ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο η εκδήλωση του προγράμματος Νόστος

Μέσα στο Σεπτέμβρη μια ομάδα νέων από τις τρεις χώρες επισκεφθεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η επόμενη εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος – Η επιστροφή» θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Λευκωσία ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, μετά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για θέματα διασποράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του κ. Φωτίου, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και της Υπουργού Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ.

Αναφερόμενος, κατά τις δηλώσεις των τριών αξιωματούχων, στις αποφάσεις που λήφθησαν, ο κ. Φωτίου είπε πως αποφάσισαν επίσης σήμερα όπως τον Σεπτέμβρη μια ομάδα νέων από τις τρεις χώρες επισκεφθεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, συζητώντας ξεχωριστές θεματικές όπως τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και τα πανεπιστήμια.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, αποφασίστηκε ακόμη ότι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού των τριών χωρών «θα επιδιώξουμε να ενθαρρύνουμε ταξιδιωτικούς πράκτορες ώστε να δημιουργηθούν κοινά πακέτα για τη διασπορά μας, ώστε (οι ομογενείς) να έχουν την ευκαιρία μέσω αυτών των πακέτων να επισκέπτονται τις τρεις χώρες».

Ακόμη, ανέφερε ο κ. Φωτίου, συζητήθηκε κατά πόσον είναι εφικτό πετυχημένοι επιχειρηματίες της διασποράς των τριών χωρών να επισκεφθούν τις τρεις χώρες, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανές επενδύσεις από αυτούς τους επιχειρηματίες.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου είπε πως «επιβεβαιώσαμε για ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον των τριών χωρών μας να πολλαπλασιάσουμε την παρακαταθήκη των μακραίωνων σχέσεων που μας ενώνουν και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς δεσμούς, δεσμούς συνεργασίας σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των θεμάτων διασποράς».

«Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. ‘Εχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες όπως αυτή με το πρόγραμμα ‘Νόστος – Η επιστροφή’ πριν δυο μήνες στην Αλεξάνδρεια», σημείωσε.

Ευχαρίστησε την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου για τη μεγάλη επιτυχία που είχε αυτή η εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια, στην παρουσία των Προέδρων των τριών χωρών. Είπε πως επρόκειτο για ένα «συναισθηματικό συναπάντημα", το οποίο θέλουμε να επαναλάβουμε και μια από τις αποφάσεις μας είναι ότι το επόμενο ‘Νόστος – Η επιστροφή’ θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο».

Επεσήμανε πως «ήδη αρκετοί συμπατριώτες μας από το εξωτερικό και από τις τρεις χώρες το ζητούν αυτό και έτσι έχουμε αποφασίσει σήμερα ότι η επόμενη εκδήλωση που αφορά το ‘Νόστος – Η επιστροφή’ θα γίνει στο Λονδίνο».

«Θέλουμε επίσης και επιδιώκουμε να καταστήσουμε αυτή τη συνεργασία ακόμα πιο δυνατή όσον αφορά τη νεολαία μας. Θέλουμε οι νέοι των τριών χωρών να γνωρίζουν για την ιστορία, τον πολιτισμό των χωρών μας», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε πως σήμερα αποφάσισαν «ότι μέσα στον Σεπτέμβρη μια κοινή ομάδα νέων ανθρώπων από τις τρεις χώρες θα επισκεφθεί και την Ελλάδα και την Κύπρο και την Αίγυπτο, συζητώντας ξεχωριστές θεματικές όπως τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και τα πανεπιστήμια, για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους πιο κοντά, να μπορέσουμε να φέρουμε τους νέους μας σε αυτό που εμείς λέμε ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις οι τρεις χώρες σε όλα τα επίπεδα».

«Επίσης έχουμε αποφασίσει σήμερα ότι σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία Τουρισμού θα επιδιώξουμε να ενθαρρύνουμε ταξιδιωτικούς πράκτορες ώστε να δημιουργηθούν κοινά πακέτα για τη διασπορά μας, ώστε να έχουν την ευκαιρία μέσω αυτών των πακέτων να επισκέπτονται τις τρεις χώρες», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «θέλουμε με αυτό όχι μόνο να ενισχύσουμε τον τουρισμό των τριών χωρών αλλά να φέρουμε και πιο κοντά τον κόσμο της διασποράς μας».

«Επίσης συζητήσαμε και την ιδέα κατά πόσον είναι εφικτό πετυχημένοι επιχειρηματίες από τις τρεις χώρες, που ζουν στη διασπορά, να επισκεφθούν την περιοχή, να επισκεφθούν τις τρεις χώρες και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κατά πόσον μπορεί αυτό να ωφελήσει, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιθανές επενδύσεις από τέτοιους επιχειρηματίες», επεσήμανε.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους δυο Υπουργούς για τη συνεργασία τους, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πέμπτη συνάντηση που είχαν. «Δεν έχουμε μείνει στα λόγια. Αυτά που έχουμε εξαγγείλει τα υλοποιούμε και έτσι να συνεχίσουμε», υπογράμμισε και σημείωσε πως κάλεσε τους δυο Υπουργούς να επισκεφθούν την Κύπρο στις 25-27 Ιουλίου οπόταν θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων.

«Χαίρομαι γιατί και οι δυο έχουν αποδεχθεί την πρόσκλησή μου και θα είναι παρόντες σε αυτό το σημαντικό γεγονός για την Κύπρο», ανέφερε, σημειώνοντας πως ήδη και ο Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας έχει απαντήσει θετικά και θα είναι και ο ίδιος παρών στο συνέδριο.

Αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής, «όπως και με άλλες χώρες, την Αρμενία και τώρα την Ιρλανδία, το Ισραήλ, το Λίβανο» για να υπογραμμίσει πως «επιδιώκουμε αυτές τις συνεργασίες μέσα στα πλαίσια των γενικότερων στόχων που έχουν θέσει οι ηγέτες μας να ενώσουμε δυνάμεις, να μπορέσουμε να προωθήσουμε εκεί όπου μπορούμε στα ξένα ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης τα συμφέροντα των τριών χωρών μας».

Από την πλευρά της, η Αιγύπτια Υπουργός ανέφερε στις δηλώσεις της πως η διοργάνωση της εκδήλωσης για το πρόγραμμα «Νόστος – Η Επιστροφή» στην Αλεξάνδρεια ήταν πολύ επιτυχημένη και ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου και τον κ. Κουίκ για τη συνεργασία τους ώστε αυτό το πρόγραμμα να γίνει πραγματικότητα.

Υπογράμμισε πως οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες υποστηρίζονται από τη διασπορά τους παντού. Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα συζητήθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος «Νόστος – Η επιστροφή», σημειώνοντας την εμπλοκή και των νέων από τις τρεις χώρες στο πρόγραμμα αυτό.

Οι νέοι είναι το μέλλον των τριών χωρών και το μέλλον της κάθε χώρας πρέπει να γνωρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και την εξαιρετική σχέση των τριών χωρών. ώστε να μπορέσουν (οι νέοι) να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας στο μέλλον, επεσήμανε.

Είπε πως είναι για αυτό που θέλουν να θέσουν τους νέους κάτω από την ομπρέλα του «Νόστος». Δέκα νέοι από κάθε χώρα θα επισκεφθούν τις τρεις χώρες και θα οργανώσουμε για αυτούς όλες τις τουριστικές, πολιτιστικές επισκέψεις», επεσήμανε, σημειώνοντας πως στη συνέχεια τις απόψεις και συμβουλές των νέων αυτών «θα τις θέσουμε στους τρεις Προέδρους».

Η κ. Μάκραμ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα «Νόστος – Η επιστροφή» θα συνεχιστεί, σημειώνοντας πως οι τρεις Υπουργοί εργάζονται από κοινού για το καλό των τριών χωρών και υπό την αιγίδα των Προέδρων των τριών χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουίκ είπε πως «είπαμε πως το Nostos – The Return μπορεί να το συνδυάσουμε ως Nostos – The Return of our Treasures».

«Δηλαδή να βάλουμε στην πράξη και με τη βοήθεια των νέων αλλά και εκείνων οι οποίοι θα έλθουν στα στρογγυλά τραπέζια - καθηγητές πανεπιστημίων, αρχαιολόγοι – για να παλέψουμε για την επιστροφή των θησαυρών μας από τα ξένα μουσεία», ανέφερε.

Είπε πως οι 30 νέοι από τις τρεις χώρες που θα τις επισκεφθούν θα συζητήσουν στην Ελλάδα για την επιστροφή των θησαυρών, στην Κύπρο για θέματα παιδείας και στην Αίγυπτο για τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Λονδίνου για την επόμενη εκδήλωση του «Νόστος – Η επιστροφή», ο κ. Κουίκ είπε πως η Κύπρος έχει εκεί μια τεράστια παροικία εκεί και η Αίγυπτος έχει μια πολύ σημαντική κοινότητα και στον χώρο της ιατρικής και στον χώρο του επιχειρείν όπως και η Ελλάδα που έχει πολύ μεγάλη φοιτητική παροικία και επιχειρηματίες.

Ανέφερε πως στο Λονδίνο θα γίνει «ένα πολύ δυνατό συνέδριο ομογενειακό», που έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά και με τα ιατρικά, και πως θα τεθεί και το θέμα της παιδείας.

Ο κ. Κουίκ ανέφερε ακόμη πως τα σχέδια που συζήτησαν αφορούν την περίοδο μέχρι και το καλοκαίρι του 2019. «Η Ελλάδα θα έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 και άρα πρέπει να επεξεργαζόμαστε από τώρα και πράγματα για του χρόνου το καλοκαίρι και όχι μόνο για φέτος», επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση