ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνα: Νέα «βουτιά» και νέα διακοπή συναλλαγών στα χρηματιστήρια

Προς χαμηλό εικοσαετίας το αμερικανικό πετρέλαιο

Kathimerini.gr

Οι συναλλαγές στα κινεζικά χρηματιστήρια διεκόπησαν την Πέμπτη, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, καθώς οι δείκτες παρουσίασαν μεγάλη πτώση λόγω των ανησυχιών για το νόμισμα της χώρας και την γενικότερη υγεία της οικονομίας. Οι συναλλαγές τερματίστηκαν μόλις 29 λεπτά μετά το άνοιγμα και δεν συνεχίστηκαν, με τον δείκτη της Σαγκάης να παρουσιάζει πτώση 7,3%.

Αυτή τη φορά, η αναταραχή επικεντρώνεται στο γουάν. Η κινεζική κυβέρνηση, που έχει το νόμισμα υπό στενό έλεγχο, έχει επιτρέψει την σταδιακή πτώση της αξίας του - μία δύσκολη διαδικασία, ειδικά την ώρα που επιχειρήσεις και ιδιώτες βγάζουν όλο και περισσότερα χρήματα εκτός Κίνας. Οι κινήσεις του νομίσματος την Πέμπτη προκάλεσαν φόβο στους επενδυτές και το πρωΐ, η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την ισοτιμία του γουάν στα 6,5646 δολάρια - η χαμηλότερη της εξαετίας.

Με το άνοιγμα των αγορών την Πέμπτη, τα κινεζικά χρηματιστήρια έκαναν "βουτιά", ενεργοποιώντας για δέυτερη φορά αυτή τη βδομάδα, το αυτόματο σύστημα που εισήγαγε το Πεκίνο σε περίπτωση πτώσης του δείκτη κατά 5%. Η συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές ανεστάλη αρχικά για 15 λεπτά, αλλά οι απώλειες συνεχίστηκαν και έφτασαν στο 7%, με αποτέλεσμα τον τερματισμό των συναλλαγών.

Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε με πτώση 7.2%, η Σαγκάη με 7.3% και η Σενζέν με  8.3%.

Με πτώση ολοκληρώθηκαν και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο για τέταρτη συνεχή ημέρα. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 423,98 μονάδες, σε ποσοστό 2,33%, και διαμορφώθηκε στις 17.767,34 μονάδες.

Οι συναλλαγές στις κινεζικές αγορές διεκόπησαν για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, παρασύροντας σε πτώση τις αγορές σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη και αναθερμαίνοντας τις εκτεταμένες ανησυχίες για την δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Προς χαμηλό εικοσαετίας το αμερικανικό πετρέλαιο
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν (και σήμερα) να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω της αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004.
 
«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου στον κόσμο και η ζήτησή της για μέταλλα αντιστοιχεί στο μισό περίπου της παγκόσμιας ζήτησης.  Η εξασθένηση του γιουάν ανησυχεί τους επενδυτές, επειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων, οι οποίες γίνονται ακριβότερες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση