ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστάτωση μετά το κινεζικό κραχ

Oι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο γερμανικός δείκτης DAX μάλιστα υποχώρησε το πρωί της Πέμπτης κατά το άνοιγμά του κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων.

Ο «ασιατικός πυρετός» εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά στην Κίνα όπου οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, μόλις 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών, όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν κατά περισσότερο από 7%. Συγκεκριμένα τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32 % και 8,35 % των χρηματιστηριακών δεικτών. Όπως μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση CCTV:

«Το χρηματιστήριο έχασε σήμερα 5 %, μόλις 15 λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Η συνεδρίαση διεκόπη αμέσως για 15 λεπτά. Αμέσως μετά η μείωση έφτασε το 7 %. Οι συναλλαγές διεκόπησαν πρόωρα. Η σημερινή χρηματιστηριακή ημέρα διήρκεσε έτσι μόλις 15 λεπτά».

Ο μηχανισμός «Circuit Breaker»

Ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής των συναλλαγών που εισήγαγε πρόσφατα το Πεκίνο, ο λεγόμενος «Circuit Breaker», ενεργοποιείται όταν ο δείκτης υποχωρήσει κατά 5 %. Η συνεδρίαση διακόπτεται για 15 λεπτά της ώρας και σε περίπτωση που στη συνέχεια η μείωση φτάσει το 7 %, τότε οι συναλλαγές διακόπτονται για όλη τη μέρα. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν αυξομειώσεις μεγαλύτερες των 10 ποσοστιαίων μονάδων, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, τότε τα χρηματιστήρια παραμένουν κλειστά και την επόμενη ημέρα. Πρότυπο αποτέλεσε ο μηχανισμός ασφαλείας της αμερικανικής SEC τον οποίο εισήγαγε σε Νέα Υόρκη και Σικάγο μετά το κραχ του 1987.

Όπως σχολιάζει η αναλυτής της Industrial Securities Γιου Μινγκμίνγκ: «Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προλάβει τις βουτιές, αλλά όχι να ρυθμίσει την προσφορά και τη ζήτηση. Συνεπώς δεν μπορεί να μεταλλάξει επί της αρχής την τάση που υπάρχει».

Καθησυχαστικοί οι αναλυτές

Η σημερινή βουτιά δεν αποδίδεται σε συγκεκριμένους λόγους. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έχουν επιβραδυνθεί, εντούτοις αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό. Γεγονός είναι πάντως ότι στην Κίνα τα χρηματιστήρια λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Ενώ στις τελευταίες οι χρηματαγορές θεωρούνται καθρέφτης της πραγματικής οικονομίας, στην Κίνα τα χρηματιστήρια παραμένουν μια κατεξοχήν αγορά κερδοσκόπων που αναζητούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Σε αυτά τα συμφραζόμενα πολλοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι μεγάλες βουτιές των ασιατικών δεικτών δεν θα πρέπει να υποτιμώνται, αλλά ούτε και να δραματοποιούνται.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν όμως ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αποτυπώνουν μια γενικότερη ανησυχία των επενδυτών η οποία αποδίδεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.
Αφενός αναφέρεται η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και η αμφιλεγόμενη πολιτική υποτίμησης του γουάν που ακολουθεί το Πεκίνο για να τονώσει την οικονομία. Η δεύτερη βασική πηγή ανησυχίας προέρχεται από τις ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή τράπεζα FED, από όπου έγινε μόλις χθες γνωστό ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για αύξηση των επιτοκίων «ήταν οριακή».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της συνεδρίασης, αρκετά μέλη δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Ανησυχία προκαλεί όμως την ίδια ώρα και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, την οποία αρκετοί αναλυτές μεταφράζουν ως ένδειξη πτωτικών ρυθμών ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση