ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσιόλας: Το θέμα αγνοουμένων, η πιο τραγική πτυχή κυπριακής τραγωδίας

«Διευκόλυνση από την Τουρκία για διεξαγωγή των ερευνών στις κατεχόμενες περιοχές»

ΚΥΠΕ

Το θέμα των αγνοουμένων είναι σίγουρα η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, προσθέτοντας ότι χίλιοι σχεδόν συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Τσιόλας, σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 Χριστάκη Πέτρου, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν το 2016 στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι για τους αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης τους.

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τις ετυμηγορίες των διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να δώσει κάθε διευκόλυνση για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερευνών και των εκταφών στις κατεχόμενες περιοχές», ανέφερε.

«Οφείλει παράλληλα να δώσει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού για την τύχη των αγνοουμένων μας, και, επιπρόσθετα, όλες επίσης τις πληροφορίες για τη μετακίνηση των οστών δεκάδων συμπατριωτών μας από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, σε μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας για τις τεράστιες ευθύνες και τις ενοχές που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Όπως είπε, δεν μπορεί μετά από 43 χρόνια να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.

«Η αλήθεια είναι εκεί, στα πεδία των μαχών και στους χώρους των μαζικών εκτελέσεων, και δεν μπορεί να αποκρύβεται άλλο», σημείωσε ο κ. Τσιόλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «κορυφαία πάντα προτεραιότητά μας, μαζί με το θέμα των αγνοουμένων, είναι ο τερματισμός όλων των δεινών που εξακολουθεί να βιώνει η πατρίδα μας συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας αφοσιωμένοι στον αμετάθετο στόχο μας για επίτευξη μιας λύσης η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Όπως είπε, λύση η οποία, εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και θα εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία όλων των συμπολιτών μας.

«Παρά την απογοήτευση μας από το αδιέξοδο των τελευταίων προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης, η δική μας πλευρά, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη, έχει καταστήσει σαφές πως έχουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων. Για την επανέναρξη τους απαιτείται, όμως, η απαραίτητη προετοιμασία, αλλά και η απαιτούμενη συνεργασία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, ιδιαιτέρως από την Τουρκία», σημείωσε.

Επομένως, συνέχισε ο κ. Τσιόλας, δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά η αίσια έκβαση μιας όποιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας.

«Εξαρτάται πρωτίστως από τη διάθεση της Άγκυρας να λάβει τις αποφάσεις που της αναλογούν και είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα τερματίζει το απαράδεκτο στάτους κβο. Είναι αποφάσεις που αφορούν κυρίως την εγκατάλειψη των απαράδεκτων αξιώσεών της για διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων της, όπως και για συνέχιση της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Τέτοιες αξιώσεις, είπε, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά γιατί υπερβαίνουν σαφώς τα όσα ελάχιστα απαιτούνται για τη διασφάλιση της συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X