ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Κυριακή στην «Κ»: Στοίχημα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για τις βουλευτικές

Οι στόχοι τα εκλογικά ποσοστά και οι κινήσεις τακτικής για τον Μάη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το σενάριο επίλυσης του κυπριακού το πρώτο τρίμηνο του 2016 να απομακρύνεται, ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ στρώνουν πλέον ξεκάθαρα τον στρατηγικό τους χάρτη για την εκλογική αναμέτρηση του Μάη.


Ο ΔΗΣΥ επιλέγει να επιβραδύνει την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου, τακτική που ακολουθούν όλα τα κόμματα εξουσίας. Η αιτία βεβαίως πέραν από την πρόφαση διαφέρει, καθώς στόχος του συναγερμικού προέδρου είναι να αξιοποιήσει τις παρουσίες ή απουσίες προσώπων από τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων προς όφελός του. Πέραν τούτου το κόμμα της Δεξιάς θα προσπαθήσει πάση θυσία να κρατήσει την πολύ καλή συνεργασία του με το ΔΗΚΟ, με πολιτικούς κύκλους να θεωρούν βέβαιη τη στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία της βουλής. Παρά τα «ατυχή» περιστατικά και το θολό τοπίο που επικρατεί σε κυπριακό και οικονομία, κομματικοί κύκλοι βλέπουν αύξηση των εδρών από τον Μάη.
 
Το ΑΚΕΛ από την άλλη έχει ως στόχο να αξιοποιήσει ως χαρτί τις διαχρονικές θέσεις του κόμματος στο κυπριακό και να αποτυπωθεί στα μάτια των πολιτών ως η υπεύθυνη και πατριωτική πολιτική δύναμη που θα παίξει τον καίριο ρόλο στην επίλυση του κυπριακού. Είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες προς το Κέντρο αλλά και να επιδιώξει συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις των οποίων οι απόψεις συγκλίνουν σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όπως την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών, με τελικό στόχο τη δημιουργία κυβερνώσας βουλής.

Το κόμμα της Αριστεράς βλέπει διατήρηση των εδρών του και ποσοστό κάπου στο 30%.
.
Αποστάσεις ασφαλείας πρόκειται να κρατήσει πλέον ο Νικόλας Παπαδόπουλος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στον πέμπτο όροφο του ΔΗΚΟ αναφέρουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου καλλιέργησε τεχνηέντως τα περί συμμαχίας ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ, ένας μύθος ο οποίος δεν ισχύει και θα καταρριφθεί το επόμενο διάστημα. Ήδη στο κόμμα θα προσπαθήσουν να προβάλουν πως με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο πηδάλιο του ΔΗΚΟ, ο ενδιάμεσος χώρος έχει προοπτικές εξουσίας. Το ζήτημα που μένει ανοικτό, είναι το πώς θα δράσει η εσωκομματική του αντιπολίτευση καθώς σύμφωνα με κομματικές πηγές, αν ο Μάριος Καρογιάν γυρίσει την πλάτη στο ψηφοδέλτιο, το κόμμα του Κέντρου θα δεχθεί ένα καίριο πλήγμα. Στο ΔΗΚΟ πάντως βλέπουν εφικτό την αύξηση των εδρών σε δύο, από τον Μάιο.
Περισσότερα στο πλήρες ρεπορτάζ της έντυπης κυριακάτικης «Καθημερινής».

 

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Media: Τελευταία Ενημέρωση