ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Κίνδυνος για το συγκρότημα Ντογάν

Μετά την Ζαμάν οι Τούρκοι εισαγγελείς στοχεύουν ακόμη ένα δημοσιογραφικό συγκρότημα

Λίγες εβδομάδες μετά την «αποσιώπηση» της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Ζαμάν και του δημοσιογραφικού ομίλου της, οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν δικαστική διαμάχη για την φυλάκιση του Αϊντίν Ντογάν. Ο κ. Ντογάν είναι ο CEO συγκροτήματος στο οποίο ανήκουν μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το CNN TÜRK και η εφημερίδα Χιουρριγιέτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, το 1ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο 85 σελίδων για οργανωμένο λαθρεμπόριο καυσίμων στην Εταιρία Πετρελαίου (POAŞ), στο οποίο εμπλέκονται 47 ύποπτοι, ανάμεσα στους οποίους, ο επιχειρηματίας και τέως Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Ντογάν, Αιντίν Ντογάν και η κόρη του, Ερσίν Οζίντζε.

Ο κ. Ντογάν, μέσω της εταιρίας του "İş-Doğan" είχε εξαγοράσει το 2000 την μέχρι τότε κρατική Εταιρία Πετρελαίου έναντι του ποσού των 1 δις 260 εκ δολαρίων, ενώ το 2010 πούλησε τις μετοχές του σε αυστριακή πετρελαϊκή εταιρία. Το κατηγορητήριο αναφέρονται οι κατηγορίες για «παράβαση του νόμου περί καταπολέμησης παράνομης διακίνησης», «πλαστογραφίας επίσημου εγγράφου», «σύστασης οργάνωσης για διάπραξη εγκλήματος» και «μέλους παράνομης οργάνωσης». Ζητείται επίσης η επιβολή ποινής 7.5 – 21.5 ετών φυλάκισης. Πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ορίστηκε η 13 Ιουλίου.

Τα μέσα ενημέρωσης που έπληξε η κυβέρνηση

Τις τελευταίες εβδομάδες, η τουρκική κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας έπληξαν τα συγκεκριμένα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης:

Πρακτορείο Ντίτζλε και κουρδικά μέσα: Ακυρώθηκαν οι δημοσιογραφικές ταυτότητες των συναδέλφων μας και κάποιοι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια και στις φυλακές.

IMC TV (φιλοκουρδικό με αριστερές ιδεολογικές αποχρώσεις): Πρώτα τραυματίστηκε σοβαρά ένας φωτορεπόρτερ-καμέραμαν, ο οποίος στην συνέχεια γροθοκοπήθηκε από αστυνομικούς και τέθηκε υπό κράτηση. Στην συνέχεια έπεσε μαύρο στο σήμα του καναλιού στον τουρκικό δορυφόρο TÜRKSAT.

BENGÜTÜRK TV (ειδησεογραφικό κανάλι του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων): Έπεσε μαύρο στο σήμα του καναλιού στον τουρκικό δορυφόρο TÜRKSAT. Επέστρεψε στον δορυφόρο ύστερα από παρεμβάσεις των δικηγόρων και των βουλευτών του κινήματος.

ΖΑΜΑΝ (δημοσιογραφικός όμιλος που ελεγχόταν από το Κίνημα Γκιουλέν): Διορίστηκε δημόσιος «επιτηρητής» και η εφημερίδα τέθηκε υπό δημόσιο έλεγχο.

ÖZGÜR GÜN TV (τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ντιγιάρμπακιρ, φιλοκουρδικό): Η ανώτατη ραδιοτηλεοπτική αρχή επέβαλλε στο κανάλι ποινή κλεισίματος 10 ημερών καθώς και χρηματική ποινή.

DİYALOG TV (τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι, υποστηρίζει την εθνικιστική ρητορική, αντιτίθεται στο σχέδιο λύσης): Απομακρύνθηκε από τον τουρκικό δορυφόρο TÜRKSAT δίχως καμία λογική επεξήγηση. Επέστρεψε ύστερα από εντατικές παρεμβάσεις της τ/κ ηγεσίας και της αρμόδιας «αρχής» ραδιοτηλεόρασης.

CUMHURİYET (κεμαλιστική εφημερίδα με αριστερές ιδεολογικές αποχρώσεις): Οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι απειλούν την συγκεκριμένη εφημερίδα σε καθημερινή βάση. Ισχυρίζονται ότι θα έχει την ίδια τύχη με την Ζαμάν.

CNN TÜRK (ειδησεογραφικό δίκτυο, το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες-αποστάσεις και ασκεί κατά διαστήματα κριτική στην κυβέρνηση): Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του δεν το αποδέχεται δημοσίως, τις τελευταίες ημέρες το κανάλι τερματίζει την μια μετά την άλλη ενημερωτική εκπομπή, η οποία στο παρελθόν έχει «ενοχλήσει» την Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Media: Τελευταία Ενημέρωση