ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαρύτατες ποινές ζητούν για τους δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Δικάζονται για δημοσιεύματα ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έστελναν όπλα στη Συρία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Βαριές ποινές κάθειρξης για τους δύο δημοσιογράφους της «Cumhuriyet» ζήτησαν οι εισαγγελείς στην Τουρκία, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας που φέρεται να αποκαλύπτουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έστελναν όπλα στη γειτονική Συρία.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις ποινές που εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς είναι συγκεχυμένες, με την «Cumhuriyet» να μεταδίδει πως ο αρχισυντάκτης της Καν Ντουντάρ αντιμετωπίζει έως και 25 χρόνια κάθειρξης, ενώ το κρατικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μεγαλύτερη ποινή, 31 χρόνια και έξι μήνες στη φυλακή.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο Ερντέμ Γκιούλ, επικεφαλής του γραφείου της «Cumhuriyet» στην Άγκυρα, κινδυνεύει με έως και 10 χρόνια κάθειρξης.

Πάντως, σε μία σημαντική νίκη για τους δύο δημοσιογράφους, οι τούρκοι εισαγγελείς παραδέχτηκαν ότι οι κατηγορίες περί κατασκοπείας που είχαν αρχικά απαγγελθεί δεν μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο.

Αντ’ αυτού, ο Ντουντάρ και ο Γκιούλ κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν πληροφορίες που θα έπρεπε να παραμείνουν μυστικές για το καλό του τουρκικού κράτους. Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει πληροφορίες και φωτογραφίες που φέρεται να αποδεικνύουν ότι η μυστική υπηρεσία MIT έστελνε φορτηγά με όπλα στα σύνορα με τη Συρία. Τελικοί αποδέκτες των φορτιών φέρεται να ήταν ομάδες σύρων ανταρτών.

Ο εισαγγελέας Εβλίγια Τσαλισκάν απέρριψε τις καταγγελίες ότι η δίωξη των δύο δημοσιογράφων συνιστά παραβίαση της ελευθεροτυπίας, υποστηρίζοντας πως οι δύο δημοσιογράφοι επέδειξαν «μία διεφθαρμένη κατανόηση των ελευθεριών του Τύπου».

Η δίκη των δύο δημοσιογράφων της «Cumhuriyet» έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, με υψηλόβαθμους διπλωμάτες πολλών Δυτικών χωρών να δίνουν το «παρών» στο δικαστήριο ώστε να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά των Δυτικών διπλωματών ως παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Media: Τελευταία Ενημέρωση

X