ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:54
 

Θετικά τα αποτελέσματα του θεσμού του παρατηρητή της γειτονιάς

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο ρόλος του Αστυνομικού της Γειτονιάς είναι εξαιρετικά σημαντικός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς που έχει επεκταθεί σε παγκύπρια κλίμακα τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει μόνο θετικά αποτελέσματα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για παράδοση καρτών Παρατηρητή της Γειτονιάς, στα Λατσιά, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο ρόλος του Αστυνομικού της Γειτονιάς είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού συχνά προλαβαίνει μια εγκληματική πράξη, πριν καλά-καλά αυτή προκύψει, γιατί βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους, με τις οικογένειες, ακόμα και με παρέες των νεαρών, εντοπίζοντας τα προβλήματα παραβατικότητας προτού προλάβουν να εκδηλωθούν με τη μορφή του εγκλήματος.

Σημείωσε ότι όπως διαφάνηκε από τις αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων της περιόδου 2013 με 2017, επέφερε 35% μείωση στο σύνολο του κοινού εγκλήματος και συγκεκριμένα μείωση στις υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων της τάξης του 50%.

Η μείωση των κλοπών και διαρρήξεων, συνέχισε, αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, με την επέκταση και εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών, αφού συνδέει το σύστημα συναγερμού που έχετε εγκατεστημένο στο υποστατικό σας με την Αστυνομία, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισης της Αστυνομίας να είναι πολύ λιγότερος από τον χρόνο που απαιτείται σήμερα, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και κατασταλτικά στο έγκλημα.

"Η αποτελεσματικότητα του θεσμού βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αναβάθμιση του επιπέδου της προσωπικής του ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας του, ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και στηρίζει τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας", πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Το συμβόλαιο όμως της συνεργασίας μας με το πολίτη έχει συνέχεια, είπε ο κ. Νικολάου, γι αυτό προχωρούμε στο επόμενο στάδιο που είναι η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σκοπός μας, σημείωσε, είναι να πρωτοπορήσουμε και πάλι και να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων νεανικής παραβατικότητας, όσο και τη δέσμευση συνεχούς, εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου / Κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση