ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 11 Ιουλίου η ακρόαση της υπόθεσης Μπράουτερ

Ένορκη δήλωση κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας

ΚΥΠΕ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όρισε σήμερα την 11η Ιουλίου, στις 10 το πρωί, για ακρόαση της αίτησης του Μπιλ Μπράουτερ για έκδοση προσωρινού διατάγματος που να απαγορεύει στις κυπριακές αρχές να εκτελέσουν οποιαδήποτε αίτηση δικαστικής συνδρομής της Ρωσικής Ομοσπονδίας που να σχετίζεται με τον ίδιο, και τις δραστηριότητές του στην Κύπρο μέχρι την αποπεράτωση της αγωγής που καταχώρησε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα καταχώρησε ένορκη δήλωση σε απάντηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του Αμερικανού δικηγόρου κ. Μπράουτερ, Τζόναθαν Γουάινερ, η οποία καταχωρήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του δικηγόρου κ. Μπράουτερ στην Κύπρο.

Με τη συμπληρωματική ένορκη δήλωση του Αμερικανού δικηγόρου, η πλευρά του κ. Μπράουτερ θέλει να θέσει ενώπιον του δικαστηρίου τα γεγονότα που υποστηρίζουν τη θέση του ότι τα αδικήματα για τα οποία η Ρωσία ζητά αρωγή από την Κύπρο είναι πολιτικά και ότι η δίωξη «απορρέει εξ ολοκλήρου πολιτικών κινήτρων».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε καταχωρήσει ένσταση στην αίτηση αυτή χαρακτηρίζοντας την ως αβάσιμη, αντινομική και παράτυπη που σκοπό έχει την καθυστέρηση της διαδικασίας, καλώντας το δικαστήριο να την απορρίψει καθότι δεν καταδεικνύεται «καλός λόγος» και δεν προβάλλονται εύλογοι και τεκμηριωμένοι λόγοι για χορήγηση μιας τέτοιας άδειας.

Ωστόσο, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, ο δικαστής Ι. Ιωαννίδης αποφάσισε να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ της έγκρισης της αίτησης για να δοθεί η δυνατότητα στην πλευρά του κ. Μπράουτερ, σύμφωνα με την απόφαση, να προβάλει τις θέσεις της και τεθούν έτσι ενώπιον του δικαστηρίου όλοι οι ισχυρισμοί της «ότι οι σχετικές ποινικές έρευνες είναι πολιτικού χαρακτήρα μάλλον παρά αυθεντικές. Είχαν αρχικά υποκινηθεί για να παρουσιάσουν τον Μπιλ Μπράουτερ ως κοινό εγκληματία παρά ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Ιωαννίδης σημειώνει στην απόφασή του ότι με αυτό τον τρόπο το δικαστήριο θα έχει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα σε σχέση με τους ισχυρισμούς των διαδίκων, προσθέτοντας ότι με την έγκριση της αίτησης δεν θα επηρεασθούν καθ` οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα του Γενικού Εισαγγελέα ως εναγόμενου,  «ο οποίος, αν επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει αίτημα για καταχώριση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης».

Οι ρωσικές αρχές διώκουν τον κ. Μπράουτερ για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε πολιτικού αδικήματος.

Ο κ. Μπράουντερ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές Αρχές.  

Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol, η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.  

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Μετά τον θάνατο Μαγκνίτσκι το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία στη βάση του νόμου με την ονομασία «Magnitsky Act», ενώ υπήρξαν αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο κ. Μπράουντερ σε βιβλίο που έγραψε αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου Προέδρου. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δικαστήριο στη Μόσχα βρήκε ένοχο τον Μπράουντερ, ιδρυτή του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital Management, για σκόπιμη πτώχευση και φοροδιαφυγή, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών στη δίκη, καταδικάζοντας τον σε εννιά χρόνια φυλάκισης. Ο Μπράουντερ είχε καταδικαστεί ξανά σε εννέα χρόνια φυλακή το 2013 μαζί με τον Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί μετά το θάνατό του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X