ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνέρχεται η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για τις υποκλοπές σε πρέσβεις

Λόγους εθνικής ασφαλείας για να μην σχολιάσουν, επικαλούνται κυβερνητικές πηγές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει, εντός και εκτός Κύπρου ο αναβρασμός που προκάλεσε η είδηση ότι μέσω διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, Κινέζοι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε κωδικούς που άπτονταν του διπλωματικού δικτύου της ΕΕ, με αποτέλεσμα να βγει προς τα έξω διπλωματική αλληλογραφία.

Τα διεθνή ΜΜΕ και κυρίως οι ΝΥΤ και το Bloomberg που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το θέμα, φέρνουν στην επιφάνεια και τηλεγραφήματα που προέκυψαν από την υποκλοπή, ενώ εμπλέκουν γενικά την Κύπρο και την παραβίαση που υπέστησαν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Μάλιστα καταγράφεται ότι η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα «για πιθανή διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών». Το Bloomberg προσπάθησε να πάρει και δήλωση αξιωματούχου της Κύπρου στις Βρυξέλλες αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο στη Λευκωσία τα δεδομένα μόνο πιο ήρεμα δεν είναι. Όπως προκύπτει, μετά τον πρώτο καταφανή εκνευρισμό που προκάλεσε η αποκάλυψη του θέματος σε αρμόδιους, το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της όλης κατάστασης έρχεται μέσω της σύγκλισης της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Την ίδια ώρα πηγές από το ΥΠΕΞ τονίζουν πως ανάλογες επιθέσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν και μάλιστα αρκετές φορές.
«Για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν πρόκειται να επεκταθούμε περισσότερο» δήλωσαν οι ίδιες πηγές, καταδεικνύοντας τη σημαντικότητα του θέματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι , μην θέλοντας να σχολιάσουν ζητήματα επιχειρησιακής ασφάλειας, όπως τονίζουν σε διεθνή ΜΜΕ.

Ποια είναι η υπόθεση

Kινέζοι χάκερ διάβαζαν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, βάζοντας την Κύπρο στο επίκεντρο μεγάλης κυβερνοεπίθεσης. Οι χάκερ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΥΤ, πέτυχαν πρόσβαση στέλνοντας σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους.

Έτσι φέρεται ν' απέκτησαν κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας -Coreu, κατά συνέπεια μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

Ποια είναι η αρχή ψηφιακής ασφάλειας 

Του θέματος επιλήφθηκαν από την αρχή αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, οι οποίες κράτησαν ναι μεν αποστάσεις από τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, δεν θέλησαν να δώσουν απαντήσεις μέσα σε απλό πλαίσιο, αλλά την ίδια ώρα διαφαίνεται πως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα όσα γίνονται.

Μια εκ των πρώτων κινήσεων αφορά την σύγκλιση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, που προβλέπει την αύξηση της στάσης ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύοντας την προστασία του κυβερνοχώρου των Εθνικών Υποδομών Κρίσιμων Πληροφοριών (CII), των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.

Το Εθνικό CSIRT-CY συντονίζει βάσει της αποστολής του και βοηθά τους ιδιοκτήτες / διαχειριστές, τους τραπεζικούς οργανισμούς και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εξασφαλίσουν (τουλάχιστον) ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας, εφαρμόζοντας υπηρεσίες προληπτικής και αντιδραστικής ασφάλειας για τη μείωση των κινδύνων από το εσωτερικό τους δίκτυο και περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση