ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θαλασσινές Σπηλιές: Πήγε, είδε και απήλθε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Η επιτροπή επανέλαβε την ανάγκη για εξέυρεεση χρυσής τομής μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στο Δημοτικό Μέγαρο Πέγειας μεταφέρθηκε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, για να συνεδριάσει στην παρουσία εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και πλήθους Πεγειωτών. Μετά τη συνεδρίαση ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών.

Την ίδια ώρα που τα μέλη του κοινοβουλίου και οι συνεργάτες τους, επισκέπτονταν το Δημοτικό Μέγαρο Πέγειας για να συνεδριάσουν, κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στην περιοχή της Πέγειας οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, αξιώνοντας από τους βουλευτές να μην ανακόψουν την πορεία ανάπτυξης της περιοχής.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήρθε επιτόπου στην Πέγεια για να δει ιδίοις όμμασι την περίπτωση των αναπτύξεων που έχουν γίνει στις Θαλασσινές Σπηλιές. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, είπε ο κ. Αδάμου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τις τοπικές αρχές, τους κατοίκους της Πέγειας, αλλά και την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών.

Ο κ. Αδάμου έστειλε το μήνυμα ότι σημασία έχει η ευημερία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των πολιτών και πως κάπου υπάρχει η χρυσή τομή που πρέπει να εξευρεθεί σ’ αυτόν τον τόπο εάν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι και τηρώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Πρόσθεσε πως οι αναπτύξεις μπορούν να γίνονται και πρέπει να γίνονται, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες και η δέουσα εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο κ. Αδάμου είπε πως στο μέρος των Θαλασσινών Σπηλιών υπήρξε μια εμφανής παρανομία, η οποία έγινε το 2008, όταν άλλαξαν οι ζώνες χωρίς να προηγηθεί καμία μελέτη.

Επεσήμανε ωστόσο πως οι αναπτύξεις που έγιναν, έγιναν κατόπιν εξασφάλισης αδειών. Είπε ακόμη πως “αυτό που απομένει να δούμε είναι να εξετάσουμε τι γίνεται από εδώ και πέρα”.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε πως η εκτελεστική εξουσία και τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών έχουν αποφασίσει είκοσι μέτρα, τα οποία ανακοίνωσαν, ενώ θα βγουν και τα ανάλογα διατάγματα από τον Υπουργό.

Εμείς, συνέχισε, σαν Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αναμένουμε απαντήσεις από τα Υπουργεία -στη συνεδρία που έγινε στη Λευκωσία- ώστε η Επιτροπή να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

«Να σταματήσει η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ»

Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτόπια επίσκεψη των βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τις αναπτύξεις που βρίσκονται υπό κατασκευή όσο και για αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί και η ανέγερση τους αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε σε «παραπληροφόρηση, που υπάρχει από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», η οποία πρέπει – όπως είπε- να σταματήσει.

Έχουμε, συνέχισε, δώσει τις θέσεις μας ως Δήμος Πέγειας, έχουμε δείξει ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε, σημειώνοντας πως με το τοπικό σχέδιο θα γίνουν όλες οι μελέτες.

Ο Δήμαρχος Πέγειας απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές, αλλά και προς τα όλα τα τμήματα της κυβέρνησης, ό,τι πράττουν να το πράττουν ψύχραιμα με βάση τη λογική. “Ζητούμε να αναμένουμε την επιστημονική μελέτη και μετά να παρθούν οποιαδήποτε μέτρα”, κατέληξε.

Ο Άκης Κίκκας, εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε ότι στόχος είναι όλα όσα γίνονται να διασφαλιστεί ότι γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας με ενδεδειγμένους νόμους και τα ενδεδειγμένα μέτρα, πρώτα για προστασία του περιβάλλοντος και δεύτερον – όπως είπε- για να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές κυρώσεις από τα όργανα της ΕΕ. Σκοπός μας, συνέχισε, “είναι να προλάβουμε ένα κακό και όχι να γίνεται η παράβαση και μετά να τρέχουμε να προλάβουμε τα πρόστιμα”. O κ. Κίκκας ανέφερε πως τους έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να κάνουν μια έρευνα για το όλο θέμα τόσο για την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών όσο και την περιβαλλοντική πτυχή του θέματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ,στο πλαίσιο της συνεδρίας ανέφερε πως η Ομοσπονδία θεσμικά είναι μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει του Νόμου και μέλος της Ad Hoc Επιτροπής που εξετάζει τις δέουσες μελέτες επιπτώσεως του περιβάλλοντος. Εμάς η θέση μας, είπε, είναι ότι “δεν έγινε δέουσα εκτίμηση εξ αρχής». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μια περιοχή που βρίσκεται πλησίον και μέρος της είναι εντός της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ, βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους, πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί δέουσα εκτίμηση για τις επιπτώσεις στα είδη χαρακτηρισμού, όπως οι φώκιες στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, οι νυχτερίδες και αγριολούλουδα πάνω στην παραλία.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Κτηματολογίου, ανέφερε πως οι επαύλεις που κτίζονται ήδη έχουν πουληθεί.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ορουντιώτης, εκ μέρους του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως πρέπει να ακολουθηθούν και να εφαρμοστούν πιστά οι επιστημονικές πρόνοιες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο που εκπονήθηκε το 2011.

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία βεβιασμένη κίνηση, που πιθανόν να βασίζεται και σε λάθη του παρελθόντος, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του απειλούμενου είδους, αλλά και να απαγορευτεί η όποια επέμβαση στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και να εκδοθεί διάταγμα θαλάσσιας προστασίας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο χώρο των Θαλασσινών Σπηλιών οικολόγοι με πανώ διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση των επαύλεων.

Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πεγειας, επαναβεβαιώθηκε στην ουσία η γραμμή πλεύσης του Δημοτικού Συμβουλίου στα θέματα ανάπτυξης και κυρίως στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών, με το σώμα να τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε επέκτασης των υφιστάμενων προστατευτικών ζωνών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X