ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς γάλα και πάνες 15 εγκλωβισμένα παιδιά

Εξετάζονται εναλλατικές λύσεις λέει ο Φωτίου

ΚΥΠΕ

Δεκαπέντε νήπια είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων που επηρεάζονται από τη μη μεταφορά τροφίμων και άλλων αγαθών προς τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα, μετά την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή «δασμών», αφού οι γονείς τους δεν παραλαμβάνουν πλέον γάλα και παιδικές πάνες που αποστέλλονταν μέσω των Ηνωμένων Εθνών, από τις κρατικές αποθήκες. Παράλληλα αναστέλλεται και η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου στο Ριζοκάρπασο, στο οποίο αποστέλλονταν τρόφιμα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, δήλωσε, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τους έξι κοινοτάρχες των χωριών στα οποία διαμένουν εγκλωβισμένοι, και με τη συμμετοχή λειτουργών του γραφείου του και του Υπουργείου Εξωτερικών, πως «έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά».

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις, ανέφερε ο κ. Φωτίου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν.

Υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση θα στηρίξει τους εγκλωβισμένους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα συνεχίσει και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο να καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί και προσωπικά σε διάφορες παρεμβάσεις «και αυτό θα συνεχίσει για να πειστεί η κατοχική δύναμη ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε έναν ανθρωπιστικό θέμα».

«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να υποδείξουμε όλοι στην κατοχική δύναμη ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και η διεθνής κοινότητα είναι η ώρα να πείσει, να πιέσει την κατοχική δύναμη ότι δεν μπορεί και είναι απαράδεκτο, είναι προσβλητικό, είναι προκλητικό να μεταχειριζόμαστε με αυτό τον τρόπο ανθρώπους 85 και 90 χρονών», ανέφερε.

Είπε πως το έργο και ο ρόλος των κοινοταρχών αυτές τις δύσκολες ημέρες είναι καθοριστικής σημασίας. Επανέλαβε, σημειώνοντας πως αυτό είναι απόφαση και όλων των κοινοταρχών, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία άμεσα ή έμμεσα να πληρώσει δασμούς για αυτές τις προμήθειες που αποστέλλονται στα εγκλωβισμένα χωριά μας».

Ανέφερε πως σήμερα ενημερώθηκε και από τους κοινοτάρχες, αλλά και από προσωπικές επαφές που είχε με συγκεκριμένα άτομα, ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

Επεσήμανε πως υπάρχουν 15 μικρά παιδιά για τα οποία αποστέλλεται γάλα και είπε πως «αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Φωτίου είπε πως «εξετάζουμε τρόπους στήριξης των εγκλωβισμένων μας και μένω ως εδώ».

Κληθείς να πει τί θα γίνει μέχρι τότε, ανέφερε πως «η προσπάθεια όλων μας και ιδιαίτερα των κοινοταρχών, αλλά και κάποιων εγκλωβισμένων μας εκεί, που αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί έχουν οι ίδιοι αναφέρει ότι είναι στη διάθεσή μας για να βοηθήσουν, είναι όλοι μαζί να βοηθήσουμε και τους ηλικιωμένους και αυτά τα μικρά παιδιά».

Χρειάζεται πάνω από όλα αυτή την περίοδο υπομονή, ανέφερε, και πρόσθεσε πως ξέρει πως πολλοί εγκλωβισμένοι ήδη έχουν αντιδράσει γιατί έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στη διαβίωσή τους.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος για εθνικό ξεκαθάρισμα, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι πέραν από την ανθρωπιστική διάσταση υπάρχει και η πολιτική διάσταση του θέματος.

Έκανε λόγο για μια σειρά από ενέργειες των Τούρκων, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία, που δημιουργούν νέα τετελεσμένα, υπενθυμίζοντας και το τί είχε εξαγγείλει το κατοχικό καθεστώς σε σχέση με τα Μαρωνίτικα χωριά.

Είναι μια σειρά από ενέργειες που οι Τούρκοι και η κατοχική δύναμη εφαρμόζουν στη βάση των δικών τους σχεδιασμών, πρόσθεσε.

Ο κοινοτάρχης ενορίας Ανάβρυσης Ριζοκαρπάσου Μιχάλης Μικέλλης, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για τη συνάντηση που είχαν. Aνέφερε πως εξέτασαν τα προβλήματα που δημιουργούνται «μετά την απόφαση της μη μεταφοράς των τροφίμων στους εγκλωβισμένους και το πώς μπορούν να τα ξεπεράσουν».

Ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά το 1974, είπε πως είναι η πρώτη φορά. Πρόσθεσε πως το πιο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τους ηλικιωμένους.

Είπε πως έχουν μιλήσει με κάποιους από τους εγκλωβισμένους που ζητούν να συνεχίσουν να μεταφέρονται τα τρόφιμα, ειδικά οι ηλικιωμένοι.

Ανέφερε πως στο Ριζοκάρπασο δημιουργείται και ένα άλλο πρόβλημα, αφού εκεί λειτουργεί ολοήμερο σχολείο. Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ολοήμερου μεταφέρονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών από τις κρατικές αποθήκες και δυστυχώς αυτή τη βδομάδα που θα έλθει δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ολοήμερο, οπόταν μένουμε και χωρίς ολοήμερο, ανέφερε. Είπε πως οι μαθητές στο δημοτικό ανέρχονται φέτος στους 13 και στους 17 στο νηπιαγωγείο.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν 15 βρέφη στο Ριζοκάρπασο και πρόσθεσε: «Το γάλα και οι παιδικές πάνες μεταφέρονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών κάθε Τετάρτη και δεν μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα αναγκαστούν οι γονείς τους να βρουν άλλη λύση . Πρέπει να βρεθεί λύση», επεσήμανε.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκτός από τον κ. Μικέλλη ο κοινοτάρχης Κορμακίτη Ηλίας Κατσιολούδης, ο κοινοτάρχης Καρπάσιας Χριστάκης Χατζηαντώνης, ο κοινοτάρχης ενορίας Λεκό Ριζοκαρπάσου Αντρέας Χρονίας, ο κοινοτάρχης ενορίας Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου Γιαννάκης Παπαπέτρου και ο κοινοτάρχης του χωριού Αγία Τριάδα Γιάννης Χατζηγιάννης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X