ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον αέρα οι ποινικές των BOC και Λαϊκής για οικονομία

Τερματισμό της 2ης υπόθεσης που εκδικάζεται ζητά το Ανώτατο – επικρίσεις κατά του Γενικού Εισαγγελέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας και δυο χρόνια από την καταχώρηση της πρώτης ποινικής ενώπιον δικαστηρίου, μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου φέρνει τα πάνω κάτω. Πρόκειται για την 2η υπόθεση της τράπεζας Κύπρου που καταχωρήθηκε και εκδικάζεται από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά τον τερματισμό εκδίκασης της υπόθεσης Ο εφέτης Δικαστής στην απόφασή του σημειώνει πως το κατηγορητήριο της υπόθεσης βασίσθηκε σε οδηγίες που πλέον δεν ισχύουν και άρα είναι παράνομες.

Η απόφαση του Ανωτάτου αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά της κατηγορούσας αρχής και του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος φέρεται να γνώριζε από το 2014 για το προβληματικό κατηγορητήριο . Επίσης ο εφέτης Δικαστής στην απόφασή του στρέφεται και προς το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο απέτυχε να διαπιστώσει το παράνομο των κατηγοριών. Στην απόφαση τονίζεται ότι η ποινική διαδικασία θα πρέπει να τερματιστεί, σε διαφορετική περίπτωση όπως σημειώνεται, θα συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτητών: Ανδρέα Αρτέμη Γιώργο Γιωργιάδη και Κώστα Χατζηπαπά πρώην στελεχών της τράπεζας Κύπρου καθώς και της τράπεζας ως νομικού προσώπου.

Η απόφαση

Οι αιτητές(τρία φυσικά και ένα νομικό πρόσωπο) προσέφυγαν στο Ανώτατο προκειμένου να προσβάλουν απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας σε προδικαστική ένσταση που ηγέρθηκε και απορρίφθηκε. Η υπεράσπιση είχε προβάλει τη θέση ότι συγκεκριμένη οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (3/2005) δεν έχει εκδοθεί νόμιμα λόγω κακής σύνθεσης της Επιτροπής και ως εκ τούτου το άρθρο 19 επί του οποίου εδράζεται το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς (ένα από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι) δεν μπορεί να ευσταθεί από μόνο του. Μετά την απόρριψη, από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η υπεράσπισης της τράπεζας Κύπρου καθώς και των τριών πρώην στελεχών της, κατάθεσαν αίτηση για έκδοση εντάλματος certiorati αίτημα που ικανοποιήθηκε. Η 2η ποινική για την τράπεζα Κύπρου αφορά την επένδυση της τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα.

Επικρίσεις σε Κληρίδη

Η απόφαση του Ανωτάτου είχε ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν έντονες επικρίσεις και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα επιρρίπτονται ευθύνες στην Νομική Υπηρεσία και στον Κώστα Κληρίδη, με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων να υποστηρίζει πως ο Γενικός Εισαγγελέας είχε προειδοποιηθεί πως η κατηγορία της χειραγώγησης δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί χωρίς ο ίδιος να τις λάβει υπόψη.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως προτίθεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ανωτάτου προκειμένου η Ολομέλεια του Ανωτάτου αυτή τη φορά να αποφασίσει τελεσίδικα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«K. Γενικέ Ελεγκτή, μην πτοείσαι! Μπουχτίσαμε στην διαφθορά και τις διαπλοκές. Στείλτε τους όλους στην ...»
Γιάννος  |  11:24

Ζητά ακόμη μια θητεία ο Τάκης

«Το σύνδρομο του αναντικατάστατου κτυπά, κατά κανόνα, τους «επιτυχημένους»! Ένα πράγμα όμως πρέπει ...»
Ai Em  |  09:41

Η «μάχη» των ρωσικών γιοτ, στη Λεμεσό (βίντεο)

«Ζούμε στην εποχή που οι απατεώνες γίνονται πρότυπα επιτυχίας. »
Ai Em  |  09:29

Στη δημοσιότητα οι επιστολές Γ.Ελεγκτή προς Αλέκο Μιχαηλίδη

«Γεννικέ Ελεγκτή, μην χαριστείς κανενός!!! »
knak  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση