ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο η ασφάλεια στα σχολεία

Εξετάζει τις επόμενές του κινήσεις το Υπουργείο Παιδείας μετά την υπόθεση απαγωγής από την αυλή του σχολείου

Τα σχολεία είναι οι πιο ασφαλείς χώροι στην Κύπρο δήλωνε μόλις χθες ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Λίγες ώρες αργότερα ένας 35χρονος εισήλθε στην αυλή του δημοτικού σχολείου Καμάρων λίγο πριν κτυπήσει το κουδούνι και έφυγε παίρνοντας μαζί του δύο μαθητές 11 χρόνων. Η απαγωγή των δύο ανήλικων παιδιών, που συγκλόνισε το παγκύπριο είχε ευτυχώς αίσιο τέλος. Τα 11χρονα αγόρια εντοπίστηκαν και είναι μαζί με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, η υπόθεση απαγωγής τους καθιστά σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην ασφάλεια εντός των σχολικών χώρων, δημιουργώντας το βασανιστικό ερώτημα πώς γίνεται δυο παιδιά ενώ βρίσκονται στην αυλή του σχολείου τους, να πέφτουν θύματα απαγωγής. Εξίσου σημαντική είναι και η καθυστέρηση που φέρεται να σημειώθηκε από πλευράς των σχολικών αρχών, να ειδοποιήσουν την αστυνομία για την εξαφάνιση των παιδιών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, το προσωπικό των σχολείων επιτηρεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο ενώ δεν επιτρέπεται να επισκέπτεται το σχολείο κανένα πρόσωπο που δεν έχει άμεση σχέση με τη διεξαγωγή των εργασιών ή την προαγωγή του έργου του σχολείου, χωρίς εξουσιοδότηση από τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔ σημειώνει ότι σε καθημερινή βάση υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εκπαιδευτικών που επιτηρούν τα παιδιά στην αυλή, τόσο το πρωί αλλά και όλα τα διαλείμματα. Ωστόσο, από την στιγμή που οι πόρτες των σχολικών μονάδων είναι ανοικτές, η επιτήρηση τους στις εισόδους μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικότερα το πρωί, κατά την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία τους, αλλά και την φάση της απομάκρυνσής τους από το σχολείο. Είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση οι όποιοι κανόνες ασφαλείας των μαθητών δεν ήταν επαρκείς και χρειάζεται ίσως να αναζητηθούν νέοι τρόποι ώστε η ασφάλεια να μην είναι επισφαλής.

Η πλευρά της αστυνομίας

Η αστυνομία συνεργάζεται, περιπολεί, βρίσκεται σε ετοιμότητα αλλά είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο, αναφέρει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης. Από την πλευρά της συνεχίζει το έργο της λήψης καταθέσεων για τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν πριν και μετά την εξαφάνιση των μαθητών, που θα αγγίξουν και το περιβάλλον εντός του σχολείου, ωστόσο σημειώνεται ότι πέραν των δικών της ενεργειών, το θέμα θα πρέπει να τύχει χειρισμού από το Υπουργείο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα για τις επόμενές του κινήσεις σχετικά με το θέμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ότι θα  προχωρήσει με έρευνα για το περιστατικό. Αυτό που υπογραμμίζεται από πλευράς του  είναι πως ό,τι χρειάζεται να γίνει σε σχέση με την υπόθεση, θα γίνει.

 Στο εξωτερικό

Στη Μεγάλη Βρετανία η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία είναι ευθύνη των τοπικών εκπαιδευτικών επιτροπών υπο την επίβλεψη της μητροπολιτικής αστυνομίας. Στα βρετανικά σχολεία είναι διαδεδομένη η χρήση κλειστού κυκλώματος με κάμερες, υψηλών σιδεροφρακτών αλλά και ιδιωτικής φρουράς. Μάλιστα, σχετικό εγγραφο της μητροπολιτικής αστυνομίας του Μάντσεστερ το οποίο κατέχει η "Κ" καλεί τις τοπικές αρχές να συμπληρώσουν μια λίστα με πέραν απο πενήντα σημεία αναφοράς που αφορά εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημειώνοντας κάθε χρόνο τις βελτιώσεις που γίνονται. 

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της "Κ" σχετικό με την χρήση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στα ελληνικά σχολεία γίνεται αναφορά σε νέα εγκύκλιο του ΥΠΠ της Ελλάδος οπου επιτρέπει υπο προυποθέσεις την παρακολούθηση των σχολείων και ειδικότερα στις ώρες εκτός λειτουργίας. 

Τα δεδομένα

Με βάση το δεδομένο πως σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 488 σχολεία όλων των ειδών και βαθμίδων της εκπαίδευσης ανηλίκων, γίνεται κατανοητό πως στην περίπτωση φύλαξης τους στην ώρα λειτουργίας τους, θα χρειαζόταν σύμφωνα με ειδικούς που επικοινώνησε η "Κ" ένα κονδύλι περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ κατ' ελάχιστο ανα χρόνο. Στη περίπτωση εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης θα χρειαζόταν μια επένδυση παρόμοιου μεγέθους με επιπλέον το ποσό χρονιαίας συντήρησης και λειτουργίας. Η "Κ" επικοινώνησε με τοπικές αρχές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες προς το παρόν, αλλά και σύνδέσμους γονέων σε σχολεία της Λευκωσίας, οι οποίοι αντιμετώπισαν θετικά την προοπτική μερικής συνεισφοράς στην κάλυψη των εξόδων αναβάθμισης της ασφάλειας των σχολείων στα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X