ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:30
 

Συμφωνία ΥΠΕΣ-ΣΕΚ σε αρχές, φιλοσοφία και αλλαγές για μεταρρύθμιση της ΤΑ

Συζήτησαν «για την πραγματική μεταρρύθμιση της ΤΑ που θέλουμε να κάνουμε» σύμφωνα με τον Υπουργό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα θέματα αρχών, φιλοσοφίας αλλά και προσανατολισμών των προωθούμενων αλλαγών για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) συμφώνησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η ΣΕΚ, με τον κ. Πετρίδη να εκφράζει τη βεβαιότητα πως η μεταρρύθμιση της ΤΑ «θα προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019».

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ, με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι συζήτησαν με τη ΣΕΚ «για την πραγματική μεταρρύθμιση της ΤΑ που θέλουμε να κάνουμε» και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, όπως είπε, πως «αν δεν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση τότε δεν θα μπορούμε να μιλούμε για ένα σωστό κράτος».

«Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι πολλαπλά όπως ήδη είναι σε πολλούς τομείς, γι’ αυτό και πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα», είπε και ανέφερε ότι με τη ΣΕΚ «υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά και τα τρία νομοσχέδια: Και των περί Δήμων, και των περί Κοινοτήτων και των περί Συμβουλίων Αποχέτευσης, Υδροδότησης και Στερεών Αποβλήτων».

Αναφορικά με θέματα του προσωπικού, ο ΥΠΕΣ είπε ότι συμφώνησαν πως «θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση και επί της ουσίας».

«Όταν έχεις τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες είναι εύρωστες και θωρακισμένες θεσμικά με οργανογράμματα, με οικονομική βιωσιμότητα, τότε αναμφίβολα αυτή η μεταρρύθμιση θα προσφέρει και ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλοί εκ των οποίων με το υφιστάμενο σύστημα, ειδικά στην ύπαιθρο, είναι εντελώς ακάλυπτοι, και ας δούμε και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι έχει τεθεί εκ μέρους της ΣΕΚ και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας για τα θέματα προσωπικού, το οποίο «θα μελετήσουμε όταν έρθει ο χρόνος», σημειώνοντας ότι αυτό έγινε και στην περίπτωση της μετατροπής του ΚΟΤ από ημικρατικό οργανισμό σε Υφυπουργείο.

Με τον ίδιο φακό συνεργασίας που πάντα είχαμε με τη ΣΕΚ ως κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε, διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΣ, τονίζοντας ότι κοινός είναι ο στόχος, η πορεία και οι ανησυχίες.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ χρονολογείται εδώ και περίπου 12 χρόνια και θα πρέπει επιτέλους να προωθηθεί και να επιλυθεί γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς τα προβλήματα των Δήμων είναι υπαρκτά.

«Η ΣΕΚ είναι για χρόνια εμπλεκόμενη στα θέματα της ΤΑ και μπορούμε και πρέπει να συνδράμουμε όλοι στο να ευοδωθεί ο τελικός στόχος της μεταρρύθμισης της ΤΑ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι η ΣΕΚ συμφώνησε με τον ΥΠΕΣ όσον αφορά τα θέματα αρχής, τη φιλοσοφία αλλά και επί των προσανατολισμών των προωθούμενων αλλαγών τόσο στις κοινότητες, στους Δήμους αλλά και στην ενοποίηση της υδατοπρομήθειας, αποχέτευσης και των στερεών αποβλήτων, οι οποίες κινούνται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν το προσωπικό και ξεκαθαρίσαμε, όπως είπε, «ότι θα διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα του προσωπικού μέσα και από μια συμφωνία που εμείς καταθέσαμε για να αξιολογηθεί και θα συνοδεύει τις νομοθεσίες όπως θα προωθηθούν.

