ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εξανεμίζονται οι προσδοκίες πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό και να αποτραπεί ο εμπορικός πόλεμος.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Επιθετική διόρθωση κατεγράφη χθες στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο μετά τη θεαματική άνοδο της Τετάρτης. Αντιστράφηκε το ράλι της Wall Street που την Τετάρτη είχε φέρει τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σε άνοδο 5% και τον Nasdaq σε εκτίναξη κατά 5,9%. Ενας συνδυασμός από δυσοίωνες εξελίξεις επανέφερε το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Η μείωση που κατέγραψαν τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια υπενθύμισε στις αγορές τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Το αρνητικό κλίμα επέτεινε ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον σκέπτεται να απαγορεύσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να προμηθεύονται εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ZTE. Αρχισαν έτσι να εξανεμίζονται οι προσδοκίες πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό και να αποτραπεί ο εμπορικός πόλεμος.

Παράλληλα, η μερική αναστολή στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ βάρυνε περαιτέρω το κλίμα. Ετσι, ο Dow Jones υποχωρούσε το βράδυ κατά 1,93% και ο S&P 500 κατά 1,58%, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωνε απώλειες 0,95%. Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την απότομη διόρθωση, ο Λι Χάρντμαν, αναλυτής της MUFG του Λονδίνου, τόνισε στο Reuters πως ίσως ήταν υπερβολική η ανάκαμψη των αγορών και οδήγησε σε ανάλογα μεγάλη διόρθωση.

Η εικόνα ήταν αντίστοιχη στις ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών και να κλείνει με απώλειες 1,52%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Xetra DAX που έκλεισε με πτώση 2,37% και ο FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με απώλειες 1,81%. Παράλληλα, ο CAC 40 έκλεισε με υποχώρηση 0,6% και ο FTSE Eurotop 100 με απώλειες 1,92%. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς όλα δείχνουν πως συσσωρεύεται εκ νέου πλεόνασμα «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 44,9 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 52,60 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια του κρατικού χρέους συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας διολίσθησαν στο 0,22% πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα όταν έπεσαν στο 0,20%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €419.736

Οριακή πτώση στο ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 63,02 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή πτώση σε ποσοστό 0,22%
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΑΓΟΡΕΣ
X