ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:06
 

Στήριξη των αγροτών που πλήγηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ζητούν βουλευτές

Είναι μια μεταρρύθμιση η οποία βρίσκεται στα σκαριά, ανέφερε βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, με τους βουλευτές να επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των πληγέντων.

«Το κράτος εντός των θεσμοθετημένων και νενομισμένων διαδικασιών οφείλει – και αυτό φαίνεται να πράττει – να ενεργήσει τάχιστα για ανακούφιση των αγροτών μας, να δώσει αυτά που προνοούνται, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε το θέμα μέχρι την ολοκλήρωσή του».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής είπε επίσης ότι το γεγονός των συχνών ακραίων φαινομένων καταδεικνύει την ανάγκη για ένα νέο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης, αποδοτικό δίκαιο και διαφανές. «Είναι μια μεταρρύθμιση η οποία βρίσκεται στα σκαριά» κατέληξε.

Να δοθούν αμέσως οι αποζημιώσεις στους αγρότες που τις έχουν ανάγκη, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος.

Τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα ο παγετός έχουν καταστρέψει τις πατατοκαλλιέργειες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και άλλες καλλιέργειες σε ολόκληρη την Κύπρο, είπε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να αποζημιώσει τους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους όχι μόνον δεν θα έχουν λεφτά για τις επόμενες καλλιέργειες, αλλά ούτε και για να επιβιώσουν.

«Δεν έχουν εισόδημα και δεν υπάρχει πλέον Συνεργατισμός για να τους δανείσει. Τον έκλεισαν» ανέφερε. Τουλάχιστον οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο, καθώς «δεν αρκούν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις» είπε.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε εξάλλου ότι για το ύψος των αποζημιώσεων θα πρέπει να σταλεί εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού καθοριστεί πρώτα η τιμή, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να δοθούν οι προκαταβολές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, εκτός από τη σημαντική αύξηση των υδατικών αποθεμάτων του τόπου, δυστυχώς έχουν προκαλέσει και τεράστιες καταστροφές σε πάρα πολλές περιοχές.

«Πάρα πολλοί αγρότες και γεωργοί, ειδικότερα στις παραποτάμιες περιοχές της Πάφου, στην κοιλάδα του Διαρίζου και στην κοιλάδα του Ξερού ποταμού έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και καταστροφές» ενώ αναφέρθηκε και στη ζημιά που έχουν υποστεί υποδομές, όπως αρδευτικά συστήματα και θερμοκήπια.

Για τον λόγο αυτό, είπε, θέσαμε το θέμα άμεσα στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής και ζητήσαμε την άμεση, δραστική και αποτελεσματική αντίδραση της εκτελεστικής εξουσία για κάλυψη αυτών των ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X