Ο κ. Ηλία είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για τη μεταβατική περίοδο από την έγκριση των νομοθεσιών μέχρι και την πλήρη ενοποίηση, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των οντοτήτων που θα συγχωνεύονται ή και που θα συμπλεγματοποιούνται κατά τρόπο που να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».

Εξυπηρετούμενα δάνεια διαθέτουν πλέον οι Δήμοι

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με υπερχρεωμένους δήμους, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «τα χρέη ή τα δάνεια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους δήμους είναι πλήρως εξυπηρετούμενα», ενώ έχει προηγηθεί και μια διαγραφή των εγγυημένων χρεών που είχε υποχρέωση το κράτος να διασφαλίσει».

«Με τα σημερινά δεδομένα είναι όλα εξυπηρετούμενα και εξυπηρετούνται και μέσω των εσόδων που λαμβάνονται από την κρατική χορηγία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει αυτό το πράγμα στο δημοτικό διαμέρισμα που θα αποτελεί έναν πρώην δήμο».

Ανέφερε ότι δεν ευσταθεί η ανησυχία και ούτε θα χρεωθεί κάποιος άλλος πολίτης κάποιου άλλου δήμου που θα συγχωνευθεί, προηγούμενες υποχρεώσεις και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των κοινοτήτων.

«Υπάρχουν 1-2 κοινότητες που έχουν κάποια προβλήματα που θα τα δούμε εξειδικευμένα», σημείωσε.

Εντός α΄ εξαμήνου του 2019 η μεταρρύθμιση της ΤΑ

Κληθείς να αναφέρει πότε θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «σίγουρα θα προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019», και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΣ είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο υπάρχει αλλά πάντα κάνουμε, όπως είπε, «και ενημέρωση και διαβούλευση με Δήμους και Κοινότητες, υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία».

Ανέφερε ότι έχει δοθεί η ευκαιρία στους Δήμους να μελετήσουν καλά το νομοσχέδιο το οποίο καταρτίστηκε «βάσει και των δικών τους προτάσεων ούτως ώστε να δούμε και κάποιες δικές τους επισημάνσεις».

Είπε ακόμη το ΥΠΕΣ συζητεί και με τις συντεχνίες και με τις κοινότητες και θα ακολουθήσουν επαρχιακές συγκεντρώσεις για να μιλήσει ο ίδιος σε όλους τους κοινοτάρχες «ούτως ώστε να μην μας φύγει τίποτα», όπως είπε.

Σημείωσε ότι «αυτή είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση που αφορά πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι μια κάθετη μεταρρύθμιση ενός συγκεκριμένου θέματος στο κράτος».

«Αφορά τα πάντα, αρμοδιότητες οριζόντιες, αρχές έκδοσης αδειών, διαχείριση νερού, αποχετεύσεις, κονδύλια αναπτυξιακά, αφορά το ποιος θα διαχειρίζεται και ποιος θα καθορίζει τον χώρο πρασίνου στις τοπικές αρχές, αφορά μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από το κράτος, αφορά νέες δομές όπως δημοτική αστυνόμευση, αφορά τόσα πολλά πράγματα που αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να δώσουμε τον επαρκή χρόνο και για να το χωνέψουμε όλοι ότι θα γίνει αλλά και για να δούμε όλες τις απόψεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ως Υπουργός Εσωτερικών δεν μπορεί να κάνει απευθείας διαβούλευση και με τις 380 τοπικές αρχές που έχει σήμερα η Κύπρος, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται σε επαρχιακό επίπεδο, σε επίπεδο Ένωσης Κοινοτήτων, σε επίπεδο Ένωσης Δήμων, σε επίπεδο Συντεχνιών.

«Όλα θέλουμε να τα έχουμε υπόψη μας. Έχουμε κάνει την προεργασία μας, έχουμε κάνει τις τεχνοοικονομικές μας μελέτες, έχουμε συγγράψει το νομοσχέδιο αλλά ναι θα δώσουμε αυτόν τον χρόνο που χρειάζεται», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X