ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Βόρεια Κορέα απέλασε Βρετανό δημοσιογράφο

Ο δημοσιογράφος κάλυπτε το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος

Kathimerini.gr

Εναν Βρετανό δημοσιογράφο του BBC απέλασε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας της δυσμενούς δημοσιογραφικής κάλυψης του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της χώρας που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες. Ο δημοσιογράφος αποτελούσε μέλος της μεγάλης ομάδας συναδέλφων του που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να καλύψουν τις πολιτικές διεργασίες των τελευταίων ημερών. Ο Ρούπερτ Ουίνγκφιλντ - Χάγιες την Παρασκευή τέθηκε υπό κράτηση για περίπου οκτώ ώρες, τη στιγμή που προσπαθούσε να εγκαταλείψει την απομονωμένη χώρα και υποβλήθηκε σε ανάκριση, ενώ εξαναγκάστηκε να υπογράψει και μια δήλωση, ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

O Bρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος συνοδευόταν από παραγωγό του ειδησεογραφικού δικτύου και έναν εικονολήπτη, τελικά έφτασε στο Πεκίνο τη Δευτέρα το βράδυ. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που καταφέραμε να φύγουμε. Θα μιλήσουμε με στελέχη του δημοσιογραφικού οργανισμού, αλλά σίγουρα είμαστε ευτυχείς που φύγαμε από τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε προς τους συγκεντρωμένους ρεπόρτερ στο αεροδρόμιο λίγο πριν αποχωρήσει μαζί με τους συναδέλφους του. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Ριόνγκ Ιλ δήλωσε ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος διαστρέβλωσε «τα συμβάντα και την πραγματικότητα», γι’ αυτό και απελάθηκε, ενώ δεν πρόκειται να του επιτραπεί να επιστρέψει στην απομονωμένη χώρα. «Μιλούσαν πολύ άσχημα για το σύστημα και για την ηγεσία της χώρας», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος. Ενας άλλος ανταποκριτής του BBC στην Πιονγιάνγκ, ο Τζον Σουντγουέρθ, δήλωσε ότι διατυπώθηκαν ανησυχίες και διαφωνίες για το περιεχόμενο της δημοσιογραφικής κάλυψης του απελαθέντος συναδέλφου του, όπως για παράδειγμα όταν αμφισβήτησε κατά πόσο αληθινό ήταν ένα νοσοκομείο. Κατά την ανταπόκρισή του από ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην Πιονγιάνγκ, ο Βρετανός δημοσιογράφος είχε αναφέρει ότι οι ασθενείς «έμοιαζαν να χαίρουν άκρας υγείας» και ότι δεν υπήρχαν πραγματικοί ιατροί σε υπηρεσία.

Σε μια διαφορετική ανταπόκρισή του ο Ουίνγκφιλντ - Χάγιες είχε αναφέρει ότι οι άνθρωποι των υπηρεσιών που τον παρακολουθούσαν «είναι στεναχωρημένοι μαζί μας», επειδή είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε μία ανταπόκριση μπροστά στο άγαλμα του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ. «Προφανώς ένιωθαν ότι δεν δείχναμε τον απαραίτητο σεβασμό, και έτσι έχουμε σήμερα προβλήματα», μετέδωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Media: Τελευταία Ενημέρωση