ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζημιές εκατομμυρίων άφησαν πίσω τους οι βροχές

Επί ποδός οι επιθεωρητές ΟΓΑ και Τμήματος Γεωργίας, ξεκάθαρη εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα δηλώνει στην «Κ» ο Υπουργός Γεωργίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Θα έχουμε ζημιές μερικών εκατομμυρίων ευρώ, ελπίζουμε μόνο ότι θα είναι μονοψήφιος ο αριθμός των εκατομμυρίων», δήλωσε στην «Κ» ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής αποτυπώνοντας σε μια πρόταση το μέγεθος της καταστροφής για τον αγροτικό κόσμο, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις αλλά κυρίως το χαλάζι που σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε περιοχές της Κύπρου.

Ήδη επιθεωρητές του τμήματος Γεωργίας και του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης βρίσκονται επί ποδός καταγράφοντας τις ζημιές, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής θα υπάρξει εντός της ερχόμενης εβδομάδας ωστόσο ακριβείς εκτιμήσεις θα γίνουν αφού οι αγρότες που έχουν πληγεί υποβάλουν συγκεκριμένα αιτήματα για αποζημιώσεις, τα οποία και θα καταγραφούν και αξιολογηθούν από τους επιθεωρητές. Αυτό θα γίνει όταν περάσει η περίοδος της αστάθειας των βροχοπτώσεων, όπως αναφέρει ο κ. Καδής.

Οι ζημιές

Πέραν της επαρχίας Αμμοχώστου, οι καλλιέργειες των υπόλοιπων επαρχιών αλλά και των ορεινών περιοχών έχουν πληγεί από το χαλάζι. Θλιβερές ήταν οι εικόνες στις περιπτώσεις όπου οι ζημιές ήταν ολοκληρωτικές. Αμπελώνες, εποχιακές καλλιέργειες, ντομάτες και λαχανικά, ή στην περίπτωση των ορεινών περιοχών σε καλλιέργειες κερασιών και μηλιών.

Πληγές μετρούν και οι γεωργοί στις κοινότητες Ακακίου και Περιστερώντας, με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων αλλά και γεωργούς να επικοινωνούν άμεσα με το Υπουργείο Γεωργίας ενημερώνοντας για το μέγεθος της καταστροφής. Σημειώνεται ότι από τις βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας στον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή των Λυμπιών ενώ οι αυτοκινητόδρομοι κατέστησαν επικίνδυνοι λόγω μειωμένης ορατότητας. Σε αρκετές περιοχές σημειώθηκε και διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα θετικά πάντως πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις ανέβασαν την βροχόπτωση Μαΐου στο 196%, ενώ μετά και τις βροχές της Πέμπτης η βροχόπτωση αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 200% της κανονικής.

«Το σκηνικό του καιρού ήρθε για να μείνει»

Παρόμοια καιρικά φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι φαίνεται να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και τις επόμενες ημέρες. «Πρόκειται για φαινόμενα τα οποία πρέπει να συνηθίσει η Κύπρος », ανέφερε αναλύοντας το θέμα ο Υπουργός Γεωργίας, αποδίδοντας το στην κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι θα σημειώνονται μεν λιγότερες βροχές ωστόσο αυτές θα είναι μεγαλύτερης έντασης και άρα μάλλον θα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό μεταφράζεται καταρχήν σε μείωση των αποθεμάτων στα φράγματα καθώς για μείωση της τάξης του 20% στην βροχόπτωση αυτό σημαίνει μείωση κατά 70% στις ροές στα φράγματα. Επιπλέον η σφοδρότητα της βροχής μάλλον καταστρέφει το έδαφος, καθιστώντας το λιγότερο γόνιμο. Βάσει αυτών των δεδομένων, ο δρόμος για την ερημοποίηση της Κύπρου δεν φαίνεται να έχει επιστροφή. «Πρόκειται για μια προβληματική κατάσταση στην οποία θα δούμε πως προσαρμοζόμαστε» σημείωσε ο κ. Καδής.

Πιο ευάλωτη η Κύπρος

Αυτό εξάλλου δήλωσε και σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου πιο ευάλωτη σε κλιματικές αλλαγές. Μάλιστα προειδοποίησε ότι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο θα οξυνθούν σε ένταση και σε συχνότητα. Όπως δήλωσε, τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων είναι ήδη ορατά, ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, τροπικές βροχές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Δρ. Φίλιππο Τύμβιο, Ανώτερο Μετεωρολογικό Λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, ο οποίος εξήγησε ότι με τον όρο «κλίμα» περιγράφονται οι μέσες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα τόπο για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, συνήθως τριακονταετία. Η κλιματική αλλαγή αναφέρεται στην αλλαγή του κλίματος, δηλαδή του καιρού σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι στην καθημερινότητά μας όπου πολλές φορές παρουσιάζονται ακραία φαινόμενα. «Η ανομβρία που πλήττει φέτος την Κύπρο, είναι καλύτερη σε ποσότητα νερού από την ποσότητα που είχαμε για παράδειγμα το 1973» δήλωσε στην «Κ» ο Δρ. Τύμβιος, προσθέτοντας πως αυτό ονομάζεται κλιματική μεταβλητότητα, η από χρόνο σε χρόνο διαφοροποίηση των παρατηρούμενων συνθηκών.

Σύμφωνα με τις διαχρονικές μεταβολές σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, φαίνεται πως υπάρχει πτώση στην μέση ετήσια βροχόπτωση της τριακονταετίας. Όπως παρουσιάζεται και στο γράφημα, ο μέσος όρος της τριακονταετίας 1941-1970 που ήταν 533 χιλιοστά, έγινε 515 χιλιοστά την τριακονταετία 1951-1980 (η εν λόγω τριακονταετία περιλαμβάνει τρία έτη με τις χαμηλότερες μετρημένες ποσότητες βροχόπτωσης).

Μέση ετήσια βροχόπτωση για την περίοδο 1916 - 2018

Αύξηση θερμοκρασίας τα τελευταία 100 χρόνια

Όσον αφορά την θερμοκρασία, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Μετεωρολογίας, υπάρχει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ολόκληρης της Κύπρου κατά 0.8 βαθμούς τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό επαληθεύει τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων που αναφέρονταν σε μείωση της βροχόπτωσης και αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέση μηνιαία θερμοκρασία για την κλιματική περίοδο 1981-2010

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση