ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ στην «Κ»: Νέο Ενιαίο Πλαίσιο Διαχείρισης των Παραλιών

Προβληματισμός για το υφιστάμενο πλαίσιο υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος το Υπουργείο Εσωτερικών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το τελευταίο περιστατικό – αλαλούμ, με παραλία της Πάφου που παραχωρήθηκε σε δύο διαφορετικούς διαχειριστές, έφερε στην επιφάνεια ένα δαιδαλώδες και περίπλοκο πλαίσιο μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαχείριση των παραλιών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, που κρατικές υπηρεσίες και Δήμος Πάφου παραχώρησαν την ίδια παραλία σε δύο προσφοροδότες, αποτελεί ίσως ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυνεννοησίας που προκαλεί ένα σύστημα το οποίο χρήζει ριζικών αλλαγών, όπως γίνεται παραδεκτό σε πολιτικό αλλά και υπηρεσιακό επίπεδο. Παρά τη γενική θεώρηση, όσων εμπλέκονται με το κομμάτι παραλίες, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης δεν είναι εντελώς άναρχο, κοινή είναι η διαπίστωση πως η υφιστάμενη δομή με αποικιακά όπως χαρακτηρίζεται κατάλοιπα, ολοκλήρωσε τον κύκλο της και θα πρέπει να προσαρμοσθεί στα δεδομένα του σήμερα.

Η πρακτική των βελτιώσεων του πλαισίου διαχείρισης, μέσω αποσπασματικών αλλαγών δεν αποτελεί πλέον λύση, όπως πιστεύεται απ’ όσους εμπλέκονται με το συγκεκριμένο θέμα. Στο Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο έχει ανατεθεί ένα σημαντικό κομμάτι διαχείρισης των παραλιών, η επικρατούσα άποψη είναι πως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του πλαισίου με τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση, ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός συστήματος που δεν θα διέπεται από την πολυπλοκότητα του σήμερα.

Η νέα δομή

Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο καθεστώς διαχείρισης αλλά και εκμετάλλευσης των παραλιών προκύπτει και από το πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στο τελικό προϊόν που είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Στην τελευταία δημοσκόπηση της «Κ» και στην ερώτηση εάν οι δήμοι και οι κοινότητες διαχειρίζονται με σωστό και αποδοτικό τρόπο τις παραλίες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε πολίτες και τουρίστες, το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο 77% και μόνο ένα 21% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, το κομμάτι αλλαγών ενδεχομένως να προκύψει μετά τη σύσταση των Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας. Ανάμεσα στα υπόλοιπα καθήκοντα ένα από τα δύο Υφυπουργεία ενδεχομένως να τους ανατεθεί και η διαχείριση των παραλιών. Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εκτός των άλλων έχει και σημαντική εμπλοκή στο κομμάτι διαχείρισης η θέση του υπουργού Κωνσταντίνου Πετρίδη είναι ενδεικτική του πνεύματος που επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε στην «Κ» πως το κομμάτι των αλλαγών στη διαχείριση των παραλιών θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη δημιουργία των δύο νέων δομών, Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, οι οποίες δομές εκτός των άλλων είναι και σχετικές με το αντικείμενο. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη το νέο σύστημα διαχείρισης θα πρέπει να είναι ενιαίο, με μία διεύθυνση που θα αναλάβει αποκλειστικά τις παραλίες της Κύπρου και θα κινείται μακριά από τη λογική της διασποράς σε Υπουργεία, κυβερνητικά τμήματα και μιας αναχρονιστικής Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Τα κενά

Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης δεν είναι λίγα τα περιστατικά παρανομιών σε παραλίες. Σε επίπεδο τοπικής διοίκησης γίνεται παραδεκτό ότι η εμπλοκή μεγάλου αριθμού υπηρεσιών ευθύνεται για τα όποια παραβατικά φαινόμενα εμφανίζονται, κυρίως σε παραλίες όπου υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία με παρεκκλίσεις πάνω στην παραλία. Εκτός από τον Κεντρικό Φορέα, που είναι η Επιτροπή Παραλιών, εμπλοκή στη διαχείριση έχουν: το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Κρατικό Χημείο, ο Σύνδεσμος Ναυαγοσωστών η Κυπριακή Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA, τοπικές αρχές, η Λιμενική Αστυνομία, η Αρχή Λιμένων, Επαρχιακές Διοικήσεις, Κτηματολόγιο, Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες

Η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει στις τοπικές αρχές πρωτεύοντα ρόλο στην εκμετάλλευση των παραλιών. Στο κομμάτι αυτό η πρακτική που ακολουθείται είναι είτε η απευθείας εκμετάλλευση των παραλιών από τις τοπικές αρχές είτε μέσω τρίτων που προκύπτουν από υποβολή προσφορών. Μια πρακτική που δεν φαίνεται να δημιουργεί τριβές μιας και σε αρκετές περιπτώσεις, η λογικής της ελεύθερης αγοράς προκαλεί αυξημένα έσοδα στους δήμους και τις κοινότητες.

Στο κομμάτι των προσφερόμενων υπηρεσιών οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν πως υπάρχει αυστηρό σύστημα ελέγχων, από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες τόσο για το κόστος όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται εκεί όπου οι τοπικές αρχές δεν έχουν εμπλοκή και οι παραλίες έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες με τη μέθοδο των προσφορών. Άποψη που δεν συμβαδίζει με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και τους πολίτες, οι οποίοι βαθμολογούν αρνητικά το προσφερόμενο προϊόν στις παραλίες, ασχέτως αν ο διαχειριστής είναι ιδιώτης ή ο ίδιος ο δήμος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X