ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συζήτηση για την λειψυδρία στην Κύπρο, στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο

Το θέμα θα τεθεί την Δευτέρα από τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

To ζήτημα της μείωση της διαθεσιμότητας νερού στη γεωργία στην Κύπρο, αναμένεται να θέσει ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνέρχεται την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, «η κυπριακή αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας που έζησε κατά την τελευταία δεκαετία», σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση. «Η κυπριακή αντιπροσωπεία θα εκμεταλλευτεί επίσης την ευκαιρία να επιδιώξει την αλληλεγγύη για την εξεύρεση τρόπων και μέσων στήριξης των αγροτών, ενδεχομένως στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης και προτρέπει την Κομισιόν να προτείνει στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής λύσεις και μέσα στήριξης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της έλλειψης νερού και της ξηρασίας συνθήκες», σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Η σύνοδος του Συμβουλίου προεδρεύεται από τον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας, Rumen Porodzanov και άρχισε στις 10.00 τοπική ώρα με τα θέματα αλιείας. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει δύο σημαντικές προτάσεις αντίστοιχα για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την τροποποίηση των ισχυόντων κανόνων για τους ελέγχους στον τομέα της αλιείας. Το Συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και για τα δύο.Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με την πορεία της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2019 και θα ενημερωθούν για πρόσφατη έκθεση του ICES.

Το απόγευμα, μετά τις 16.00, η ​​συνάντηση θα συνεχιστεί με θέματα γεωργίας. Ειδικότερα, το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2020. Οι Υπουργοί θα μπορέσουν να δώσουν μια πρώτη αντίδραση στις νομοθετικές προτάσεις και να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους για την περίοδο μετά το 2020. Ταυτόχρονα, θα ενημερωθούν επίσης για ένα υπόμνημα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και για την ξηρασία στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση της αγοράς στους κυριότερους γεωργικούς τομείς, με πρόσθετες πληροφορίες από τις αντιπροσωπείες στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και του χοιρινού κρέατος και τους εισαγωγικούς δασμούς στις αμερικανικές επιτραπέζιες ελιές. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί επίσης για την προστασία των μελισσών και θα υιοθετήσει το όραμα της πρωτοβουλίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για τη γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια και τη δασοκομία στη βιοοικονομία "BIOEAST".

Σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν εισάγουν ένα νέο μοντέλο με το οποίο τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων τους και θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους. Στο επίπεδο της ΕΕ θα καθοριστεί ένα ενιαίο σύνολο 9 οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ και κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού και θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη. Η Κομισιόν θα εγκρίνει κάθε σχέδιο για τη διασφάλιση της συνέπειας και της προστασίας της ενιαίας αγοράς και θα παρακολουθεί την πρόοδο προς την επίτευξη στόχων και στόχων χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεικτών αποτελεσμάτων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιγράφουν επίσης νέες υποχρεώσεις και κίνητρα για τους αγρότες στο μέτωπο της δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα. Οι άμεσες πληρωμές θα εξαρτώνται από τις αυξημένες περιβαλλοντικές και κλιματικές απαιτήσεις και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν οικολογικά προγράμματα για τη στήριξη των γεωργών πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων που χρηματοδοτούνται με ένα μερίδιο των εθνικών άμεσων ενισχύσεων.

Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ θα στοχεύει καλύτερα τους μικρούς και νέους γεωργούς, διευκολύνοντας έτσι την ανανέωση των γενεών και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση της γνώσης και της καινοτομίας.

Η Κομισιόν παρουσίασε ανεπίσημα τις προτάσεις κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στη Σόφια στις 5 Ιουνίου και σε προπαρασκευαστικό επίπεδο κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας στις 4 και 11 Ιουνίου

Το σημείο αυτό θα εξετασθεί από κοινού με υπόμνημα που υπέβαλε η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ στο πλαίσιο του επόμενου ΠΔΠ και τη μείωση της διαθεσιμότητας ύδατος για γεωργία στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Μπορεί Ρώσοι να μην έστειλαν τα πυρηνικά τους να μας σώσουν, τη πραξικοπηματική κυβέρνηση θα εννοείς, ...»
CGA  |  07:59

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση