ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:28
 

Στο υπουργικό το θέμα διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα

Eξέτασε όλες τις παλαιότερες αποφάσεις και ανασκόπησε τη μέχρι τώρα πρόοδο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη μέχρι τώρα πρόοδο αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία με στόχο την εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία και αειφόρο διαχείριση της περιοχής του Ακάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που μεταδίδει το ΓΤΠ, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του στις 20 Ιουνίου 2018, εξέτασε όλες τις παλαιότερες αποφάσεις και ανασκόπησε τη μέχρι τώρα πρόοδο αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα.

«Σημειώνεται ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης της χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής, η οποία εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έγινε εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επισημαίνεται ότι για τα θέματα που αφορούν στις κοινότητες και την αναπτυξιακή προοπτική τους, θα γίνει σε βάθος ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών πτυχών από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα μετακληθούν ειδικά για τον σκοπό αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη και των εμπλεκόμενων κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο τελευταίος γύρος ευρείας διαβούλευσης με στόχο την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και την υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Εξάλλου, το θέμα των ιδιοκτησιών στην περιοχή Natura 2000 αναμένεται να επιλυθεί με τη δημιουργία του Τοπικού Σχεδίου. Αναφέρεται ότι η συζήτηση για αντισταθμιστικά μέτρα αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιές του, καθώς και τη διαβούλευση που θα γίνει με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

«Επιπρόσθετα, θεωρήθηκε σημαντική η δημιουργία λευκής ζώνης σε μέρος εντός της περιοχής του Natura 2000, η οποία εμπίπτει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, μέχρι την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η Πρόταση για τη δημιουργία λευκής ζώνης στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας αφορά σε περιοχή η οποία εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 και όχι εκτός.

«Τα πιο πάνω συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού και του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διευκρινίσεις που δόθηκαν», προστίθεται.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι η εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία και αειφόρο διαχείριση της περιοχής του Ακάμα, θα είναι αποδεκτές και θα στηρίζονται από την τοπική κοινωνία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο τόσο της νομιμότητας όσο και της συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση