογράμμισε ακόμη ότι μόνο ριζικές και άμεσες αποφάσεις θα αποτρέψουν τα χειρότερα και κάλεσε όλους, κράτος, κόμματα και οργανώσεις να διασώσουν την ύπαιθρο μας, υποδεικνύοντας πως "εσείς κρατάτε το κρέας, εσείς και το μαχαίρι"
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, είπε πως οι βουλευτές και τα στελέχη της Επαρχιακής Επιτροπής πέρασαν και από τα 104 χωριά της υπαίθρου και συνομίλησαν με τον κόσμο, ακούγοντας προβλήματα και ανησυχίες.
 
"Ξεκινάμε μαζί ένα ταξίδι αγώνων και κινητοποιήσεων για την ύπαιθρο και τα χωριά μας", είπε και συμπλήρωσε "οι τοπικοί άρχοντες υπήρξαν και παραμένουν η ψυχή και η καρδιά της υπαίθρου μας που μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να κρατήσουν όρθιες τις κοινότητες μας".
 
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην εκδήλωση και θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  αναφέρει πως η ύπαιθρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του πολιτισμού και της κουλτούρας μας με βαρύτητα σημασία για την οικονομία του τόπου και τονίζει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος είναι πολλά και διαχρονικά.
 
Τα τελευταία χρόνια, προστίθεται,  η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, πράξεων και παραλήψεων, ακύρωση σχεδίων και προγραμμάτων και μη υλοποίησης αναπτυξιακών έργων τα οποία θα αναζωογονούσαν την ύπαιθρο.
 
Συγκεκριμένα, οι ορεινές περιοχές της Λεμεσού διεκδικούν, αναβάθμιση του οδικού δικτύου προς τις ορεινές περιοχές (δρόμος Σαΐττά - Λεμεσού, δρόμος Αγρού - Λεμεσού, δρόμος Ακρούντας - Διερώνας), βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας και της παιδείας, άμεση επιστροφή των κτιρίων του συνεργατισμού στις κοινότητες, επαναφορά των στεγαστικών προγραμμάτων για νεαρά ζευγάρια, θεσμοθέτηση της κάρτας υπαίθρου, παροχή φορολογικών κινήτρων για ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και επαναφορά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
 
Επίσης, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Επαρχίας Λεμεσού ζητούν ενίσχυση της θέσης του αγρότη με προστασία και ενδυνάμωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, στήριξη των αρδευτικών τμημάτων, δημιουργία  σχεδίου παραχώρησης πετρελαίου κίνησης για αγροτικούς σκοπούς για τις ορεινές περιοχές, ενίσχυση της θέσης του αγρότη στη διαδικασία παραγωγής και προώθησης γεωργικών προϊόντων και καθιέρωση γεωργοκτηνοτροφικής ταρίφας για το νερό και τον ηλεκτρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση