ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Θα επανεξετάσει, αν χρειαστεί, ταυτοποιήσεις αγνοουμένων η Κυβέρνηση

Σκοπός να αποφεχθούν παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων ότι έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα προβεί στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων κριθούν απαραίτητα ακόμα και αν χρειαστεί επανεξέταση τέτοιων περιπτώσεων για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα ταυτοποίησης των αγαπημένων τους προσώπων είναι έγκυρα και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, ώστε να αποφευχθούν παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος.

Στη διαβεβαίωση προέβη σήμερα με ανακοίνωσή του, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές στα ΜΜΕ για δύο λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, των οποίων ωστόσο τα πραγματικά οστά εντοπίστηκαν τελικά στις κατεχόμενες περιοχές και ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ.

Όπως αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας που άρχισε το 1999 στις ελεύθερες περιοχές ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA οστά που ανήκουν σε οικογένειες Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων. Το 2015 επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) ότι σε συγγενείς πεσόντα αντιστασιακού δόθηκαν λανθασμένα οστά. Με αφορμή την περίπτωση αυτή το Γραφείο ζήτησε την επιβεβαίωση όλων των ταυτοποιήσεων που έγιναν στο παρελθόν.

Το ΙΝΓΚ ενημέρωσε ότι με βάση τη διαδικασία επιβεβαίωσης, 15 υποθέσεις έπρεπε να θεωρηθούν ως επισφαλείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε διευκρινίσεις από το ΙΝΓΚ, σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι σε απαντητική επιστολή του το ΙΝΓΚ εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στις επισφαλείς ταυτοποιήσεις. Στις 12.11.2015, το ΙΝΓΚ είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Στη συνέχεια όλες οι οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα έτυχαν κατ’ οίκον ενημέρωσης από τον αρμόδιο λειτουργό του ΙΝΓΚ στην παρουσία και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Αγνοουμένων για τους λόγους που οι ταυτοποιήσεις για τις οποίες έτυχαν προηγουμένως ενημέρωσης θεωρούνταν επισφαλείς.

Σημειώνεται ότι οι ταυτοποιήσεις αυτές αφορούν οστά 15 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων που παραδόθηκαν στο ΙΝΓΚ την περίοδο 2004-2005. Τα αποτελέσματα των ταυτοποιήσεων δόθηκαν στους συγγενείς το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, την περίοδο εκείνη από το σύνολο των 15 περιπτώσεων δόθηκαν οστά σε έξι οικογένειες.

Οι πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ και οι δηλώσεις που έγιναν αφορούν δυο από τις πιο πάνω 15 υποθέσεις των οποίων οι οικογένειες είχαν τύχει, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, σχετικής ενημέρωσης στο παρελθόν, προστίθεται.

«Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων μας ότι έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα προβεί στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων κριθούν απαραίτητα ακόμα και αν χρειαστεί επανεξέταση τέτοιων περιπτώσεων για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα ταυτοποίησης των αγαπημένων τους προσώπων είναι έγκυρα και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, ώστε να αποφευχθούν παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος», αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας.

«Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση μας στις ανησυχίες και τον πόνο που προκαλούν στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων μας οποιαδήποτε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X