ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ραντάρ θα ρίξουν φως για το κόψιμο των καλωδίων Ιντερνέτ

Υποψίες για δολιοφθορά στις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες έρευνες με τη συνδρομή κρατικών υπηρεσιών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δυο εικοσιτετράωρα μετά τη ζημιά που προκλήθηκε σε δυο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών Ιντερνέτ, και με τα περισσότερα προβλήματα που προκλήθηκαν να έχουν αντιμετωπιστεί, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να εντοπιστεί το τι προκάλεσε τη ζημιά στα δυο καλώδια, 3 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Cyta που ανήκει ένα από τα δυο υποθαλάσσια καλώδια, υπάρχουν υποψίες ότι η ζημιά που προκλήθηκε δεν είναι τυχαία. κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει τον ημικρατικό οργανισμό να υποβάλει επίσημο αίτημα για έρευνες. Το άλλο υποθετικό σενάριο που εξετάζεται είναι, το κόψιμο των δυο υποθαλάσσιων καλωδίων να προκλήθηκε από άγκυρα πλοίου, το οποίο για άγνωστο λόγο αγκυροβόλησε 3 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου. Απάντηση στις εικασίες που γίνονται αναμένεται να δοθούν από τα συστήματα παρακολούθησης της παράκτιας δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα ραντάρ που ελέγχουν την δραστηριότητα στις θαλάσσιες περιοχές, έχουν την δυνατότητα να διατηρούν τα δεδομένα που καταγράφουν για ένα ασφαλές χρονικό διάστημα. Η πρώτη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στα αποθηκευμένα δεδομένα των ραντάρ του Ναυτικού τα οποία θα δείξουν αν κατά το χρόνο πρόκλησης της ζημιάς, στην περιοχή υπήρχε πλοίο το οποίο είχε ρίξει άγκυρες. Πηγές με γνώση σε ναυτικά ζητήματα μας έλεγαν, πως ένα πλοίο που περνά ανοιχτά της Κύπρου μπορεί να ρίξει άγκυρες εάν στην περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Το βάθος στην περιοχή ζημιάς υπολογίζεται στα 100 μέτρα περίπου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σενάριο η ζημιά στα δυο καλώδια να προκλήθηκε από άγκυρα, δεν θεωρείται εξωπραγματικό. Όπως μας εξηγήθηκε αν στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες ενδεχομένως κάποιο διερχόμενο πλοίο να έριξε άγκυρα, η άγκυρα να μην μπορούσε να συγκρατήσει το πλοίο με αποτέλεσμα η άγκυρα να ξέσυρε, όπως λέγεται στη ναυτική ορολογία, κόβοντας τα δυο καλώδια. Ωστόσο όπως μας εξηγήθηκε στις περιοχές που υπάρχουν υποθαλάσσια καλώδια υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί παντός είδους δραστηριοτήτων. Η ζημιά στα δυο καλώδια σύμφωνα με πηγές από τη Cyta προκλήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στην περιοχή την ημέρα εκείνη οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες.

Αποκατάσταση προβλημάτων

Από το κόψιμο των δυο καλωδίων επηρεάσθηκαν οι υπηρεσίες Ιντερνέτ στη Κύπρο. Από τη ζημιά μειώθηκε η χωρητικότητα των κυκλωμάτων για εκτός Κύπρου με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση ιστοσελίδων εκτός Κύπρου. Σε ό,τι αφορά την Cyta κάλυψε την χωρητικότητα προς το εξωτερικό με εναλλακτικές διόδους. Η Cablenet, που με ανακοίνωσή της έγκαιρα ενημέρωσε τους συνδρομητές της για τα προβλήματα από τη ζημιά στα δυο καλώδια, αρχικά αγόρασε χωρητικότητα από την Cyta (Παρασκευή βράδυ) και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχει στην διάθεσή της, από την Cyta, ένα επιπλέον κύκλωμα που θα καλύψει πλήρως την απαιτούμενη χωρητικότητα προς το εξωτερικό.

Η αποκατάσταση της ζημιάς

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, τα δυο καλώδια «Αλέξανδρος» της Cyta και HAWK που διαχειρίζεται η Primetel, οι ζημιές που έχουν υποστεί αναμένεται να αποκατασταθούν σε περίπου δέκα μέρες. Η αποκατάσταση θα γίνει από ειδικό πλοίο με την βοήθεια ρομποτικής συσκευής ή με την μεταφορά των καλωδίων στο σημείο της ζημιάς στην επιφάνεια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Αναβίωση του χιτλερισμού υπό τα όμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα κλάψουμε ...»
Ai Em  |  14:25

Δεν προσέγγισε κυπριακό λιμάνι το πλοίο - βόμβα

«Καλημερα φιλοι λιμενικοι! Σημερα συνεχιζω να δημοσιευσω τα γεγονοτα απο 6 Ιανουαριου 2018 ... Ο υπογραφων ...»
Teodore  |  14:01

Δεν προσέγγισε κυπριακό λιμάνι το πλοίο - βόμβα

«Προς φιλους λιμενικους. Φιλοι! Η σχεση μου μαζι σας αρχιζει με μια αληθεια και μια παραδοχη. Για μερες ...»
Teodore  |  13:56

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Θέατρα για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, εικαστικά, σινεμα, προτάσεις που θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές!

35+1 Ιδέες για το weekend

To Σαββατοκύριακο είναι εδώ και δεν έχουμε παρά να το γεμίσουμε με πολιτιστικές εμπειρίες
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