ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι συνομιλίες του Κυπριακού στα ε/κ και τ/κ πρωτοσέλιδα

Παρουσίαση έρευνας από το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα μέσα του 2014 και σε μια περίοδο που οι συνομιλίες στο Κυπριακό είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στα περίχωρα του νησιού επικρατούσε ένταση με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με την υποστήριξη της Κομισιόν και σε συνεργασία με το τουρκοκυπριακό ίδρυμα Νατζί Ταλάτ, το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έλαβε μια αξιοσημείωτη δικοινοτική πρωτοβουλία. Δρομολόγησε μια έρευνα, η οποία είχε στο επίκεντρο της την δημοσιογραφική πτυχή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Το Ινστιτούτο εμπιστεύτηκε αυτό το δύσκολο εγχείρημα στον Δρ. Νίκο Στέλγια, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ιστορίας και πολιτικής επιστήμης, σύγχρονης Τουρκίας και Κύπρου, και ο οποίος φέρει ταυτοχρόνως την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Κατά την περίοδο 2012-2015, η συνεργασία του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τον κ. Στέλγια είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα βιβλία (δυο στα ελληνικά και δυο στα τουρκικά), τα οποία εστίαζαν στην οπτική γωνία της τ/κ κοινότητας για την ΕΟΚΑ και την δικοινοτική δημοκρατία της περιόδου 1960-1963.

Για τις ανάγκες του εν λόγω νέου εγχειρήματος επιλέχθηκαν προς μελέτη έξι συνολικά εφημερίδες, τρεις τουρκοκυπριακές (Αφρίκα, Γιενί Ντουζέν, Χαλκίν Σεσί) και τρεις ελληνοκυπριακές (Πολίτης, Χαραυγή, Σημερινή). Κατά την διάρκεια του 2015 έλαβε χώρα η εξασφάλιση του πλούσιου αρχειακού υλικού, ένα εγχείρημα που δεν θα είχε ποτέ επιτευχθεί δίχως την συνεργασία του προσωπικού του Αρχείου των εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση το αρχειακό υλικό το οποίο συνέλεξε ο Δρ. Στέλγιας προχώρησε στην συγγραφή μιας μελέτης περί της δημοσιογραφικής πτυχής των συνομιλιών στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.

Το κοινό εγχείρημα της Κομισιόν, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του τ/κ Ιδρύματος Νατζί Ταλάτ ρίχνει φως σε σημαντικές πτυχές της δημοσιογραφικής προσέγγισης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τις διαφορετικές πολιτικές και διπλωματικές προσεγγίσεις της κάθε πλευράς, οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των δυο κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή, εστιάζει στην δημοσιογραφική γλώσσα των σχολών της «αισιοδοξίας» και «απαισιοδοξίας». Τέλος, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και θέτει επί τάπητος μια σειρά νέων ιδεών και προτάσεων για μια «φρέσκια» δημοσιογραφική προσέγγιση της δικοινοτικής πραγματικότητας της Κύπρου.

Το καινοτόμο δικοινοτικό έργο και τα ευρήματά του θα παρουσιαστούν το βράδυ της Πέμπτης, 3 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα των Συνεδριάσεων του Home for Cooperation που βρίσκεται στην διεύθυνση Μάρκου Δράκου 28 στην Λευκωσία. Σε αυτή την εκδήλωση ο Δρ. Στέλγιας θα παρουσιάσει με συνοπτικό τρόπο την έρευνα και τα πορίσματά της. Για την έρευνα και το πεδίο της θα μιλήσει επίσης
ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει
ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΜΕ, Δρ. Νίκος Περιστιάνης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή», Μιχάλης Τσικαλάς. Η «Καθημερινή» είναι και ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση