ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχία για τον Τύπο στην Ουγγαρία

«Mεγάλη ανησυχία» της Κομισιόν για την αναστολή της έκδοσης της «Νεπσαμπατζάγκ»

Kathimerini.gr

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Ουγγαρίας έκλεισε το Σάββατο λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθώς ο κύριος χρηματοδότης της, ο Αυστριακός επενδυτής Χάινριχ Πέτσινα, δεν βρήκε τρόπο συνύπαρξης με την κυβέρνηση Ορμπαν.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της Κομισιόν για την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας, η οποία το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχε δημοσιεύσει δύο επικριτικά προς την κυβέρνηση αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.

Η «Nεπσαμπατζάγκ» (Ελευθερία του Λαού) ιδρύθηκε το 1956 ως τέκνο της αποτυχημένης εξέγερσης εναντίον των Σοβιετικών. Εως πρόσφατα, ποσοστό 30% των μετοχών της βρισκόταν στα χέρια του σοσιαλιστικού κόμματος MSZP. Η ανακοίνωση για το κλείσιμό της, το Σάββατο, αφήνει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο του εκδοτικού και ραδιοτηλεοπτικού τοπίου της Ουγγαρίας στην τροχιά της κυβέρνησης.

«Πιστεύουμε ότι η εφημερίδα κλείνει εξαιτίας των όσων κάνουμε», δήλωσε ο υποδιευθυντής της Μάρτον Γκεργκέλι. «Οχι απαραίτητα για αυτά που γράψαμε τις τελευταίες μια δυο εβδομάδες, αλλά γιατί θεώρησαν ότι δεν μπορούσαμε να “συνετιστούμε” αλλιώς».

Ο Γκεργκέλι υποστήριξε ότι οι ζημίες με τις οποίες έκλεισαν οι τελευταίοι δύο ισολογισμοί του φύλλου ήταν μικρές και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι είχαν υποστεί δύο γύρους περικοπών μισθών κατά 10% σε κάθε γύρο. Στο τελευταίο της φύλλο, το Σάββατο, η «Nεπσαμπατζάγκ» έγραψε ότι ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης πήγε σε γάμο με ελικόπτερο, ενώ νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γκιόργκι Ματόλτσι «τακτοποιούσε» επί σειρά ετών τη φίλη του σε καλοπληρωμένες θέσεις.

Χθες, οι εργαζόμενοι και η διευθυντική ομάδα συναντήθηκαν προκειμένου να βρουν τρόπο να κρατήσουν ζωντανό το εγχείρημα. Σύμφωνα με τον αναλυτή Γκαμπόρ Πόλιακ, οι πιθανοί χρηματοδότες πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ορμπαν. «Ο επενδυτής (Πέτσινα) ξεφορτώνεται τη Mediaworks», είπε ο Πόλιακ. «Οι μόνοι πιθανοί αγοραστές είναι ολιγάρχες προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα Φιντέζ».

Ενας από τους δύο μεγαλύτερους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο TV2, ελέγχεται από επιχειρηματία φίλα προσκείμενο στον πρωθυπουργό Ορμπαν, ενώ φιλική προς την κυβέρνηση είναι μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές εφημερίδες, καθώς και μια εφημερίδα freepress (δωρεάν) μαζικής κυκλοφορίας.

«Η ελευθερία του Τύπου πάει μια χαρά στην Ουγγαρία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, ενώ το κυβερνών κόμμα χαρακτήρισε την αναστολή της έκδοσης της «Nεπσαμπατζάγκ» «εύλογη επιχειρηματική απόφαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Media: Τελευταία Ενημέρωση